DI-RECT in Musis Arnhem

(23-03-2019)DI-RECT van groot naar grootst in Musis Arnhem

Met de theatertour Rolling With The Punches staan 25 steden en theaters de komende tijd op de agenda van de bijna 20 jarige DI-RECT. In die tijd is de band uitgegroeid tot één van de succesvolste rock-acts van Nederland en staat vanavond in de uitverkochte Musis Parkzaal in Arnhem.

De nieuwe Parkzaal van Musis leent zich meer dan prima voor de theatertour van DI-RECT.  Musis, de thuisbasis van het Gelders orkest, heeft met de vernieuwing van de Parkzaal de nodige innovaties doorgevoerd zoals ook DI-RECT in de loop van de jaren zichzelf heeft vernieuwd en her-uitgevonden.

Rolling With The Punches theatertour

Het is druk in Arnhem, de verkeersborden voor de parkeerplaatsen ‘schreeuwen’ je al toe met een rode ‘VOL’. Waar menig bezoeker nog zoekende is naar een stuk asfalt rennen de eerste die-hard fans richting de zij-ingangen van de parkzaal, half struikelend over de drempels en de al aanwezige hulphond Paula laat onverstoord de gekte over haar heen komen. Nu bijna 20 jaar Di-RECT, dicht bij Marcel, Spike, Bas, Jamie, Paul Jan en de rest van de band staan, is nog steeds de orde van de dag.

 

Geen sterallures, integendeel, om 20.30 uur starten zit er niet in dus de band wacht geduldig. Lege stoelen door parkeerproblemen doet enkele bandleden alvast aan het bier nippen op de zij flanken van het podium. “De eerste uitverkochte zaal die ook nog te laat is,…. voor straf geen pauze”, aldus Marcel Veenendaal. Het is 20.45 uur, we gaan los met een meer dan passende dertien-koppige bezetting.

Met toch enkele verwijzingen naar de rijper wordende fan-base en het al bijna twintig jarig bestaan merk ik een bepaalde trotse verlegenheid op en tegelijkertijd de zoektocht naar de ‘tijdmachine’ om stiekem terug te keren naar hun ‘ jonge’ verleden. De zoektocht van Marcel naar eventuele twintigers in de zaal wordt door een enkeling beantwoord en is gedurende deze avond ook de held van de band. 

DI-RECT 2.0

Het vertrek van Tim Akkerman heeft destijds het nodige losgemaakt. DI-RECT is dood, lang leve Di-RECT. Van de introverte Tim naar de extraverte flamboyante Marcel, tijdens de Tommy tour al meer dan prominent onderdeel van de band en voor velen al de beoogde opvolger, een bijna vooraangekondigde transitie naar 2.0. Dus de keuze op Marcel vanuit het BNN televisieprogramma ‘Wie is Di-Rect’ was niet onverwacht maar zeker gerechtvaardigd. Lang leve DI-RECT.

 

Tijdens de Tommy tour in 2008 vond ik het ‘seated’ concept onwennig – met de drang om medebezoekers met non verbale signalen aan te sporen om te gaan swingen- en vanavond ga ik met hetzelfde gevoel de avond in. Wel met de wetenschap dat deze jongens al zo ‘oud’ en ervaren zijn dat deze Rolling With The Punches theater tour naar hun hand gezet gaat worden. DI-RECT is letterlijk en figuurlijk gegroeid in de loop van de jaren en het dertien koppige muzikale gezelschap van vanavond zorgt voor een vol en afgeroomd geluid waar ‘rock’ de theater stoelen doet swingen.

De onwennigheid van de statische stoelen is bij mij vervlogen, mede door de warme afrondingen van de blazer- en strijkers sectie wat niet alleen de veelzijdigheid van het merk DI-RECT aantoont maar ook laat zien dat de band al jaren innovatief blijft in hoe zij de muziek ‘ademen’ en beleven. Met de theater tour is de band zowel divers en heel dicht bij zichzelf en het publiek gebleven. Maar wat wil je ook met een mooi stel vijfendertig plussers met twintig jaar ervaring…..

Marcel Veenendaal, ooit woonachtig in het Ernhumse, is vanavond ogenschijnlijk ‘thuis’ en heeft moeiteloos de connectie met het publiek te pakken. Ik ontmoet Carina en hulphond Paula die respectievelijk achttien en twee jaar DI-RECT trouw komen bezoeken wat de band en Marcel niet ontgaat; even hallo zeggen dus. Terug op het podium wordt Bianca, al dan niet gefingeerd, in de zaal aangeroepen en met vol wederzijds enthousiasme gevonden waarbij deze dame, vanuit de mond van Marcel, een erotisch voorstel wordt aangeboden. Of dat heeft plaatsgevonden laat ik in het midden. Hoe dan ook, DI-RECT en het publiek heeft elkaar gevonden.

 

De theater tour van vanavond is als een warme deken met ook een diepe buiging voor de strijkers en blazers welke meer dan de spreekwoordelijke kers op de taart zijn. DI-RECT is er in geslaagd zich weer te vernieuwen met een goed uitgebalanceerde setlist met hier en dan een knipoog naar het verleden. Niet meer de vier van.., maar een synergie waarbij iedereen van de band mag en kan excelleren en waarbij het publiek ook niet vergeten wordt. Marcel wijst subtiel op de vrije meters voor het podium welke in rap tempo wordt gevuld met vooral swingend vrouwelijk schoon.

Met nog een paar nummers om het af te leren, zie ik Spike in mijn ooghoek een fan van het eerste uur in zijn armen nemen. Ik laat mijn camera onbewust naast mijn lichaam hangen en beleef met mijn eigen ogen hoe verbindend muziek kan zijn. De avond was mooi, samenhangend, divers en vooral verbindend!  

Tekst en foto’s : Rijno Boon

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine