“Blak & Blu” – Gary Clark jr.

Gevarieerd debuutalbum van nieuwe gitaarheld

Blak & Blu - Gary Clark jr.We hebben er lang naar uit moeten kijken maar gelukkig maakt het debuutalbum Blak & Blue van Gary Clark jr. de hooggespannen verwachtingen waar. Met het openingsnummer – de single Ain’t Messing ‘Round – valt Clark jr. meteen met de spreekwoordelijke deur in huis. Een stevig en pakkend up-tempo rocknummer – met heerlijke blazers – waarin hij bij vlagen al laat horen zijn gitaarspel volkomen in de vingers te hebben.

Toch pakt Clark jr.  in het daaropvolgende nummer – When My Train Pulls In – wat dat betreft pas echt uit. Door zijn gitaar ouderwets te laten gieren, wel te verstaan. En waarmee hij ons overtuigt van het feit dat we te maken hebben met een nieuwe gitaarvirtuoos.

Hoewel je altijd uit moet kijken met vergelijkingen – zeker in het geval van de grootste gitarist allertijden –  is de wel gehoorde uitspraak ‘de nieuwe Jimi Hendrix ’ deels wel te begrijpen.  Zeker als je Clark jr. tekeer hoort gaan op Numb en het eerder genoemde When My Train Pulls In.  Maar ook in het ruim negen minuten durende If You Love Me Like You Say en Glitter Ain’t Gold (Jumping  for Nothin’). Hoewel bij dit laatste nummer ook wel de naam van Lenny Kravitz opdoemt.

Jimi Hendrix

Een van de vele uitschieters op het album is het bij de fans al langer favoriete nummer Bright Lights, een catchy dansbaar en pompend nummer met een lekkere snerpende gitaar.  Overigens vliegt het album qua stijlen alle kanten op. Getuige de meer R & B getinte nummers als The Life en Things Are Changin’

Hoogst opmerkelijk is het uit de toon en tegenvallende Please Come Home , een mierzoet nummertje in de lijn van Smokey Robinson. Het maakt van Blak & Blu in ieder geval een gevarieerde plaat. Hetgeen nog eens benadrukt wordt met de laatste track Next Door Neighbor Blues waarmee Clark jr. overtuigend bewijst ook old skool Blues – in de stijl van Robert Johnson, Muddy Waters en Howlin’ Wolf – te beheersen.

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine