Inhaler in Merleyn

De appel valt niet ver van de ‘Joshua Tree’ 

Het is woensdag 11 september met op het affiche de Ierse band Inhaler in het Nijmeegse poppodium Merleyn wat in een meer dan rap tempo is uitverkocht. En misschien wel heel bijzondere avond met op voorhand voor velen een onbekende band op de bühne. Inhaler, met al een redelijke achterban in het Verenigd Koninkrijk, start hun Europese tour in het Nijmeegse Merleyn waar de komende Nederlandse shows ook al zijn uitverkocht. De grote interesse voor de band met frontman Elijah Hewson, en zoon van U2 frontman Bono, verklaart de veelal uitverkochte shows.

Een grote schare fans staat op deze regenachtige avond ruim voor aanvang in de rij, voor de nog gesloten deuren, om misschien wel een memorabele avond mee te gaan maken. Naast een jonge groep Ierse fans, welke zijn meegereisd, staan ook ‘oudere’ U2 liefhebbers die Inhaler willen ontdekken en niet alleen om het feit dat ‘de zoon van’ onderdeel is van deze jonge band. Een voorproefje op Youtube leert al snel dat Inhaler zeker wat te bieden heeft…. zonder inbreng of enige associatie van en met Bono.

Op eigen kracht

Om op eigen kracht de podia te veroveren wil Inhaler expliciet beginnen in- en op de kleinere podia. Zo ook de bewuste keuze voor Merleyn waar, gezien de grote aanvraag voor kaarten, Doornroosje ook met gemak gevuld zou kunnen worden. Met grote waardering wordt er door de aanwezigen ook gesproken over deze keuze van de band en wekt de interesse des te meer om hun blauwdruk te ervaren. Het Merleyn café is overvol waar de band zich, in de nog gesloten zaal, klaarmaakt voor hun aftrap van de Europese tour met een gezamenlijke proost.

Inhaler, geinspireerd door grote namen als Joy Division en The Stone Roses, is in de middelbare schooltijd begonnen aan hun eigen muzikale pad. Niet de connectie met U2 frontman Bono maar voormalig Oasis-lid Noel Gallagher merkte de band op en liet ze al spelen in zijn voorprogramma. Natuurlijk zal de connectie met Bono meespelen maar feit is dat Inhaler geen kloon is van U2 al zal je zeker hier wel wat smaakjes van meekrijgen.

De band bestaande uit Ryan McMahon (drums), Robert Keating (bass), Josh Jenkinson (leadguitar) en Elijah Hewson (vocals, guitar) hebben zich voor hun soundcheck al door een overvol Merleyn café naar voren moeten wurmen om het podium te nemen. Om tien uur gaat de zaal open waar het kwartet, aangevuld met een toetsenist, start met hun eerste officiële single It won’t always be like this terwijl sommige bezoekers nog buiten in de regen staan de wachten,… ja het was erg druk. Met een blik op de setlist met een negental nummers besef ik hoe ‘klein’ deze band nog is en wat misschien wel de opstap kan zijn naar iets groots.

Van ‘zoon van’ naar Inhaler

Natuurlijk wekt het de interesse dat de ‘zoon van’ op het podium staat maar gaandeweg de eerste nummers ga je Inhaler ervaren, los van enige connectie of associatie. Laat dat nou ook net de inslag zijn van menige ‘ouder jongere’, die hun U2 van weleer, even makkelijk kunnen loslaten en krijgen waar ze op hoopten, een eigen geluid met potentie tot iets moois. Met hun nieuwste song Ice Cream Sundae en ook met een vette baslijn ondersteunde My Honest Face laten de jonge honden uit Ierland zien dat ze Bono niet nodig hebben. En ja, met Cheer up Baby moet je toch met de uithalen van Elijah aan gelijkenissen met Bono denken en dat is meer dan goed ontvangen.

“We waren erbij”

In een dampende kleine zaal, opeengepakt met jong en oud, groupies en ontdekkers, vele gedachten en belevingen in een kort tijdsbestek. Ja, met negen eigen songs speel je nog geen volledige avondvullende set al wordt dat wel door menigeen zo beleefd. “We waren erbij”, de uitspraak van velen, een geboren quote voor het gevoel van vanavond met misschien wel een hele mooie reis naar iets groots. Inhaler, soms jong en onwennig maar ook met een voorman die kan entertainen, zal ongetwijfeld groeien en op eigen kracht een mooi pad bewandelen.

Tekst: Gerdy Driessen || Foto’s: Rijno Boon

Website: Inhaler

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine