De gemene deler van muziek

Muziek en samenzijn als verbindende factor

‘Muziek is een kunstvorm die gebruikmaakt van klanken, geschikt in een bepaalde tijdsduur’; de definitie van muziek. Zo bewijst muziek, als eeuwenoude kunstvorm de tijd der verandering en onzekerheden te verslaan. Zo ook het initiatief van de fanclub van het Gelderse rockband Navarone die een initiatief gestalte gaf om in deze Corona tijd met muziek en samenzijn het leven te vieren. Het Overijsselse Oldemarkt is de ‘place to be’ voor de eerste fanclub camping weekend met muziek en overige geneugten van het leven.

De Navarone fanbase bestaat inmiddels uit bijna twee duizend liefhebbers waarbij in de ‘harde kern’, in de loop der jaren, ook hechte vriendschappen zijn ontstaan. Vanuit deze vriendschap is het idee geboren om uit de gesloten realiteit van de dag te treden. Heidi en Eelco de Vries, trouwe fans van Navarone en sing- en songwriter Robin Borneman, komen zelf uit het nog geen drieduizend koppen tellende Oldemarkt wat de unieke Camping de waterbuffelfarm binnen haar grenzen huisvest en alwaar het eerste camping weekend op op 17 en 18 Juli gestalte heeft gekregen. 

Gemene deler

Vanuit de versoepelingen in deze Coronatijd is er voor de muziekcultuur weer enige ruimte zich te kunnen presenteren op kleine schaal. Zo ook voor Navarone die in samenwerking met Doornroosje twaalf optredens verzorgde in ‘t Goffert openlucht theater en in Doornroosje, respectievelijk akoestisch en ‘voluit’. Robin Borneman promoot op zijn beurt zijn nieuwe album Echoes in onder andere De Groene Engel en met zes optredens in de huiselijke sferen van- en bij Galerie Bernheze in Nisterode. Navarone en Robin Borneman hebben niet alleen een muzikale verbintenis maar ook de vriendschap is hier een rode draad. Zo ook de gelijke waardering van de Navarone fans voor sing- en songwriter Robin Borneman.

Het camping weekend heeft voor de corona uitbraak en “tijdens de afwas”, aldus Heidi de Vries, haar ‘fundament’ gekregen. De basis is gelegd en tijdens de optredens van Navarone en Robin Borneman weten de fans zich weer veelvuldig te vinden waaruit de voorpret en voorbereidingen hardop-denkend gestalte krijgen. Hoe een simpele afwas het overijsselse Oldemarkt met een camping weekend uiteindelijk op zijn kop gaat zetten.

Landwinkel & Camping de Waterbuffelfarm

Niet alleen een uniek initiatief maar zeker ook de unieke locatie op de pas geopende camping de Waterbuffelfarm van Richard en Carina Zeestraten. Sinds 2010 zijn deze ondernemers gestart met het houden van  waterbuffels en een landwinkel met unieke biologische streek, zuivel- en vleesproducten en niet te vergeten de speciale bieren en delicatessen. In April 2020 is de farm uitgebreid met de camping waar Richard en Carina meer dan enthousiast zijn om de Navarone fanbase te huisvesten op de overigens schitterende geoutilleerde camping welke omgeven is door waterbuffels, alpaca’s, struisvogels en andere viervoeters.

Vrijdag 17 Juli, de voorbereidingen en initiatieven hebben de voorbereidingsfase doorstaan en gaan gestalte krijgen op de vrijdag en de hoofdfestiviteiten op zaterdag 18 juli. Gezien het grote enthousiasme reizen meerdere fans vanuit het hele land vrijdag al richting Oldemarkt waarbij de overigen zich op de zaterdag bijvoegen. Volgens de Corona regeling kunnen niet meer dan vijftig gegadigden gehuisvest worden op de camping volgen de geldende richtlijnen en daar houdt men zich ook aan.

Blije winkeliers

Een grote koelwagen (de mobiele Noordpool) is door Dirk Braad beschikbaar gesteld waar uiteraard ook gebruik van gemaakt moet worden, en zo gezegd…. De plaatselijke supermarkt annex slijterij wordt meer dan goed ‘geplunderd’ door de ‘gasten’ van Oldemarkt. “Er is weer een blik toeristen geopend”, volgens een boodschappende lokale bewoner die nog maar net met de winkelwagen kan manoeuvreren in de gangpaden. En zo wordt de lokale middenstand ook weer geholpen….

Festival gevoel

Het camping terrein is voorzien van een heus podium, mede mogelijk gemaakt door Alfred Hof en Djurre de Vries met de nodige professionele apparatuur, voor een eventuele verrassing op de zaterdag? De vrijdag staat in het teken van de boodschappen en de opbouw van tenten en campers en uiteraard het strategisch vullen van de koelwagen. De avond wordt gezamenlijk ingeluid met het nuttigen van de oh zo gebruikelijke friet en burgers van de ook weer plaatselijke snackbar Het Hof van Holland. De ‘basis’ is gelegd voor de nodige vloeibare versnaperingen gevolgd door een heuse muziekquiz van niveau ‘je moet wel wat van muziek weten’. 

Verbinding  

Niet alleen maar feestvieren en samenzijn, het gaat verder dan dat. Muziek heeft deze groep in de loop der jaren bij elkaar gebracht. Allen individuen met eigen sociale en/of maatschappelijke statuur. In onze economische maatschappij kan statuur en importantie doorslaggevend zijn voor de prestaties en aanzien van de individu. Muziek en cultuur zijn vaak een verbindende factor- de gemene deler – waar een ieder los kan staan van de misschien voor velen gejaagde maatschappij. Muziek als geluid, als beleving, als emotie is een andere dimensie waar iedereen gelijk is en waar daadwerkelijk verbinding en aandacht voor elkaar is in alle gelijkheid. Deze groep van ‘directeur’ tot ‘putjeschepper’ delen een lach en een traan en en bovenal dezelfde bandmerchandise. Verbinding in het quadraat.

D-Day

Zaterdag 18 juli, de geplande dag voor wellicht een jaarlijks terugkerend evenement. Meer dan wenselijk is het vandaag zonovergoten en staat de agenda vol met eerder genomen initiatieven die nu gestalte gaan krijgen. Na het langzaam ontwaken van de vrijdag-gangers stromen nu ook de overige fans binnen en vult het camping terrein zich voor zelfbenoemde ‘Oldemarkt festival’. Nadat de tweede lichting de lokale supermarkt heeft ‘leeggeroofd’ staat een optreden op het schema van Madelon Jansen en Eelco de Vries – spelen samen onder andere in de Anouk en Beth Hart tribute band – gevolg door een uitgebreide BBQ verzorgd door Richard en Carina van de Waterbuffelfarm.

Verrassing 

Er hangt een bepaalde spanning de lucht, misschien de stille hoop dat Navarone acte de présence zal geven, maar voor allen ook meer dan begrijpelijk dat gezien hun drukke schema dit niet in te plannen was. Toch onstaat er, tijdens het nuttigen van de bbq, een bepaalde opwinding wanneer niemand minder dan Robin Borneman het terrein oprijdt en duidelijk is dat de avond een bijzonder tintje gaat krijgen. Robin Borneman, in één adem te noemen met Navarone, en zeker geen vervanging van, gaat de avond afsluiten.

Alleen al de komst van Robin – die net zijn album Echoes heeft gelanceerd – zorgt voor genoeg opwinding om het camping weekend geslaagd te noemen, laat staan de muzikale kwaliteiten van meneer Borneman, die als een grand dessert met een dikke toef slagroom op het menu staat. En zo geschiedde…. het ultieme uitbuiken en afsluiten van dit verbindende weekend met een heel fijn toetje.

En zo wordt het ‘Navarone weekend’ zomaar afgesloten door Robin Borneman die ook zichtbaar genoot van de unieke sfeer en, ingeluid door een goed glas whisky, de tent maar is gaan opzetten om zich te mengen in het feestgedruis tot in de late uurtjes. 

Vanuit de ‘afwas’ verzonnen, verbonden door vriendschap en muziek, is dit spontane idee een groots evenement geworden waar nog lang over nagepraat zal worden. Vanuit dat perspectief zijn de plannen voor editie 2021 al concreet gemaakt. Niet te onthouden is het afsluitende nummer van Robin Borneman met Eelco de Vries met een emotionele boodschap naar hen die er ‘niet bij konden zijn’ maar ongetwijfeld hebben meegeluisterd met Lightning Crashes van Live.

Tekst: Jo Binnoro || Foto’s : ©Rijno Boon

Website Navarone || Website Robin Borneman

Interview Robin Borneman met LiveStreamMagazine

Met dank aan:

  • Heidi en Eelco de Vries
  • Alex Meulenberg
  • Monique Kelger en Paul Bolenius
  • Madelon Jansen
  • Richard en Carina Zeestraten
  • Robin Borneman
  • Von Trapp familie

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine