Navarone in Hedon

(31-10-2019) Navarone ‘Mixing it up Tour’ in Hedon Zwolle

Navarone timmert lekker aan de weg en gooit de boel eens lekker overhoop met een keur aan ‘special guests’. De najaars clubtour ‘Mixing It Up’ is op voorhand bij de meeste clubpodia al uitverkocht en de belangstelling is dusdanig groot dat er extra shows zijn toegevoegd aan de al drukke agenda. Na de aftrap in Grenswerk Venlo speelt Navarone ook de poptempel Paradiso plat en speelt vanavond in het eveneens uitverkochte Hedon Zwolle.

Mixing it up

Navarone put uit een grote hoeveelheid nummers vanuit de afgelopen 10 jaar en inmiddels 5 albums verder. Toch weet de band het afgelopen decennium elk concert te blijven verrassen met een uitgebalanceerde setlist. De najaars tour – ‘Mixing it up’ – is in oktober en november een ‘uitstap’ om de boel maar eens overhoop te gooien. Gast optredens met diverse The Voice Of Holland deelnemers waaronder winnaar Dennis van Aarsen en ook Patricia van Haastrecht en Sanne Winter en special guests voor de nog lopende tour.

Gastoptredens

Goede vriend van de band en uitmuntend sing-en songwriter Robin Borneman was in Grenswerk en Paradiso nog te bewonderen maar is vorige week weer afgereisd naar de Verenigde Staten waar hij zich weer aansluit bij één van ‘s werelds grootste rockproducties, de Trans Siberian Orchestra. Vanavond neemt een andere ‘special guest’ het podium samen met Sanne Winter en ‘saxofoneur pur sang’ Robert van Asseldonk.

Navarone draait al meer dan 10 jaar mee en is gedurende die periode een meer dan gerespecteerde band in de club- en festival scene. De uitstap naar The Voice geeft misschien aan dat Navarone klaar is voor een volgende dimensie, een ‘next level’. De kracht van Navarone is altijd ‘dicht bij jezelf blijven’ waarbij, in de basis van de Mixing it Up Tour, ook het Navarone fundament leidend blijft met muzikale uitstapjes en gastoptreden die dicht bij de band staan.

Een druilige frisse avond en er zijn al diverse vroege vogels neergestreken bij de deuren van Hedon voor het geval er geen strategische plek meer te bemachtigen is bij de, al in een vroeg stadium, uitverkochte show. Anderzijds zien we nog enkele ‘Ticketswaps’ online, die overigens weer snel werden verkocht aan passanten die op de bonnefooi naar Zwolle zijn getrokken. De grote zaal en de gastvrijheid van Hedon nodigt in ieder geval uit om al vroeg binnen te zijn.

Money & The Man

Op de agenda staat de Belgische band Rhea welke al bij Grenswerk als voorprogramma te zien is geweest. Echter de factor ‘Verkeer’ wordt steeds meer een onzekere, zo ook de melding dat de band pas rond 20.00 uur acte de présence kan geven en nog moet soundchecken terwijl de deuren om 19.30 open gaan. Met snel schakelen binnen het netwerk van Navarone weet Money & The Man, op dat moment nog in hun eigen studio, zonder aarzelen hun wekelijkse repetitie over te slaan en voor een uitverkocht Hedon het voorprogramma op te eisen en vreselijk de baas te zijn, en dat met twee man, hulde!

Met Money & The Man is de toon gezet, de zaal opgewarmd en nu tijd voor Navarone. met Perfect Design, ontstaan uit de deelname van TVOH, blikken we terug en gelijk vooruit naar de The Strong Survive en Surrender, later op de setlist, waarvan in het voorprogramma van Anouk, de officiële clip is opgenomen tijdens de show in de Ziggodome. Het fundament van Navarone is stevige altrock waarvan Cerberus door velen op handen wordt gedragen, en de handen gaan per verkocht kaartje ook per paar strak omhoog.

Niet voor niets de Mixing It Up tour, ook grote hits van Queen zoals onder ander Somebody to Love, passen in het concept van de najaarstour. Een extra dimensie zijn toch de gastoptredens, waarvan Navarone menig topmuzikanten in de kennissenkring heeft. Tijdens de ochtendshow van Giel Beelen, gezamenlijk met Navarone, was hij er al bij en is het dus geen vreemde keuze om Robert ‘Totally Oversaxed’ van Asseldonk mee te nemen op deze tour. Met het al over bekende Baker Street weet ook Robert een enorme baas te zijn en het publiek te bespelen.

Niet wetend wie de gastmuzikanten zouden kunnen zijn, brengt met zich mee dat elke show verassend kan zijn, voor nieuw- en veelkomers, zo ook de opkomst van Anneke van Giersbergen. Bijna geen verdere introductie nodig, bekend van onder andere The Gathering en bijna 25 jaar in het vak brengt samen met Merijn Friend will be Friends en Go Your Own Way. Zeker ook meer dan noemenswaardig het optreden van Sanne de Winter – waar de zaal meteen het ongeloof weer uitsprak over haar te vroege uitschakeling bij TVOH – met I still haven’t found what I’m looking for en het alom bekende Respect.

Een avond met het muzikale fundament van Navarone afgewisseld met grote hits van onder ander Queen, Led Zeppelin maar ook de Top 2000 kraker Hotel California van The Eagles mag niet ontbreken. Alleen al de aanwezigheid van de Gibson cherry double-neck doet je dit nummer al meteen beleven waar Kees Lewiszong dit ‘beest’ meer dan goed weet te bedwingen.

Smetje op de avond is toch weer het aloude probleem van het geroezemoes en geklets tijdens de akoestische nummers, zo ook bij het wonderschone December, wat in een akoestische setting vooral aandacht verdient. De echte liefhebbers weten deze mineur ook meteen te ‘overstemmen’ met waardering, het beste wapen. Afwisselende setlist, jazeker, van December naar Whole Lotta Love wat de zaal weer in overdrive zet. 

Free together, zowel akoestisch als niet akoestisch, een nummer wat niet op de setlist mag ontbreken. Zeker niet als ook Robert hierbij aansluit en ook zeker te vernoemen de toetsen partij van Len van de Laak. Een opbouw naar een prachtige climax waar elk bandlid langzaam het podium verlaat en Merijn de apotheose akoestisch gestalte geeft.

Met The Show Must Go On wordt de voortzetting van de avond nog even onderstreept om na Wander en I Feel Good wordt met Lonely Nights met een knaller afgesloten in een prachtig Hedon. In de wandelgangen wordt gesproken over weer een strakke show, zowel door ‘oudgedienden’ en nieuwe fans maar toch, hoe het ook komt, zijn de terugblikken naar het optreden in het magische Paradiso toch overtreffend, wat overigens niets afdoet aan Hedon Zwolle.

Komende shows

  • 09-11-2019 – Gebr. De Nobel, Leiden
  • 14-11-2019 – Mezz, Breda
  • 15-11-2019 – Metropool, Enschede
  • 22-11-2019 – Doornroosje, Nijmegen
  • 23-11-2019 – Doornroosje, Nijmegen

Tekst en foto’s: Rijno Boon

 

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine