Over the Rhine in LUX

Amerikaans folk-rock duo ontroert publiek

Met het uit Ohio afkomstige folk/rock duo Over the Rhine krijgt het publiek in LUX Nijmegen vanmiddag een bijzonder muzikaal programma voorgeschoteld. Na een eerder overtuigend optreden in de Lindenberg in Nijmegen weet het uit Linford Detweiler en echtgenote Karin Bergquist bestaande duo het publiek te betoveren met meeslepende muziek en een gevarieerde mix van blues, country en folk waarbij met name de prachtige meerstemmige vocalen indruk maken.

Over The Rhine begint het concert van vanmiddag op meeslepende wijze met Meet Me At The Edge Of The World, titelnummer van het gelijknamige (dubbel)album uit 2013. Hierin wordt meteen duidelijk dat de stemmen van Detweiler en Bergquist elkaar prachtig aanvullen. Daar waar ze in het openingsnummer beiden de gitaar bespelen verzorgt alleen Detweiler de gitaarbegeleiding in het daaropvolgende Sacred Ground.

 

Als ze het publiek informeren dat Gonna Let My Soul Catch My Body geschreven is tijdens een trip door Japan laat Bergquist in dit meer bluesy, rock-achtige uptempo nummer een rauwer stemgeluid horen en gebruikt ze haar gitaar als ritme-instrument. Toch zijn het met name de songs waarin Detweiler en Bergquist hun indrukwekkende harmonyzang laten horen van een ongekende schoonheid. Zoals onder meer in de liefdesballade Johnny And June (gebaseerd op Johnny Cash en June Carter) en het prachtige I’d Want You.

 

Zo nu en dan neemt Detweiler ook plaats achter de vleugel. Zoals in het fraaie Born en het spannende, meer jazzy-pop-achtige Trouble. Maar ook in het ontroerende Poughkeepsie, door Bergquist aangekondigd als een nummer dat ontstaan is tijdens een tour door de staat New York en op een moment dat zij zich, rijdend over een brug over de Hudson rivier, geconfronteerd zagen met een bekende ‘suicide spot’. Ook in dit kippenvel bezorgende nummer laat Bergquist, begeleid door subtiel pianospel van Detweiler, horen over een prachtige stem te beschikken.

 

Over The Rhine heeft overigens niets te maken met onze rivier ‘de Rijn’ maar verwijst naar een wijk in Cincinnati waar de band in 1989 is ontstaan. De wijk ook waar ze samen schrijven aan hun eerste in 1991 verschenen album ‘Till We Have Faces’. En waar ze de kiem leggen voor een verbintenis die zowel muzikaal als privé inmiddels al ruim 25 jaar standhoudt.

 

Inmiddels woont het stel op een mooie boerderij op het platteland van Ohio waar ze samen teksten schrijven en muziek componeren en opnemen. Dit is ook de plek waar onder meer het fraaie Favorite Time Of Light tot stand is gekomen na het aanschouwen van één van de vele mooie zonsondergangen, treffend omschreven als ‘Just before the day kisses the night’.

 

Na nummers als Let It Fall en het van het album ‘From The Edge of the World’ afkomstige Suitcase valt het duo een ovationeel applaus ten deel. Tot aangename verrassing van het duo vragen een paar mensen uit het publiek nog om een aantal verzoeknummers. Afsluiter van een ontroerend mooi optreden is het wonderschone All I Need Is Everything van het album ‘Good Dog Bad Dog’ uit 1996.

Tekst: Rick Warner || Photos: © Henk Beenen

Website Over the Rhine

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine