Still Got The Blues

Festival biedt ruimte aan Nederlandse bluesbands

Een aantal keren per jaar organiseert Sport- en evenementencentrum Bruinsma in Stadskanaal een bluesfestival onder de noemer Still Got the Blues. En dat de diverse artiesten het leuk vinden om op dit festival te spelen blijkt wel uit het feit dat zij graag terugkomen. Zo maakt Julian Sas hier al voor de derde keer zijn opwachting. Andere optredende bands en artiesten tijdens deze herfst-editie van Still Got the Blues zijn Five Kings, Rootbag en Ralph de Jongh.

Five Kings

De eer deze herfst-editie van het Stiil Got the Blues festival te openen is voor de nieuwe blues-rock band Five Kings. Hoewel deze band nog maar betrekkelijk kort in deze formatie actief is lijkt het met deze try-out of deze gasten al jaren samen muziek maken. Mooi te zien ook hoe zij elkaar volop de ruimte bieden te soleren. Met een set waar het spelplezier van afdruipt weten de Five Kings de nodige indruk te maken.

Five Kings

Tijdens de laatste nummers krijgt de band nog versterking Joep de Jong, de zoon van gitarist Jan Marcel de Jongh. En hoewel hij nog niet zo lang gitaar speelt weet Joep zich op het podium prima te redden. Na afloop krijgt hij zelfs nog complimenten en adviezen van Julian Sas die van oordeel is dat hij het wel in zich heeft. Op Still Got the Blues sluiten de Five Kings hun set af met een spetterend uitvoering van het ZZ Top nummer Tush.

Richard van Bergen's Rootbag

De volgende band die zijn kunsten mag vertonen in de helaas wat krappe foyer van Sportschool Bruinsma is Rootbag, de driemans-formatie rond zanger/gitarist Richard van Bergen. Deze band vindt zijn inspiratie overduidelijk in de muziek uit het zuiden van de Verenigde Staten. De oplettende toehoorder hoort overduidelijk invloeden uit de Delta Blues en Swamp Blues. Naast de tot drie maal toe voor een Dutch Blues Award genomineerde van Bergen heeft de band met drummer Jody van Ooijen ook nog een winnaar van de Dutch Blues Award in de gelederen.

Julian Sas

Zoals eerder gemeld staat headliner Julian Sas hier vanavond voor de derde keer op het podium. Sinds hun vorige optreden op Still Got the Blues is dit trio inmiddels een kwartet sinds toetsenist Roland Bakker de gelederen is komen verstreken. Bakker speelde eerder o.a. bij de Rich Wyman band, Treble Shooters en de hardrock band Vengeance maar lijkt nu zijn ware geloof te hebben gevonden in de bluesrock.

Julian Sas

Vanavond gaat Bakker in de breed uitgesponnen nummers meermaals het duel aan met gitarist Sas. Naast het nodige eigen werk brengt Sas met Shadow Play uiteraard een tribute aan zijn grote voorbeeld Rory Gallagher. Maar met Hey Joe ontbreekt ook één van zijn andere helden niet. In deze meer dan tien minuten durende uitvoering vind Sas een mooie overgang naar Voodoo Chile. De zaal staat dan allang op zijn kop en Sas komt niet weg zonder nog een toegift te spelen. Dit optreden doet dan ook reikhalzend uitkijken naar zijn nieuwe plaat waarop Sas naar verwachting nieuwe wegen gaat verkennen.

Ralph de Jongh

Afsluiter van deze editie is singer-songwriter en bluesman Ralph de Jongh die zittend op een stoel met zijn klompen de ontbrekende drums vervangt en het ritme aangeeft. Met opzwepende songs en de nodige interactie met het publiek ontpopt de in 2014 tot winnaar van de Dutch Blues Challenge uitgeroepen Ralph de Jongh zich als een waardige afsluiter. Ook zijn naar verwachting volgend jaar uit te brengen nieuwe album is voor de fans iets om naar uit te kijken.

Tekst: Jolanda Bansema || Foto’s: © Henry Knegt

Website Sport- en evenementencentrum Bruinsma


Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine