Holland International Blues Festival 2019

Holland International Blues Festival 2019

Grolloo 14 juni 2019, voor de vierde keer staat de grootste tent van Europa in de achtertuin van café Hofsteenge, met maar liefst 13.500 bezoekers op de eerste dag. Ook dit jaar heeft Johan Derksen weer klinkende namen, het blijft natuurlijk puzzelen wie op deze dagen kunnen.

Danielle Nicole

De Amerikaanse blueszangeres en bassiste Danielle Nicole mag de  spits afbijten. Zij won in 2014 de Blues Foundation’s  Blues Music Award voor  beste bassiste,  vorig jaar werd het album Cry No More het Blues Album van het jaar 2018! Zij speelt een uitstekende set en weet het publiek meer dan goed in de stemming te krijgen voor zanger en mondharmonicaspeler Curtis Salgado die in de coulissen al klaar staat.

Curtis Salgado

Curtis draaide in de jaren tachtig al mee voordat hij zijn eigen band vormde. Op hem is ook het karakter Jake Blues (John Belushi )van de The Blues Brothers gebaseerd. Hij heeft een prachtige soul stem en laat zich bijstaan door een uitstekende band. Achtereenvolgens kwamen You Got To Move, Nobody But You, Blues Get Off My Shoulder, Hard to Feel the Same About Love, Walk a Mile in My Blues, I Know A Good Thing, Whole Lotta Loving (B.B. King cover), I’m driving in the driving rain, I was born again en Slow Down voorbij. 

Jonny Lang

Jonny Lang laat zich met pet op even zien voor de soundcheck om even later, met  ongestreken overhemd, een geweldige show te geven met scheurende gitaarsolo’s en bekkentrekkerij. Jonny draait al jaren mee en is nu ook in de Heer en dat is te horen in zijn songs die tegenwoordig zijn doordrenkt met gospel. Het spel van Jonny is één en al emotie en het publiek vindt het prachtig. De nummers die hij speelt zijn Don’t Stop (For Anything) , Signs, A Quitter Never Wins (Tinsley Ellis cover) , Rack ‘Em Up, Snakes, Red Light, Living for the City (Stevie Wonder cover), Still Rainin’ , Bring Me Back Home, Lie To Me. 

Van Morrison

Nu dan Van Morrison op het podium, de man waarvoor bijna iedereen komt. Kort voor het optreden was hij nog even in het Cuby museum geweest. Het werd een kort bezoek, een paar foto’s bekijken, snel zijn naam in het gastenboek schrijven, en weg was hij weer. Een klein corpulent mannetje in een streepjespak met hoed en zonnebril komt het podium op, zegt geen woord tegen het publiek en werkt zijn setlist plichtmatig af. Op de band is niets aan te merken, prima muzikanten, maar wel erg voorspelbaar. De bekende nummers werden door het publiek voluit meegezongen. Kortom; hij is weer in Grolloo geweest.

ZZ Top

Als laatste band van de vrijdag neemt ZZ Top het podium in het kader van hun 50th Anniversary tour. Ooit stonden ze in het voorprogramma van Jimi Hendrix en treden nog steeds op in de originele bezetting met Billy Gibbons op gitaar, Dusty Hill op bas en Frank Beard op drums, die niet van de sigaretten af kan blijven, blijkbaar mag je in de tent toch roken.

Het optreden staat als een huis en het publiek is dol enthousiast met de oude en bekendere hits zoals Waitin’ for the Bus, I Thank You (Sam & Dave cover), Gimme All Your Lovin’I’m Bad, I’m NationwideSharp Dressed Man en La Grange. 

Grolloo, Zaterdag 15 juni 2019

Zaterdag is de hemel weer blauw en kan het festival weer met een volle bak van start. Delgrès, een 3 koppige band o.l.v. de Franse gitarist/zanger Pascale Danaë. De band heeft een unieke sound gevonden, Blues met Caribische invloeden. Pascal zingt in het creools en de songs zijn erg pakkend,  het publiek is ook aangenaam verrast. De overige bandleden zijn Baptiste Brondy op drums en Rafgee op een niet alledaags instrument; de sousafoon, een passend alternatief voor de bas.

Eric Gales

Gitarist Eric Gales werd in zijn beginjaren (de negentiger jaren) vaak vergeleken met Jimi Hendrix, hij speelt ook linkshandig op zijn rechtshandige gitaar. De soundcheck doet hij ook zelf waarbij de energie er al van af spettert. En ook hij speelt met sigaret in de rookvrije tent, maakt veel meters op het podium en bedankt het publiek regelmatig. Zijn vrouw LaDonna speelt percussie en behoedt Eric voor slechte invloeden, in de kleedkamer zijn drugs en drank daarom taboe.

Eric speelt een powerset en vertelt en passant dat hij deze set opnam voor een live-album en belooft om samen met de fans op de foto te gaan. Aan die belofte houdt hij zich in de merchandise stand en heeft daar wel een klein uurtje de tijd voor genomen. De set list; Instrumental Intro/Jam, Somebody Smokestack Lightning  (Howlin’ Wolf cover), Layin’ Down the Blues, Southpaw Serenade, Been So Long, Voodoo Child (Slight Return) (The Jimi Hendrix Experience cover).

St. Paul & The Broken Bones

Tja als je na Eric op het podium moet dan wordt het wel heel erg moeilijk. Gelukkig kan zanger Paul Janeway het publiek al snel op zijn hand krijgen. Prachtige soul komt van St. Paul & The Broken Bones uit Birmingham, Alabama. Ze werden niet voor niets gevraagd als voorprogramma van The Rolling Stones. Paul is enigszins overdressed en lijkt een beetje op Elton John inclusief bril. Noemenswaardig is ook de   blazerssectie en gitarist Browan Lollar die een geweldige ondersteuning leveren. Paul maakt als klap op de vuurpijl ook nog een wandeling door het publiek en ja het is ‘m gelukt. 

Gary Clark Jr.

Het is de beurt aan Gary Clark Jr. uit Austin Texas en is een goede vriend van Eric Gales. In tegenstelling tot Eric zit er weinig beweging in Gary en dat is jammer, want ik wil graag emotie zien. Echter zijn gitaarspel is subliem en dat maakt veel goed. Op het einde van de set komen Gary en Eric samen voor de apotheose van de avond met Don’t Owe You a Thang. Setlist: Intro, Bright Lights, Ain’t Messin ‘Round, What About Us, I Walk Alone, Feed the Babies, Got to Get Up, Feelin’ Like a Million, When My Train Pulls In, When I’m Gone, Our Love, I Got My Eyes on You (Locked & Loaded), Don’t Owe You a Thang (with Eric Gales).

Lynyrd Skynyrd

Afsluiter van het festival is het legendarische Lynyrd Skynyrd met het eerste optreden van de Europese tour. De tent is dus ook bomvol en er is geen open plek meer te vinden. Onder AC DC’s Thunderstruck neemt de band o.l.v. frontman Johnny Van Zant het podium en waarbij, van de originele band, alleen gitarist Gary Rossington nog over is. Lynyrd Skynyrd is bezig met de  Last Of The Street Survivors Farewell Tour! en brengt nog steeds southern rock van de bovenste plank.

De gitaristen Mark Matejka  en Rickey Medlocke, deze laatste heb ik nog in de Jaren 80 gezien met Blackfoot, worden regelmatig in stelling gebracht waarbij diverse solo’s je om de oren vliegen. Het is een memorabel optreden met bekende nummers zoals Sweet Home Alabama, What’s Your Name, Gimme Three Steps en met de toegift Free Bird gaat het dak van de tent er af. Aan de beleving te zien stopt de band er nog lang niet mee en van mij mogen ze nog wel even doorgaan.

Na afloop komt Johan nog even het podium op om iedereen te bedanken en volgend jaar wordt het op 11, 12 en 13 juni 2020 een groot feest met The Blizzards and Friends .

Tekst en foto’s: Henry Knegt

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine