Terugblik: Eastside Bluesfestival 2013

Gezellig festival trekt dit jaar ook jonger publiek

EastSide Bluesfestival Chivy and The BlueZicians

Voor alweer de 7e editie van het Eastside Rock & Bluesfestival is de bovenzaal van Concertgebouw De Vereeniging redelijk gevuld met een divers publiek. Dit jaar lopen opvallend meer jonge mensen op het festival rond. Daarmee lijkt de organisatie  geslaagd in haar opzet een wat jonger publiek naar het festival te trekken. Vorig jaar vond het festival – met het oog op de gewenste verjonging – voor het eerst plaats onder de nieuwe naam Eastside Rock & Bluesfestival en is men ook wat betreft programmering op zoek gegaan naar jongere bands en artiesten. Vorig jaar zorgde de toen 17-jarige Leif de Leeuw al voor de nodige verjonging als opener van het festival.

EastSide Bluesfestival Chivy and The BlueZiciansQua programmering wordt deze verjonging dit jaar verder vormgegeven door een andere jonge en getalenteerde band van Nederlandse bodem; Chivy and The BlueZicians. Deze driemans-formatie – geleid door de pas 19-jarige frontman en gitarist Chivy Khüles – verrast het publiek met frisse bluesrock en geven daarmee een bevestigend antwoord op de vraag of zulke jonge gasten wel de blues kunnen spelen. Ja dus. Naast eigen nummers speelt deze jonge band op verantwoorde wijze covers van onder meer Stevie Ray Vaughan en Joe Bonamassa. Ook krijgt het publiek een verrassende uitvoering van Johnny Be Good van Chuck Berry te horen. Khüles speelt het allemaal met verbazingwekkende overtuiging en bewijst dat Nederland over het nodige jonge gitaartalent beschikt. Al met al een lekkere opwarmer voor wat nog komen gaat.

Hoogtepunt

Luttele dagen voor het festival werd de organisatie geconfronteerd met het feit dat de aanvankelijk geprogrammeerde Franse band Shaggy Dogs wegens omstandigheden gecancelled diende te worden. En moest dus hals over kop op zoek naar een goede vervanging. Het is prijzenswaardig te noemen dat de organisatie er in zo’n kort tijdsbestek in is geslaagd een absoluut waardevolle vervanging te regelen in de vorm van Sugar Boy & The Sinners, de door de Dutch Bluesfoundation uitgeroepen Beste Bluesband van Nederland.

EastSide Bluesfestival Sugar Boy &The Sinners

Overigens maakte deze band vorig jaar ook al indruk op het festival. Toen in de Foyer. Maar dit keer staan The Sinners geheel terecht op het hoofdpodium en weten hun ongebreidelde energie met speels gemak over te brengen op de mensen in de zaal. Deze jonge energieke band weet de zaal niet alleen in te pakken met hun sprankelende en aanstekelijke muziek – van ritme voorzien door een lekkere drummer en een grote contrabas – daarnaast weten ze het publiek zelfs aan het dansen te krijgen. Daarmee kunnen The Sinners zeker gezien worden als één van de hoogtepunten van deze editie.

Televisie

EastSide BluesfestivalDit jaar maakt Kanaal 13 de nodige televisieopnamen van het festival. Binnenkort zijn deze opnamen dan ook terug te zien op deze zender. Evenals vorig jaar is de presentatie in handen van Joost Brauer, presentator en programmaleider bij Nijmegen1. Na ieder optreden op het hoofdpodium dirigeert Brauer de mensen naar de sfeervolle Foyer waar de mannen van Old Boys Blues Network spelen en het publiek bij de (blues)les houden met nostalgische blues van onder meer Fleetwood Mac, Brainbox en Cuby & The Blizzards. Wat dat betreft kan je deze good old boys wel om een boodschap sturen. Deze betrouwbare band bestaat uit ervaren muzikanten die hun sporen al lang verdiend hebben in de Nijmeegse bluesscene.

Rockdiva

De eer het festival af te sluiten valt dit jaar te beurt aan Bradley Circus, de band rond frontvrouw Mattanja Joy Bradley. Deze zangeres en gitariste met een lekkere rauwe en soulvolle stem is al enige tijd op vele fronten aan het doorbreken. Vorig jaar drong Bradley door tot de finale van het televisieprogramma De Beste Singer-EastSide Bluesfestival Bradley Circussongwriter van Nederland van Giel Beelen en sindsdien is ze veelvuldig te horen op de radio bij onder meer Rob Stenders en 3FM-Serious Request. Eerder al werd ze naar aanleiding van het nummer Beautiful Imperfections uitgeroepen tot Serious Request Talent en onlangs werd haar nieuwe single Wake Me Up opgenomen in de 3FM-playlist. Verder is Bradley voor de derde keer op rij genomineerd voor de door de Dutch Blues Foundation uitgeroepen Dutch Blues Award in de categorie Beste Vocalist(e).

EastSide Bluesfestival Bradley Circus

Overigens heeft de band met Lidewij Veenhuis nog een genomineerde – Beste Bluesharpist – in de gelederen. Vanavond wordt Bradley – die zich presenteert als een rockdiva á la Anouk – begeleid door een stel betrouwbare muzikanten en een vlammende Veenhuis op mondharmonica. Uiteraard komen veel nummers van de binnenkort te verwachten nieuwe CD voorbij. Maar het optreden van Bradley Circus is toch vooral kort maar krachtig te noemen. Als gevolg van streng geldende geluidsregels en ongelukkige planning van de organisatie ziet de band zich helaas gedwongen na een uurtje spelen te stoppen. En dat is jammer.

Toch is het voor de organisatie van het Eastside Rock & Bluesfestival terugkijken op een geslaagde editie en hopen dat de beoogde verjonging zich ook volgend jaar verder voltrekt. In ieder geval heeft deze editie wel al aangetoond dat blues meer is dan muziek voor uitsluitend oude whiskey drinkende mannen.

Website Eastside Bluesfestival

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine