Bob Dylan naar Nederland

Bob DylanOp 30 en 31 oktober geeft de legendarische Robert Zimmerman – oftewel Bob Dylan – twee concerten in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Aanvankelijk was er sprake van een eenmalig optreden, maar door een overweldigende belangstelling is hier een extra concert aan toegevoegd. Bob Dylan komt met zijn voltallige band naar Nederland. Vorig jaar bracht hij met Tempest alweer zijn 35e studio-album uit.

Bob Dylan mag met recht een levende legende genoemd worden. In de jaren ’60 groeide hij uit tot de stem van een protestgeneratie met nummers als Blowin’In The Wind en The Times They Are a- Changing.

Door de decennia heen bracht Dylan tal van monumentale albums uit zoals Free Wheelin’, Blonde On Blonde, Slow Train Coming, Highway 61 Revisited, Blood On The Tracks en het legendarische Desire. Op laatstgenoemd album staat het epos Hurricane – titelnummer van de soundtrack bij de gelijknamige film – over het leven van bokser Rubin Carter die – beschuldigd door een racistisch systeem – tot levenslang werd veroordeeld voor een drievoudige moord en negentien jaar onschuldig heeft vast gezeten.

Tot op de dag van vandaag is Bob Dylan een inspiratiebron voor hele generaties. Veel van zijn nummers werden door legio artiesten en bands opgenomen waarvan Knocking On Heavens Door wellicht de bekendste is.

Met zijn – vaak politieke en maatschappelijk geëngageerde – poëtische teksten weet hij op ongekende wijze literatuur en muziek te verenigen. Vorig jaar werd Dylan door president Barack Obama geëerd met de hoogste onderscheiding die aan burgers wordt toegekend: The Presidential Medal of Freedom. Dit voor zijn grote betekenis in de Amerikaanse muziekcultuur.

Maar op persoonlijke titel durf ik te beweren dat Bob Dylan allang de Nobelprijs voor de Literatuur had moeten winnen. Lees meer …

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine