Doornroosje: interview Toine Tax

Poppodium Doornroosje: Bouwsteen in culturele sector

Na jaren van getouwtrek en onduidelijkheden over de langverwachte nieuwbouw lijkt poppodium Doornroosje de wind nu mee te hebben. In de media verschijnen veel positieve berichten, de nieuwbouw is in volle gang, het gaat goed met de diverse projecten – waaronder Merleyn – die Doornroosje onder zijn hoede heeft genomen en onlangs ontving Toine Tax voor de derde keer de prijs voor Beste Directeur in de popsector. Het belang van Doornroosje voor de regio wordt al veel langer onderkend. Met recht mag hier dan ook gesproken worden van eigen verdiensten. Alle reden voor een bezoek aan Doornroosje en een gesprek met de succesvolle directeur.

Doornroosje

Ik spreek Tax in zijn kantoor in het oude pand aan de Groenewoudseweg waarin het poppodium sinds de jaren ’70 – en nog steeds – residentie houdt. Als we door het gebouw wandelen om een goede plek te zoeken om bijgaande foto’s te schieten blijkt hoe groot en fraai dit pand – een voormalig schoolgebouw – eigenlijk is. En bekruipt je op de een of andere manier toch het gevoel dat het jammer is dat Doornroosje hier straks niet meer in gehuisvest is.

Unicum

Op ons verzoek haalt Tax zijn IJzeren Podiumdier – dit keer een bronzen eend – tevoorschijn. De watervogel is behangen met een bordje ‘beste directeur’. Het feit dat hij deze prijs voor de derde keer heeft ontvangen is een unicum. Op de vraag of hij dit zelf ook verwacht had en terecht vindt, antwoord hij: “Nee, ik had dit in de verste verte niet verwacht. Al helemaal niet omdat dit de derde keer zou zijn. En ja, of ik het terecht vind? Ik zie dit vooral als een aanmoedigingsprijs voor Doornroosje in zijn geheel. Het is toch een soort kwaliteitskeurmerk. Het biedt ons een positieve uitstraling. Ook buiten de sector. Wat het wel bijzonder maakt is het feit dat de prijs dit jaar voor het eerst toegekend is na directe stemming door de diverse poppodia en popfestivals. Het is fijn te constateren dat je ook waardering geniet onder je gelijken uit de popsector. Maar iemand van een van de kleinere podia had de prijs net zo goed verdiend. Daar wordt ook vaak goed werk gedaan wat helaas een beetje onderbelicht blijft.”

Ketenbenadering

In het juryrapport van de VNPF (Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals) wordt Tax onder meer geroemd voor zijn inzet voor de branche in zijn geheel en geprezen voor zijn inmiddels bekende ketenbenadering. Wat houdt deze ketenbenadering in? “Dat wij vooral zoeken naar praktische en haalbare samenwerkingen en projecten tussen de kleinere cultuurinstellingen, educatieve instellingen en de grotere podia, waarbij onze primaire functie overigens wel die van poppodium blijft.”

Doornroosje Toine TaxExemplarisch voor deze ketenbenadering in Nijmegen is de samenwerking van Doornroosje met diverse oefenruimtes (voorheen Stichting PAN, red.), het openluchttheater, festivals als De Affaire en podium Merleyn, waarbij Doornroosje als katalysator fungeert. Tax: “Het is mooi dat we op die manier andere partijen overeind houden maar onze externe activiteiten moeten wel binnen onze kernkwaliteiten liggen. Overigens zijn wij er hierbij niet op uit andere partijen ‘op te eten’ of over te nemen. Zo is het de bedoeling dat podium Merleyn op termijn weer volledig op eigen benen staat. Merleyn heeft ook duidelijk eigen personeel en een eigen bedrijfscultuur.”

Het is genoegzaam bekend dat de forse overheidsbezuinigingen ook de popsector bepaald niet ongemoeid laten. Hetgeen de sector dwingt zich meer en meer zelf te bedruipen en meer activiteiten te genereren. Tax: ”Daar zijn wij al langere tijd mee bezig. En dit proberen we op een zo efficiënt mogelijke manier te doen waarmee ook de overlevingskansen van kleinere organisaties stijgen.”

Nieuwbouw

Nadat er al decennia lang sprake is geweest van een nieuwe behuizing en locatie voor Doornroosje is de nieuwbouw inmiddels in volle gang. Op 20 december 2011 werd de eerste paal geslagen tijdens een feestelijke bijeenkomst in het ROC-gebouw – naast het Centraal station – in aanwezigheid van wethouders en een mix van artiesten, waaronder muzikanten uit De Staat en Go Back To The Zoo. Dat deze bijeenkomst plaatsvond in het nieuwe ROC-gebouw is niet zonder reden, zo laat Tax weten. “Dat is een bewuste keuze geweest omdat de architect die het nieuwe ROC gerealiseerd heeft dezelfde architect is die verantwoordelijk is voor de nieuwbouw van Doornroosje.”

In de afgelopen decennia hebben meerdere mogelijke locaties voor het nieuwe Doornroosje de revue gepasseerd. Tax: “In de loop der jaren is er sprake geweest van tientallen mogelijke locaties die allemaal serieus bekeken zijn en waar ook uitgebreid locatie-onderzoek naar is gedaan. Eerst werd het aantal mogelijke locaties teruggebracht tot 30, waaronder de voormalige IJshal, het oude postkantoor waar nu de Albert Heijn in gevestigd is; later is zelfs officieus ook nog sprake geweest van een ondergronds podium tussen Lux en de Mariënburgkapel. In 2002 bleven er 5 locaties over, waaronder het oude TPG-gebouw naast het Centraal Station, onder de schouwburg (Doornroosje aan het Keizer Karelplein) en aan de Kop van de Spoortunnel. Om diverse redenen is het uiteindelijk het oude TPG-gebouw naast het Centraal Station geworden.”  

Is dit altijd jullie beoogde en meest ideale locatie geweest?

“Uiteraard zijn we blij dat de knoop uiteindelijk is doorgehakt. En qua ligging is dit natuurlijk een ideale plek; in de ring van het centrum en dicht bij het station in verband met het vervoer. Maar je zou kunnen stellen dat dit voor ons de op één na beste locatie is. Zelf hadden we het nieuwe Doornroosje het liefst op Plein-44 gezien.”

Verloopt alles volgens plan en ligt de nieuwbouw op schema?

“Hoewel er sprake is van een vaak lastige ‘design & construct’  overeenkomst – hetgeen betekent dat een en ander binnen het gestelde bedrag gerealiseerd dient te worden – is er vooralsnog geen vertraging opgetreden en ligt de nieuwbouw volledig op schema. Als alles goed blijft gaan wordt het nieuwe Doornroosje in het najaar van 2014 opgeleverd. Misschien zelfs eerder maar wij houden het op die periode.”

Zijn er al plannen voor een grootse opening of iets dergelijks?

“Die plannen zijn in ontwikkeling dus daar kan ik nog niet veel over zeggen. Wat ik wel weet is dat we bij wat voor opening dan ook, dicht bij ons zelf willen blijven. Het moet bij ons passen, waarbij we vooruitstrevend zijn op de inhoud.”

Merleyn

Tot slot vraag ik Tax of er ook sprake is van nieuwbouw voor podium Merleyn. “Jazeker. Hoewel dit nog niet officieel rond is zijn er vergevorderde plannen voor nieuwbouw van Merleyn. Hiervoor zijn ook al bouwtekeningen gemaakt. En er is een beoogde locatie; het pand op de hoek van Plein-44 waar onder andere Club Inferno in heeft gezeten. Maar dit is dus nog niet 100 % zeker en is onder meer afhankelijk van vergunningen. We zijn hierover in overleg met diverse partijen. Dit jaar nog moet dit definitief duidelijk worden. Als het allemaal doorgaat moet de nieuwbouw van Merleyn in 2015 gerealiseerd zijn.”

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine