Guitar Greats Festival

Gitaarhelden van eigen bodem op Guitar Greats Festival

Het is fijn te weten dat ook in Sportcentrum Bruinsma in Stadskanaal regelmatig boeiende muzikale evenementen plaatsvinden. Zoals vanavond het Guitar Greats Festival. Op deze Valentijnsdag worden we met Jan Akkerman & Band, Ruben Hoeke Band en Bas Paardekooper and the Blew Crue getrakteerd op een drietal bands van eigen bodem die de gitaar hoog in het vaandel hebben staan.

Bas Paardekooper

Vanavond is het aan de Ruben Hoeke Band het Guitar Greats Festival te openen. Met een frisse mix van rock, soul, boogie en rhythm & blues en de verfijnde gitaar-solo’s van Ruben Hoeke weet de band een enthousiaste zaal voor zich te winnen en wordt duidelijk dat “nieuwe” zanger Machiel Boon goed met het oude repertoire uit de voeten kan. Boon weet het publiek ook te vermaken met amusante verhaaltjes over zijn vrouw die moet bijverdienen met 06- lijnen.

Ruben HoekeRuben Hoeke

Naast nummers als High On the Bottles, Mississippi Bbq en Give It Up! van het meest recente album Loaded (2013) en Boogie Music, Backstreet Rambler en Sweet Lovin’ van Coexist uit 2010 ligt de nadruk van dit optreden toch wel op het eerste album Sugar uit 2006. Van deze plaat speelt Hoeke – die naast zanger Machiel Boon geflankeerd wordt door bassist Paul Brandsen en drummer Arjen Knaap – onder meer Backdoor Blues, Swamp, Midnight Prayer, Dirty Little Women en Misty Morning. Met een strakke set ontpopt de Ruben Hoeke Band zich vanavond als een waardige opener. De band is in mei ook te bewonderen op het Ribs & Blues festival in Raalte.

Jan Akkerman & Band

Daarna is het de beurt aan good ol’ Jan Akkerman die natuurlijk geen verdere introductie behoeft. Akkerman begint zijn zeer gevarieerde set met een lekkere bluesroute, waarna soulzanger Brown Hill op het podium wordt geroepen. Een fraaie combi zo blijkt. Hill beschikt over een geweldig stemgeluid en wordt op geraffineerde wijze begeleid door Akkerman in nummers als Paying For It Now, Slipped Her Mind en Streetwalker. Maar ook in Hill’s strakke uitvoering van Window Of My Eyes van Cuby & the Blizzards.

Brown Hill Jan AkkermanLaurie Akkerman

Even later volgt met Somebody Will Know Someday nog een Cuby & the Blizzards nummer met een geweldige solo van Akkerman. Tot aangename verrassing van het publiek is het daarna aan Akkerman’s dochter Laurie om de muziek van vocalen te voorzien. Met de mooie composities Where Are You Now en Love Felt Never So Good zingt Laurie eerst twee eigen nummers om daarna op overtuigende wijze de vocalen te verzorgen in het nummer Down Man van Brainbox. Naast Hill en dochter Laurie bestaat de band van Jan Akkerman vanavond uit bassist David de Marez Oyens, drummer Marijn van den Berg en toetsenist Coen Molenaar.

Bas Paardekooper

Afsluiter van het Guitar Greats Festival is Bas Paardekooper and The Blew Crue. Sinds 2010 is Paardekooper bezig met het promoten van bluesrock. Geboren in 1981 hoorde hij op jeugdige leeftijd de muziek van Jimi Hendrix, hetgeen hem inspireerde om zelf muziek te spelen. Het is dan ook niet vreemd dat de nadruk van zijn afterparty in de Foyer van Sportcentrum Bruinsma ligt op de muziek van Hendrix. Gesteund door zijn betrouwbare begeleidingsband The Blue Crew – bestaande uit André de Bruijn (bas), Roel van Leeuwen (drums) en toetsenist Wouter Hoek – gaat Paardekooper flink tekeer op zijn gitaar.

Bas PaardekooperBas Paardekooper

Hij gaat zelfs zo vurig op in zijn vlammende solo’s dat hij tegen het einde van de set nog maar vijftien minuten heeft om zijn grote held te eren. Uiteindelijk sluit Paardekooper gedreven af met Purple Haze, 3rd Stone From Sun, Voodoo Chile en Foxy Lady. Daarmee brengt hij een hommage aan zijn grote held en sluit hij een geslaagde avond passend af. Lang leve de gitaar!

Tekst: Jolanda Bansema Foto’s: Henry Knegt

Website Ruben Hoeke Band
Website Jan Akkerman
Website Bas Paardekooper

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine