Lance Canales & The Flood naar Luxor Live

Muziek in de geest van Woody Guthrie

Op zondag 23 oktober staat met de Amerikaans-Mexicaans singer-songwriter Lance Canales een bijzondere Americana-act op het podium van Luxor Live in Arnhem. De muziek van de uit Californië afkomstige Canales is te typeren als authentieke roots, rauwe blues en folk waarbij met name het karakteristieke en raspende stemgeluid van Canales opvalt. Vorig jaar bracht hij met ‘The Blessing And The Curse’ een bijzonder fraai en spannend album uit op Jimmy LaFave’s label Music Road Records.

Na een optreden op het Woody Guthrie Folf Fest wist Lance Canales met een bijzondere versie van Woody Guthrie’s Deportee de aandacht te trekken van de Amerikaanse singer-songwriter Jimmy LaFave. Evenals LaFave is Canales groot bewonderaar van Woody Guthrie en de onlangs terecht met de Nobelprijs voor de Literatuur bekroonde Bob Dylan. Op LaFave’s in Austin, Texas gevestigde label verscheen vorig jaar het door LaFave geproduceerde album ‘The Blessing And The Curse’

The Blessing And The Curse mag met recht een bijzonder album genoemd worden. Ingegeven door het zware en donkere stemgeluid van Canales dat bij vlagen doet denken aan Nick Cave en een jonge Tom Waits, de soms duistere teksten en het heerlijke (slige)gitaarwerk ademt dit album de nodige suspence. Naast Jimmy LaFave zijn op dit album bijdragen hoorbaar van Eliza Gilkyson, Ray Bonneville en Joel Rafael.

The Blessing And The Curse’ is een gevarieerd album met spanning als gemene deler. Naast bluesvolle songs als The Farmer, Pearl Handled Gun en Weary Feet Blues en het up-tempo California Or Bust bevat het album ook een aantal sinistere tracks waaronder het zwaarmoedige Cold Dark Hole en het onheilspellende Death Got No Mercy met Jimmy LaFave op akoestische gitaar en prachtige vocalen van Eliza Gilkyson.

Deportee

Bijzonder nummer op het album is zijn uitvoering van Deportee (Plane Wreck At Los Gatos) naar een in 1948 door Woody Guthrie geschreven gedicht dat eerder door vele grote artiesten is vertolkt waaronder ook Jimmy LaFave. Maar wat Canales’ uitvoering bijzonder maakt is dat hij in zijn vertolking namen noemt van omgekomen Mexicanen die in berichtgeving naamloos werden weergegeven als Deportees (gedeporteerden).

Dit alles wekt dan ook zeker de nieuwsgierigheid om deze Amerikaans-Mexicaans singer-songwriter live aan het werk te zien. Naast het optreden in Luxor Live is Lance Canales & The Flood verder nog te zien in poppodium Hedon (Zwolle, 20 okt), Porgy & Bess (Terneuzen, 21 okt) en festival Ramblin’ Roots in TivoliVredenburg (22 oktober).

Tekst: Rick Warner

Website Lance Canales

Website Music Road Records

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine