Column- ‘Beste Album 2015’

‘Beste album 2015’

Duits .. Ik had het als één van de weinigen uit mijn klas als eindexamenvak. Ik heb een zwak voor de Duitse taal. Soms droom ik in het Duits en de drummer van mijn eigen band woont in Berlijn. Maar dan Duitse rock. Wat kennen wij Nederlanders nou eigenlijk? En wat hebben we er mee? We kennen Nina Hagen en Nena van de nummer 1 hit 99 Luftballons. En we kennen natuurlijk Rammstein en Rock me Amadeus van Falco. Maar mensen, er is meer … Er is Safi!

Het rock-trio Safi (Pias Germany) komt uit Leipzig-Berlin, met Sandra Fink (Safi) als zangeres-gitariste, Frank Semmer op drums en Matthias Becker op bas. De opvolger van ‘Kalt’ (2009) is moddervet en ik vergeef hen de foeilelijke titelnaam ‘JANUS’. Hoe meer ik luisterde, hoe meer ik ontdekte. Gemene deler is toch wel de opbouw van spanning en dan steeds op een andere manier.

De schorre, sexy en hese stem van Sandar Fink en de gebruikte samples en koortjes verpletterde mij. Dit album zal niet snel vervelen! Nieuwe sounds en vreemde akkoord progressies. De laatste keer dat een album zo’n lyrische uitwerking op mij had was bij het album ‘Third’, het derde album van Portishead uit 2008.

‘Janus’ valt bepaald niet onder de ‘easy listening’ op Spotify en valt meteen met de deur in huis met Ausgebrannt; één grote dissonante en luide gitaarnoise met vette drums. De zang trekt mijn aandacht. Ik heb een zwak voor goed schreeuwende vrouwen, en in de band Safi heb ik er weer één gevonden! Haar stem neemt me mee terwijl ze ademt, hijgt en schreeuwt Ik begrijp niet eens al het Duits wat ze zingt (vaak cryptisch) maar ik geloof alles … en ik voel het! De handclaps en de tamboerijn werken hierin perfect.

In het tweede nummer Sagen und Denken is het de gitaar en drums die hard bij me binnenkomen. Een melodieuze gitaar- en zanglijn begint met ‘Wir lügen uns die Augen lehr / Und bluten Versprechen aus / Wir navigieren umständlich / Bequeme Systeme‘. De duister dreigende drums die harder worden als de climax komt. Ahhhhh, lekker!! Vette ideeën, en met een briljant einde is dit één van mijn favorieten!

‘Menschen‘ Rock kan heartbreaking en raak zijn. Ook in dit nummer is er sprake van een spanningsboog, zoals in de meeste Safi songs. Maar het zijn vooral de vocals die me meenemen en de drums die me raken. Ik voel de teksten. En als de bas er bij komt, geeft de climax gewoon hartpijn. Ben ik verliefd!? Vanaf ‘und ich bewege…Uh‘ en daarna ‘formatione fühlen ganz ….‘ ( ofzo) Het maakt geen flikker uit wát ze zingt, ik voel het! Met de schreeuw er bij weet ik: dit is wat muziek met mij kan doen. Niks maakt meer uit, mijn zorgen zijn weg, ik ben lamgeslagen, Kaputt! Voor mij het beste nummer van het album! En schor, ik houd er zo van, dat gekraak is precies wat deze band net dat tandje extra geeft.

Ook in Fragezeichen voel ik HET weer komen. ´Ich knaute die beinen zusammen…´ De achtergrond koortjes zijn zo apart, clichés worden vermeden. Een hoop effecten, so what?! En dan de piano, I love it! Lager dan laag hoor je de brute noten het duistere benadrukken, en het werkt perfect! Divers, dreigend en energiek; kernwoorden voor Safi. Verassend zijn de Engelse koortjes in Golem. Het Engelse accent is charming, maar ik vergeef Safi veel. Behalve fillers als Weg en Entshuldigung. Inderdaad een verontschuldiging waard. Een puinhoop aan herrie.

Gelukkig is er nog Offensichtlich. Geen standaardkoortjes, maar opera-achtig hoog. En het werkt! Dank Nina Hagen voor de inspiratie. Stap mee in de rollercoaster, ik zit vooraan!! En jij?! Oke, een hoop samples, maar je hoort ten alle tijden de echte band. Het drum-effect is zo gaaf en vol power. Alle lof ook voor de bassist in dit nummer. Een stagedive song!

Ook Alle Laufen werkt heel goed. De fade-in zang, de xylofophoon en de stops! Heerlijk! Goed nummer, maar wel te veel herhaling in de zang. Het afsluitende Ich Will Ich bewijst dat achterstevoren zang werkt. Dus ook voor Safi. Het drama extra versterkt door een chello tijdens de tekst: ‘ich bin tot’. De floortom is als een hartslag. Mooi door zijn eenvoud en de gitaarakkoorden dooft dit nummer uit als een kaars. Chapeau ook voor de fantastische producer van deze plaat (Alexander Hacke, bekend van Einstürzende Neubauten).

Verbouwereerd blijf ik achter en roep: Hou je van harde rock? Heb je goede herinneringen aan de 90’s grunge? Roep jij nog wel eens ‘Punk is not dead!’ Dan heel schnell bitte jah, dit album gaan halen! Die Entdeckung Des jahres!!!

Door Mariska Lie-A-Ling van Veen

SAFI – ‘JANUS’ – Pias, release datum: 26-6-2015

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine