Iain Matthews & Egbert Derix

Lux in Nijmegen getuige van bijzondere muzikale samenwerking

Voor het concert van Iain Matthews & Egbert Derix transformeert Zaal 7 van LUX, Nijmegen in een gezellige muzikale ontmoetingsplek met tafeltjes en stoelen waar de muziekliefhebbers in alle rust kunnen genieten van fraaie en breekbare folkrock liedjes met een jazzy inslag. Als laatste in de rij van de door gastprogrammeur Chris Tangelder opgezette reeks De Ontmoeting blijkt deze muzikale matineevoorstelling een prima zondagmiddag-besteding.
Egbert Derix &  Iain Matthews

Na eerder onder meer al Amerikaanse artiesten en singer-songwriters als Mary Gauthier en Sam Baker is het op deze zondagmiddag de beurt aan de Britse singer-songwriter Iain Matthews en de Limburgse componist en pianist Egbert Derix. In zijn lange muzikale carrière speelde Matthews onder meer in de Britse folkrock band Fairport Convention en had met zijn band Matthews Southern Comfort een wereldhit met het nummer Woodstock.

Solitary Man

Na jarenlange omzwervingen en een langdurig verblijf in de Verenigde Staten strijkt Matthews ruim tien jaar geleden neer in ons land en gaat wonen in Limburg. Als hij daar een concert bijwoont van Egbert Derix is hij dusdanig onder de indruk dat hij Derix vraagt hem als toetsenist te begeleiden op zijn jubileum-tour. Dit blijkt uiteindelijk de aanzet tot een interessante muzikale samenwerking die tot de dag van vandaag stand houdt. In de jaren daarna leidt deze samenwerking tot een reeks indrukwekkende optredens en twee albums; In The Now en Joy Mining.

Ian MatthewsHet feit dat Matthews en Derix in de afgelopen jaren veelvuldig samen hebben opgetreden is vanmiddag goed hoorbaar. De zuivere, ingetogen zang van de gitaarspelende Matthews wordt op geraffineerde wijze aangevuld door Derix die de muziek met zijn fraaie pianospel op een imposante zwarte vleugel naar een nog hoger plan tilt. Na het openingsnummer Solitary Man volgen uiteraard de nodige nummers van de gezamenlijke albums In The Now en Joy Mining.

Pink Floyd

Met het opmerkelijke Buddha Dials Your Number en onder meer ook Restless Wings en When The Floyd Were On The Prowl – gebaseerd op de hoogtijdagen van Pink Floyd eind jaren ’60 – worden voor de pauze een aantal nummers van het album In The Now ten gehore gebracht. En wordt duidelijk dat Matthews en Derix bijzonder goed op elkaar zijn ingespeeld er in slagen een eclectische mix van americana, jazz, pop en klassieke arrangementen neer te zetten. Afsluiter van de eerste set is het fragiele Waves.

Egbert Derix &  Iain Matthews Na de pauze beginnen Matthews en Derix met het ingetogen en meeslepende St. Theresa’s Ghost, openingsnummer van het album Joy Mining. Overigens wordt het nummer Joy Mining in het tweede gedeelte ook gespeeld, maar anders dan verwacht is dit afkomstig van het album In The Now.

Naast de nodige tracks van eerder genoemde albums speelt Matthews met Ghost Changes en Emperor’s New Clothes ook nummers van zijn begin dit jaar uitgebrachte solo-album Art of Obscurity.

Voor diegenen bij wie de nieuwsgierigheid na dit optreden is gewekt verwijs ik naar de vorig jaar verschenen documentaire In the Now van Peter Jong en Olivier Hamaker. In deze documentaire worden Matthews en Derix gevolgd vanaf het schrijfproces, de daaropvolgende repetities, interviews en concerten tot aan de uiteindelijke opname van het album.

Foto’s: Sylvia Sassen

Website Iain Matthews

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine