KT Tunstall is even in Nederland

KT Tunstall is even in Nederland

Het gebeurt niet vaak dat het voorprogramma net zo aantrekkelijk is als het hoofdprogramma. Dat is wellicht ook de reden dat KT Tunstall tijdens de tour met Roachford wordt aangekondigd als ‘special guest’. Als KT Tunstall in Nederland speelt ga je, als echte fan, kijken. Dan maakt het niet uit waar ze op het programma staat. KT Tunstall opent twee shows van Roachford in Nederland en overtuigt vanavond in Luxor Live met een strak solo optreden.

‘Als KT Tunstall in Nederland speelt ga je, als echte fan, kijken. Dan maakt het niet uit waar ze op het programma staat.’

Kate Victoria Tunstall, of kortweg Katie (later omgedoopt in KT), timmert sinds 2005 behoorlijk aan de weg. De in Edinburgh geboren zangeres/gitariste brak toen door met Black Horse & The Cherry Tree, dat ze mocht opvoeren in een programma van Jools Holland. Daarvoor had ze al meegespeeld en mee op tour geweest met Oi Va Voi. Haar debuutalbum Eye to the Telescope wordt in 2005 genomineerd voor de Mercury Prize en in datzelfde jaar mag ze optreden op het Lowlands festival. Daarna brengt ze regelmatig nieuwe muziek uit. Haar laatste album WAX is een jaar geleden uitgekomen.

Als KT in Arnhem (Luxor Live) het podium betreedt, komt ze vrijwel rechtstreeks uit het vliegtuig. De afgelopen dagen heeft ze een korte tour gedaan in Brazilië, in en rondom Sao Paulo. Van de zomer treedt ze zo het koude Nederland in. Gelukkig wordt ze warm ontvangen door genoeg KT Tunstall fans voor het podium.

Met haar zwart/witte custom acoustic Tayler staat KT voor een batterij aan pedalen op het podium. Voor elk nummer neemt ze enkele loops op, en zo vormt ze haar eigen one-woman band. Ze opent met Miniture Disasters van haar debuutalbum, gevolgd door Other Side of the World. Van dit album (Eye to the Telescope) speelt ze nog twee nummers: Black Horse and the Cherry Tree en Suddenlee I See, waarmee ze afsluit. De hele set omvat maar zes songs (ruim een half uur), waarvan slechts één song van haar laatste album: Little Red Thread. Ook dit nummer wordt met dezelfde overtuiging gespeeld, en door het publiek meegezongen, als al haar oude bekende hits. Met Took me So  Long to get here, but here I am, van het in 2016 verschenen KIN wordt de setlist compleet gemaakt.

Met een dikke knuffel aan één van de fans, verlaat KT het podium, dat weer direct gereed wordt gemaakt voor het hoofdprogramma van de avond. Bijna twee uur later, tijdens de toegift van Roachford, roept Andrew Roachford zijn ‘special guest’ nog even op het podium en mag KT nog één liedje meezingen. Samen reizen ze nog door naar Zoetermeer en dan is het korte bezoek aan Nederland weer afgelopen. In februari volgend jaar is zij weer terug, als ‘special guest’ van Jools Holland in Zwolle en Rotterdam.

Tekst en Foto’s: Guido Roncken

 

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine