The Grand East

The Grand East richt het kompas op het Oosten

Onlangs stond de Nederlandse rock ‘n soul band The Grand East voor de tweede keer op festival Ribs & Blues in Raalte. In 2014 deden ze dat nog onder de naam Texas Radio maar dit keer speelden de heren onder de nieuwe naam op de Delta Stage waar ze het publiek met een gedreven set kennis laten maken met hun muziek. De energieke stage performance en de met jaren sixties-invloeden doorspekte muziek maakt van The Grand East een band om in de gaten te houden. In het najaar verschijnt de eerste plaat, gevolgd door deelname aan de Popronde.

The Grand East

Alle reden om eens nader kennis te maken met deze band uit het Oosten van het land en bijvoorbeeld navraag te doen naar hun ervaringen en waarom gekozen is voor een andere bandnaam. Backstage heb ik een gesprek met drummer Imanishi Kleinmeulman en Hammond-speler Joris van den Berg.

Hoe was het om terug te keren op Ribs & Blues?

Joris: “De vorige keer heb ik het euforischer ervaren. Dat komt waarschijnlijk omdat het toen de eerste keer was. Maar ik denk wel dat het nu degelijker in elkaar zat.”

(Imanishi): “Het is fantastisch om hier te spelen. Je ziet mensen reageren op de dingen die je hebt bedacht. Dat is mooi om te zien. Ik denk dat ik voor de band kan spreken wanneer ik zeg dat we een goede show hebben neergezet. En gezien de reacties van het publiek vonden zij dat ook.” 

We kennen jullie als Texas Radio maar vorig jaar kwam ineens een nieuwe naam uit de hoge hoed, ‘The Grand East’. Waarom deze wijziging?

(Imanishi) “We zijn een jaar of vier geleden begonnen onder de naam Texas Radio. We vonden het een goede naam maar gaandeweg kwamen we er achter dat er meer Texas Radio’s waren. Dat zorgde nog weleens voor verwarring.  Zo liet men tijdens een radio-interview met ons in Rotterdam bijvoorbeeld een nummer horen van een andere Texas Radio.“

(Joris) Toen we vorig jaar een platencontract tekende leek ons dat het geschikte moment om te kiezen voor een nieuwe naam.”

(Imanishi) “We zijn blij met de nieuwe naam en het geeft mij een gevoel van een nieuwe start maken. Ik beschouw Texas Radio een beetje als de opleidingsperiode. Nu beginnen we echt en gaan we doorpakken.”

‘Een muzikale trip door het Oosten van Amerika met soul- en rockinvloeden

Wat dat betreft klopt die naam wel bij ons’

Hoe kwamen jullie op deze naam?  ‘The Grand East’ is toch ook een rondreis door Amerika?

(Joris): “Klopt! Een muzikale tour door het Oosten van Amerika waarbij je de nodige soul- en rockinvloeden tegenkomt. Wat dat betreft klopt de naam wel bij ons (haha), rock ’n soul met bluesy invloeden.”

(Imanishi): “Toevallig kwam het zo uit. We komen allemaal uit het Oosten van het land en iemand zei laten we de trots van het Oosten uitdragen. We wonen niet meer in Twente maar we hebben daar wel onze oorsprong. Voor mij is het ook een naam  die meegroeit met de band.”

Is deze naamsverandering ook van invloed op de muziek?

(Joris): “ Nee. In principe niet. Onze invloeden verloochen je niet door een naamswijziging. Om een nieuwe start te maken hebben we wel een paar oude nummers uit onze setlist gehaald.”

(Imanishi): Dit heeft ook te maken met het feit dat we die nummers ontgroeid zijn.  Je ontwikkelt jezelf natuurlijk en hoopt daarmee nog betere nummers te schrijven. Daar werken we hard aan.”

Door welke bands of muziek zijn jullie beïnvloed? In de muziek hoor ik duidelijk de jaren ’60 en ‘70 doorklinken.

(Joris): “The Doors is wel een gemeengoed van de band. Daar luisterden en luisteren we allemaal naar. Verder ook naar Tom Waits of de Allman Brothers Band. Maar een ieder heeft zo zijn eigen voorkeuren. Onze zanger (Arthur Akkermans) luistert veel naar Southern Rock en ik luister ook naar hip hop. “

The Grand East

(Imanishi): “We hebben allemaal geluisterd naar de muziek van de jaren ’60 en ’70. En dat doen we nog steeds. Daar heeft de platenkast van onze ouders ook wel voor gezorgd. Natuurlijk zijn we hier door beïnvloed, maar we proberen er wel onze eigen draai aan te geven. We vinden het leuk om in onze shows een ode te geven aan bands die ons geïnspireerd hebben of die we gewoon tof vinden.”

Jullie kennen elkaar al lang en als ik het goed heb komen jullie allemaal uit het alom ‘bekende’ Diepenheim. (red: een plaats in de provincie Overijssel met circa 2400 inwoners)

(Imanishi): “Op Joris na komen we allemaal uit Diepenheim. De andere bandleden kennen elkaar al vanaf de basisschool. De huidige samenstelling van de band is ontstaan in de plaatselijke discotheek ‘Dieka’. Daar ontmoeten jongeren elkaar en daar werd ik voor het eerst voorgesteld aan Joris.”

(Joris): “Ik kom dus niet uit Diepenheim maar uit een dorpje iets verderop. Ik ben er wel met open armen ontvangen. Het voelde als een warm bad. Muziek zorgt voor verbinding.”

Ik las in een artikel dat jullie wars zijn van commercie. Vorig jaar hebben jullie een platencontract gesloten. Gaat dat wel samen?

(Imanishi): “Dat gaat goed samen. We hebben een goede afspraak met het label (Goomah Music). In het schrijven doen we niet echt concessies. We willen onze muziek blijven spelen, maar denken nu veel beter na over hoe we iets in de markt kunnen zetten. Als band wil je toch publiek hebben en publiek bereiken.  We hebben als band wel een veto of we iets wel, of niet willen. We denken nu ook goed na waar we wel of niet moeten spelen.”

(Joris): “Hoewel we uit de blueshoek proberen te blijven vinden we het tof om op Ribs & Blues te spelen. Voor ons is dit natuurlijk een heel mooi podium. Het programma op Ribs & Blues is al lang niet meer louter gericht op de blues en we staan tussen mooie namen. Als je hier kunt spelen hoef je daar niet over na te denken. Dat doe je gewoon!”

(Imanishi): “We hopen natuurlijk ook op de wat ‘bredere’ festivals te kunnen spelen.  Pinkpop en Lowlands bijvoorbeeld. “

Wat kunnen we van jullie dit jaar nog verwachten?  Hebben jullie nog iets op de planning staan?

(Imanishi): “In september/oktober van dit jaar komt onze eerste plaat uit. De plaat is helemaal klaar en gaat binnenkort naar de drukker. Rond die tijd zal ook de releaseparty zijn. We zijn nog aan het zoeken naar een goede locatie waar we er een mooi feestje van kunnen maken.”

(Joris): “We gaan eind van het jaar, na de release van de plaat, ook de Popronde doen. Zo kunnen meer mensen met onze muziek in aanraking komen. Daar verwachten we veel van.”

‘Het plezier staat voorop, we doen niets op de automatische piloot

We faken niets, het is allemaal echt wat we doen’

Ambities? Waar willen jullie heen?

(Imanishi): “Het lijkt me te gek om een eigen clubtour te hebben en op de grotere festivals te spelen. We zijn enthousiast en hopen als band door te groeien.”

(Joris): “Ik hoop dat ik straks een gedeelte van mijn inkomen kan verwerven met het maken van  muziek. Van donderdag tot en met zondag ‘on stage’ en op maandag en dinsdag een ‘normale’ baan. Muziek is mijn passie en ik speel graag in deze band.  Ik hoop dat we dat nog lang volhouden.”

(Imanishi): “We zijn met elkaar keihard aan het werken en hebben er veel plezier in. Volgens mij stralen we dit ook uit op het podium. We faken niets, het is allemaal echt wat we doen.”

(Joris): “We zijn ook vrienden van elkaar. Het plezier staat voorop! Als het plezier verdwijnt, wordt het moeilijk. We doen niets op de automatische piloot en er is altijd wel iets te verbeteren.”

(Imanishi): “Als je tevreden bent, heb ik het gevoel dat je lui wordt. Dus we blijven scherp om ons te verbeteren. We blijven elkaar uitdagen!”

Waar staan jullie over vijf jaar?

(Imanishi): “Dan moeten we op Ribs & Blues in ieder geval een keer op de Mainstage hebben gestaan. Persoonlijk wil ik over vijf jaar zo’n drummer zijn waarvan andere bands denken ‘die willen we hebben’. De shows voor The  Grand East komen dan ook vanzelf.”

(Joris): “Ik hoop over vijf jaar terug te kunnen kijken op de eerste tien jaar die we samen als band hebben gehad en dan te denken ‘Dit ga ik nog tien jaar doen’. Verder hoop ik ook dat we dan hebben gespeeld op de grotere festivals en een tour door Europa hebben gedaan. Het  lijkt me vet om met deze jongens ‘on the road’ te zijn.”

Door: Benno Arends (Tekst & Foto’s)

Website The Grand East

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine