Beast of Maiden in De Engelenbak

Beast of Maiden laat weten dat het klaar is voor het grote werk.

Zondag 10 november in het Achterhoekse Doetinchem in café Engelenbak. Het podium voor het eerste optreden van Beast of Maiden waarvan de naam een duidelijke verwijzing is naar het legendarische Iron Maiden. Beast of Maiden, met zes  gerijpte en ervaren muzikanten met ieder zijn en haar eigen pad al bewandeld. Getipt door kenners en insiders word ik hierdoor naar het Doetinchemse gelokt.

De opkomst van de tribute- en mash-up bands is al meer dan groeiende, met veel kwantiteit maar zo ook zeker diverse bands met de kwaliteit om gevestigde bands- en/of artiesten te evenaren. Niet alleen evenaren maar de bezoekers laten herbeleven, dat is een kwaliteit van weinigen en interesseert mij ook om in café de Engelenbak mogelijk een avondje te ‘herbeleven’.

 

Veel goeds komt uit het oosten, wat ik mij niet alleen laat vertellen, maar heb dit ook uit eigen ervaring meegekregen. Arie van Boven (Guitar), Richard Ludwig (Guitar), Katja Ludwig (Vocals), Floris van Veldhuizen (Bass), Mauricio Schoolen (drums) en Ron Gerritsen (Keys) hebben allen afzonderlijk de nodige ervaring en hebben individueel de kwaliteit om een Iron Maiden set niet alleen te benaderen maar ook te evenaren.

Beast of Maiden staat op het affiche om af te trappen om 17.30 uur. Met de fritesaus nog op de lippen, na een snelle hap, wordt de band verrast door een meer dan volle zaal. Niet alleen vrienden en kennisen maar veelal muziekliefhebbers en zelfs een schare Iron Maiden die-hards uit Duitsland. Ogenschijnlijk een warm welkom voor de band en hoeveel beter kan je met dit onthaal de eerste gig aftrappen.

De vocalen van Bruce Dickinson, met zijn specifieke stemgeluid en bereik, wordt door vele mannelijke vocalisten niet gehaald en de keuze voor Katja Ludwig als alter-ego van Bruce is verrassend. Klein van stuk maar een grote baas op het podium. Bij de eerste noten blijkt deze keuze een meer dan logische en wordt onderstreept door het enthousiasme van de Duitse Maiden fans- en kritikasters. 

Het is al snel duidelijk dat Beast of Maiden geen ‘coverbandje’ is. Pas een half jaar bij elkaar waar de synergie op het podium je doet vermoeden dat de band al jaren het podium opeist. De finesse van Richard en Arie die elkaars gitaapartijen moeiteloos weten uit te dagen, de rappe basloopjes van Floris doet je kramp in de vingers krijgen, de wijze waarop Mauricio zijn drumkit geselt en de welkome ‘topping’ van de toetsen van Ron doet je het Iron Maiden gevoel (her-) beleven. 

Een avond die boven verwachting wordt afgesloten. Een dikke setlist waarvan elk nummer tot in de details wordt gespeeld en met de verrassende frontvrouw in het bonte gezelschap kan ik mij vinden in de opmerking van Arie van Boven; “Het was een geweldig avond, waarbij het publiek flink uit zijn dak is gegaan. Dat komt natuurlijk omdat wij alleen maar geweldige nummers spelen”, onderstreept Arie met een lach. 

Even napraten met Arie van Boven:

Hoe is de band ontstaan?

“De band is ontstaan in het hoofd van Richard Ludwig. Hij plaatste een oproep op muzikantenbank (en Facebook) om een nieuwe Iron  Maiden tributeband op te richten in het oosten van Nederland. Na drie keer repeteren hadden we de huidige bezetting compleet, en gaan we vol gas vooruit.”

Wat kan je vertellen over de achtergrond van de band?

“We hebben gemeen dat we allemaal al jaren in de muziek zitten, en allemaal van Rock/Metal (en dan met name Iron Maiden) houden. Maar voor Beast of Maiden hebben we allemaal verschillende stijlen gespeeld; Top 100, Death Metal, Blue Grass, Nederlandstalig, hoempamuziek, enz…. Je kan het zo gek niet bedenken of iemand van ons heeft wel een bepaalde stijl gespeeld.”

Wat zijn de obstakels waar je, met de start van Beast of Maiden, tegenaan loopt?

“Als nieuwe (tribute) band is het erg lastig ergens tussen te komen. Zaaleigenaren en boekers kennen je naam nog niet, en willen eerst live opnames zien en horen. Je zit dus echt in een vicieuze cirkel in het begin… Maar gelukkig hebben we deze weten te doorbreken met ons eerste optreden in Doetinchem. De zaal zat vol, de stemming was opperbest, en het publiek was ontzettend enthousiast. We hadden al twee nummers opgenomen in de studio, maar nu hebben we ook veel foto- en videomateriaal waar we mee aan de slag kunnen om ons nog beter te promoten.”

De kop is eraf, nog doelen en festivalwensen?

“Simpel; Optreden… veel optreden! Tributefestivals zijn helemaal hot tegenwoordig en worden alleen maar groter. Logisch dat we daar graag tussen willen staan.”

“We hebben gemeen dat we allemaal al jaren in de muziek zitten, en allemaal van Rock/Metal (en dan met name Iron Maiden) houden”

Waar liggen de mogelijkheden voor Beast of Maiden?

“We zijn een redelijk unieke Iron Maiden tributeband. Op de eerste plaats omdat we een frontvrouw hebben, die de zangpartijen van Bruce Dickinson echt eer aan weet te doen. Ten tweede beschikken we over een toetsenist (net als Iron Maiden zelf), maar wij zetten hem wel gewoon op het podium” -merkt Arie op met een lach. “Hierdoor kunnen we de sound van Iron Maiden perfect evenaren, maar ook alle intro’s en geluidseffecten gebruiken die erbij horen als je Iron Maiden perfect wilt naspelen. En omdat we allemaal grote Maiden fans zijn hebben we ons als doel gesteld om de nummers tot in perfectie te coveren. Tevens zijn we allemaal vrij bewegelijk, dus het is ook geen saaie bedoening om naar te kijken.”

Heeft dit optreden nu al wat opgeleverd?

“Hell yeah! Tijdens het optreden -waar we drie sets speelden- werden we tijdens de eerste pauze al geboekt voor een tributefestival in dezelfde zaal (volgend jaar tijdens Pasen) en zijn we al vastgelegd voor een optreden in november 2020 in een club in Doetinchem. En inmiddels, twee dagen na ons eerste optreden, staan er nog twee opties in onze agenda. Het balletje is dus echt beginnen te rollen.”

Al nagedacht over promotie en hoe jullie te boeken zijn? 

“Natuurlijk via www.beastofmaiden.nl waar je ook twee nummers van ons kan beluisteren. Ook via Facebook (Beast of Maiden), Gigstarter (https://www.gigstarter.nl/artiesten/beast-of-maiden) en Plugify (https://www.plugify.nl/beastofmaiden). Kan niet missen dus!”

Wil je nog wat kwijt Arie?

“Een persoonlijk noot van mij; ergens in 1986 -ik was al Iron Maiden fan- zag ik voor het eerst bewegende beelden van de band via good-old VHS. Bijna niet meer voor te stellen tegenwoordig dat dat toen nog iets bijzonders was… Dat is destijds de reden voor mij geweest om een gitaar te kopen via zo’n briefje bij de supermarkt; ‘gitaar te koop, 25 gulden’. Ik heb in de afgelopen 30 jaar van alles en nog wat gespeeld, maar altijd in het achterhoofd gehouden hoe leuk het zou zijn om eens in een Iron Maiden tribute te spelen. En zie daar…..  Daar zijn we dan met Beast of Maiden!. Up The Irons!”

Tekst en foto’s: Rijno Boon

 

Video: Paul van Druten

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine