Big Country in Luxor Live

Legendarische Schotse rockband Big Country naar Luxor Live

Big CountryEr zijn van die bands en artiesten waar op een of andere manier een zwijm van mysterie en mystiek om heen hangt. Dit geldt wat mij betreft ook voor de Schotse rockband Big Country. Waarbij ik toe moet geven dat je bij dit deel van Groot-Brittanië – met met haar Keltische roots en uitgestrekte highlands – al gauw denkt aan mysteries en mythologie. En aan sferische muziek.

Big Country was in de jaren ’80 een grote naam. Destijds maakte de band faam met legendarische live-optredens en won het diverse Grammy Awards. En scoorde wereldhits met nummers als Fields Of Fire, In A Big Country en Chance. Maar rond de eeuwwisseling wordt het ineens ijzig stil rond de band en lijkt Big Country opgegaan in Schotse nevelen. De zelfmoord van Stuart Adamson in 2001 – samen met Bruce Watson richt hij in 1981 Big Country op – is hier zeker mede debet aan.

Met het verstrijken van de stilte lijkt Big Country daarop in de obscure en blijvende vergetelheid te raken. Maar daar komt in 2007 plots verandering in als de band verrijst en de muziekwereld aangenaam verrast met het toepasselijke Another Country. Hiermee is niet alleen sprake van een opmerkelijke en onverwachte come-back, de band blijkt ook in de huidige samenstelling nog steeds in staat het typerende Schotse karakter van de muziek en het Big Country-gevoel van weleer met overtuiging over te kunnen brengen.

Simple Minds

Naast founder Bruce Watson en zoon Jamie Watson op gitaar bestaat Big Country – met drummer Mark Brzezicki (Ultra Vox, Procol Harum) en bassist Derek Forbes (Simple Minds) vandaag de dag uit een stel doorgewinterde muzikanten die hun sporen hebben verdiend in diverse andere grote bands. Later dit jaar viert Big Country zijn 30th Anniversary en start in dat kader op 3 oktober 2014 met de zogeheten Steeltown Tour.

Maar de band begint op 1 april al aan een grote pre-tour door een aantal Europese steden en doet ook Nederland aan. Voor diegene die deze legendarische band in ons land (nogmaals) aan het werk wil zien kan – naast Luxor Live in Arnhem – een bezoek brengen aan een van onderstaande concertlocaties:

Cultuurpodium Boerderij – Zoetermeer (2 april)

Podium Victorie – Alkmaar (4 april)

Hedon – Zwolle (6 april)

  
Website Big Country

W

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine