Gretchen Peters

English version

Prachtig optreden van bewierookte singer-songwriter

Met de uit Nasville, Tennessee afkomstige singer-songwriter Gretchen Peters heeft poppodium Luxor Live in Arnhem een grootheid op het gebied van Americana en rootsmuziek in huis gehaald. Tijdens dit bijzondere seated concert – onderdeel uit van de speciale Americana-actie – wordt Peters begeleid door Barry Walsh op piano en accordeon en Connor McCreanor op bas. Naast de nodige nummers van haar onlangs uitgebrachte meesterwerk ‘Blackbirds’ trakteert Peters het publiek vanavond ook op het nodige eerdere werk.

Barry Walsh & Gretchen Peters

Vanavond wordt Gretchen Peters vakkundig bijgestaan door toetsenist Barry Walsh en de uit Noord-Ierland afkomstige Connor McCreanor die zijn bas zo nu en dan afwisselt met een standing bass. Walsh is overigens ook de man met wie zij al ruim vijfentwintig twintig jaar muzikaal samenwerkt. En de man met wie ze ruim vijf jaar geleden mee in het huwelijk trad.

Barry Walsh, Gretchen Peters & Connor McCreanor

Gretchen Peters opent het concert van vanavond met een aantal nummers van haar meest recente meesterwerk ‘Blackbirds’ waarvoor zij terecht genomineerd is voor een Grammy. Zo krijgt het publiek in Luxor Live onder meer het geweldige titelnummer Blackbirds voorgeschoteld, maar ook Pretty Things en het gevoelige The House on Auburn Street waarbij ook de indrukwekkende samenzang tussen Peters, Walsh en McCreanor opvalt.

Zichzelf begeleidend op akoestische gitaar en voorzien van een prachtig stemgeluid zingt Peters ook vanavond weer de sterren van de hemel. Toch zijn het met name de meeslepende teksten die grote indruk maken. Peters staat bekend als begenadigd songschrijver, naast haar eigen werk schreef ze nummers voor onder meer Martina McBride, Etta James, Anne Murray en Neil Diamond. Gretchen Peters weet op ontroerende wijze overweldigende emoties te vatten in prachtige muziek en beklemmende teksten.

Gretchen Peters

In haar songs komen zwaar beladen, persoonlijke en sociaal bewogen thema’s aan de orde. Zo bezingt Peters in haar werk onder meer persoonlijk leed en grote openbaringen als de zelfmoord van een dierbare vriend en de revelatie dat haar zoon een transgender is. Maar ook ecologische natuurrampen als de olieramp in New Mexico en de overstromingen in het zuiden van de Verenigde Staten, zoals zij vanavond bezingt in het samen met Matraca Berg en Suzy Bogguss geschreven Black Ribbons.

Independence Day

Peters heeft in het verleden ook veel samen gewerkt met de Amerikaanse singer-songwriter Tom Russel van wie zij vanavond One to Heart One to Head ten gehore brengt. Als Peters na een korte ingelaste pauze alleen op het podium terugkeert speelt ze, zichzelf begeleidend op piano, het prachtige Independence Day waarvoor zij in 1995 de Song Of The Year Award won. Dat het ongekende songwriters-talent van Peters al langer onderkent wordt blijkt wel uit het feit dat zij tot twee maal toe genomineerd is voor een Grammy.

Barry Walsh & Gretchen Peters

En Gretchen Peters is vorig jaar opgenomen in de Nashville Songwriters Hall Of Fame, zo laat Walsh het publiek weten, waarop Peters in het daaropvolgende The Matador (afkomstig van het album ‘Hello Cruel World’ uit 2012) laat horen dat dit volkomen terecht is;

I threw a rose to the matador, not sure who I was cheering for
My aim was true, my heart was full , I loved the fighter and the bull
I loved like only a woman can, a very complicated man
I bound his wounds, I heard his cries, I gave him truth, I told him lies

Some man is lyin’ in the dirt
Some woman’s crying that he’s hurt
But he’s not alive without the thrill
Without the dance, without the thrill 

The lights go down, the people roar
They’re cheering on the matador

And this is how the story goes
I knew it when I threw the rose

Met het titelnummer, Woman On The Wheel en het prachtige Five Minutes krijgt het publiek vanavond ook een aantal nummers van haar eveneens meesterlijke plaat ‘Hello Cruel World’ te horen. Gretchen Peters en Barry Walsh sluiten een overweldigend optreden gezamenlijk af met het ondeugende en in duet gezongen In Spite of Ourselves van de door Peters bewonderde singer-songwriter John Prine.

Barry Walsh & Gretchen Peters

Voor wie Gretchen Peters in ons land nog aan het werk willen zien kunnen terecht in Metropool, Hengelo (23 okt) en LantarenVenster, Rotterdam (25 okt). En Gretchen Peters maakt, naast artiesten als Jimmy LaFave, Sonny Landreth, Sam Baker en Pokey LaFarge, onderdeel uit van de indrukwekkende line-up van festival Ramblin’ Roots op 24 oktober in TivoliVredenburg.

Check ook het eerder in ons magazine gepubliceerde en openhartige interview met Gretchen Peters uit 2013 (na haar optreden in muziekcafé Merleyn in Nijmegen).

Tekst: Rick Warner || Photos: © Henk Beenen

Website Gretchen Peters

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine