Bogblues

Nederlands bluesgeweld op Museumplein in Veendam

Sinds een aantal jaren organiseert stichting Bogdike diverse mooie concerten en festivals op het Museumplein in Veendam. Een paar weken geleden was het nog Night Of The Guitars met onder meer Jan Akkerman en zijn My Brainbox. Vandaag organiseert stichting Bogdike in Veendam het bluesfestival Bogblues met optredens van The 4 Horsemen, SouthBound, Jay P & Band, First Lady, Ruben Hoeke, Bas Paardekooper, Rootbag en Gina’s Band Of Blues.

Bas Paardekoper

Bij het optreden van The First Lady ligt de nadruk voornamelijk op nummers uit de jaren ‘60 en ‘70. Zo speelt de band naast nummers van hun EP werk van onder meer Jimi Hendrix, Chicken Shack en Don Nix. Met Merel van der Veer (zang), Filip Schrijver (gitaar), Bram Schrijver (bas) en Richard Brusse (drums) bestaat deze formatie uit vier jonge en talentvolle muzikanten. Hoewel zijn spel nu al zeer volwassen klinkt. gaat gitarist Filip Schrijver eerdaags naar het conservatorium in Rotterdam om zich verder te bekwamen in het snaren plukken. En tussen de bedrijven door werkt deze formatie aan een nieuw album.

The First Lady The First Lady

Vanwege de vakantie van een aantal bandleden komt de Ruben Hoeke Band vandaag naar Veendam met broer Eric als ‘nieuwe’ drummer en Mike Kamp als ‘nieuwe’ bassist. Opvallend is de spelvreugde die de twee broers samen aan de dag leggen. ‘Nieuwe’ zanger Lucas Pruim is al langer van de partij en draait inmiddels al weer een aantal maanden mee. Hoewel het eerder op festival Ribs & Blues nog wat onwennig oogde lijkt Pruim steeds beter te gaan zingen.

De inbreng van zanger Lucas Pruim wekt hoe dan ook nieuwsgierigheid naar de gekozen richting op een nieuw album. Naast het afsluitende Dirty Little Woman speelt Hoeke met Let The Good Times Roll ook vandaag weer een nummer van BB King. Het feit dat op zijn gitaar duidelijk de handtekening van BB King staat maakt dan ook duidelijk waar zijn roots liggen.

Ruben Hoeke Band

Vorig jaar waren Bas Paardekooper and the Blew Crue ook al van de partij in Veendam. En ook nu is met name het gepassioneerde gitaargeweld van Paardekooper indrukwekkend. Met geweldige solo’s weet hij zijn songs tot enorme lengte uit te rekken. Zo speelt hij vanmiddag een maar liefst 12 minuten durende toegift. Het is duidelijk dat ook Paardekooper goed heeft geluisterd naar illustere voorgangers als Jimi Hendrix en Rory Gallagher.

Inmiddels is de band zo’n 5 jaar bij elkaar en zijn de leden perfect op elkaar ingespeeld. Dit blijkt wel uit de drie tot nu toe uitgebrachte albums met steeds sterker wordende composities. Dit belooft nog wat voor de toekomt. Wat mij persoonlijk nog wel geweldig lijkt is een duel tussen gitaar en orgel.

Bas Paardekoper

Afsluiter van het Bogdike festival is Gina’s Band Of Blues. Een band waar duidelijk veel belangstellenden op afgekomen zijn die met eigen ogen willen zien of het vuur bij deze zangeres nog steeds brandende is. Menig Veendammer weet al lang dat Janis Joplin niet ‘echt’ dood is, maar verder door het leven gaat als Gina de Boer. Haar strot heeft een zelfde kolengruis-gehalte als die van Janis Joplin.

Gina's Band of Blue

Met verve vertolkt ze vanmiddag nummers als Bobby Mc Gee, Piece of my Heart en Mercedes Benz. Verder aangevuld met I Put a Spell On You, Summertime en haar levenslied Life is a Bitch. Aangevoerd door een geweldige begeleidingsband ontpopt De Boer zich vanmiddag nog altijd als een podiumdier.

Tekst: Jolanda Bansema / Foto’s: Henry Knegt

Website Bogdike

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine