Reggae Sundance festival

Met een zonovergoten editie is Reggae Sundance ‘back in business’

Reggae Sundance festival

Na vijf jaar afwezigheid is Reggae Sundance terug van weggeweest. Weliswaar niet meer meerdaags, maar het hele programma op één dag. Deze editie vindt weer plaats aan het E3-strand in Eersel, bij Eindhoven. En gelukkig doen de weergoden de naam van het festival eer aan en is er voor het enthousiaste publiek alle gelegenheid en aanleiding te swingen op de heerlijke beats van de diverse optredende bands en artiesten.

Mutabaruka Voor hen die verkoeling zoeken is het aangenaam chillen aan de oever van het meer – waar sommigen zelfs een duik in nemen – of lekker struinen over de multiculturele festivalmarkt. Reggae Sundance wordt dit jaar gehost door Aldith Hunkar en niemand minder dan Mutabaruka, – zelf ook een verdienstelijk reggae-artiest – die eerder op de middag ook een optreden geeft. Hoewel het programma al om 12.00 uur van start gaat druppelt het meeste publiek pas na 15.00 uur binnen.

Mutabaruka

De ‘laatkomers’ missen hiermee optredens van Jah 9, Mutabaruka en Chronixx & Zinc Fence Band. Maar ook Dean Fraser, de legendarische saxofonist van The Wailers die verder al met vele grote artiesten heeft gespeeld. Gelukkig kan het publiek deze ‘grote meneer’ later op de dag en avond alsnog aan het werk zien als hij bij verschillende optredende bands zijn opwachting maakt.

Bij het optreden van Protoje & The Indiggnation is het op het veld voor het grote podium al lekker druk

Protoje & The Indiggnation

en gaat het publiek swingend los op nummers als Who Dem A Program, Around The World en Kingston Be Wise, van zijn laatste album The 8 Year Affair.  Dit blijkt een prima opwarmer en opmaat voor het moois wat nog komen gaat.

Roots Radics

Meteen na Protoje & The Indiggnation is het podium en Reggae Sundance voor een van de highlights van het festival: Israel Vibration, met als begeleidingsband de fabuleuze Roots Radics met onder andere Flabba Holt

Flabba Holt

op bas en gitarist Dwight Pickney. Deze begeleidingsband – door iemand uit het publiek gekscherend ‘de Rolling Stones’ van de reggae genoemd – heeft een enorme staat van dienst en hebben in het verleden als backing band gespeeld op ontelbare platen van grote reggae-artiesten waaronder de reggae-klassieker Night Nurse van Gregory Isaacs.

Israel Vibration & Roots RadicsIsrael Vibration & Roots RadicsOnder aanvoering van deze ervaren band – die al decennia lang meedraait – weten de twee overgebleven leden van Israel Vibration met hun vette rootsreggae en nummers als Same Song, Rude Boy Shufflin’, Red Eyes en Natty Dreadlock het veld te transformeren in één grote dansende menigte. Waarmee de toon voor de verdere avond wordt gezet.

Na Israel Vibration & Roots Radics is het met Elephant Man wat je noemt ‘another cup of tea’. Geen rootsreggae

Elephant Man

met fraaie harmony-zang maar vette en bombastische dancehall en raggamuffin. Deze reggae-artiest maakt zijn bijnaam; Energy Man op alle fronten waar en geeft met nummers als Pon Di River, Pon Di Bank en Nuh Linga een energieke show weg waar de vonken van afspringen.

Jerusalem

Een optreden waar door het publiek zeker ook naar is uitgekeken is dat van Gentleman & The Evolution. Met een carrière die ruim twintig jaar beslaat heeft zijn muziek nog niets aan zeggingskracht ingeboet. Vooral met zijn live-shows weet deze van oorsprong Duitse artiest indruk te maken. Zo ook vandaag. Zijn optreden is zondermeer  sprankelend te noemen. Met zijn uiterst dansbare reggaegrooves en nummers als Dem Gone, I Keep Going – van zijn laatste album New Day Down – en natuurlijk de hit Superior weet Gentleman het publiek niet aflatend in beweging te krijgen en klaar te stomen voor de hoofd-act.

Gentleman & The Evolution

Aan het einde van de avond sluit Alpha Blondy & The Solar System het festival af. Met deze band kiest de organisatie voor zekerheid en een waardige afsluiter. Zoals verwacht maakt Alpha Blondy – die al eerder op dit festival stond – alle verwachtingen waar. Na een veelbelovend intro – waarbij de band een rits van bekende hits speelt – maakt de zanger uit Ivoorkust tot groot enthousiasme van het publiek zijn opwachting op de klanken van Jerusalem, misschien wel zijn grootste hit.

Alpha Blondy & The Solar System

Dit goed op elkaar ingespeelde gezelschap weet te overtuigen en zorgt voor een lekkere apotheose. Veel bekende nummers – waaronder Brigadier Sabari, Cocody Rock en Afriqi – worden door het publiek uit volle borst meegezongen. Het concert wordt afgesloten met een heerlijke reggae-uitvoering van Pink Floyd’s Wish You Were Here.

En over wensen gesproken: ik denk dat het publiek – terugkijkend op een geslaagd festival – alle reden heeft ten zeerste te hopen dat er volgend jaar weer een editie van Reggae Sundance plaatsvindt.

Zie ook onze foto-impressie van het Reggae Sundance festival

Website Reggae Sundance

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine