Bewilder

De bijzondere groeispurt van Bewilder

Het gaat zeer voorspoedig met Bewilder. Ongeveer een jaar geleden moest het debuutalbum ‘Dear Island’ nog uitkomen, nu tourt de band na een geweldig festivalseizoen al voor de tweede keer door heel Nederland, hebben ze een Edison en een 3voor12 Album van het Jaar nominatie op zak, hoor je ze op de radio, stonden ze hoog in zo’n beetje alle jaarlijstjes en op het grootste podium van Eurosonic Noorderslag. Zanger Maurits Westerik (ex-GEM) kan het zelf soms ook niet allemaal geloven.

Bewilder

De voorbereidingen voor jullie album ‘Dear Island’ begon ruim 2 jaar geleden.  Hoe is het om nu eindelijk de podia op te gaan?

“We vinden het heerlijk om te schrijven en op te nemen en te werken aan iets wat nog moet komen. Maar als je dan uiteindelijk naar buiten mag is dat een overweldigend gevoel. En dan vorig jaar op Into The Great Wide Open de release van ‘Dear Island’ vieren was ultiem. Alles kwam samen, live spelen doet ons goed en we proberen elkaar altijd uit te dagen.”

Had je verwacht dat ‘Dear Island’ zulke lovende recensies zou krijgen?

“Ik vond het wel spannend. We hebben er ontzettend hard voor gewerkt. Henk Jonkers heeft hier natuurlijk ook een grote rol in gespeeld. Je bent constant zoekende naar het moment dat het af is. Dan is het ook echt klaar en moet je het loslaten. Dat het zó goed zou bevallen had ik eigenlijk niet verwacht. Ook dat we hoog scoren in die eindejaarslijstjes is heel fijn.”

Wat vind je zelf het mooiste nummer?

Forza en So It Goes zijn wel mijn favorieten. Dat zijn dan ook wel twee uitersten, haha. Ik houd ook wel erg van de variatie. Dat vind ik belangrijk. Forza heeft een heel andere sfeer dan So It Goes, maar het zijn allebei liedjes van Bewilder en dat hoor je ook.”

Hoe ontstond Bewilder?

“Op een gegeven moment had ik voor mezelf veel geschreven en ook wel veel demo’s gemaakt, maar het was nog niet écht af. Ik was nog zoekende naar een bepaalde vorm. Toen ze vanuit het platenlabel Excelsior Recordings zeiden dat ik er werk van moest maken zijn we met een paar muziekvrienden naar Vlieland gegaan. Gewoon om even weg te zijn uit de stad en het drukke leven daar.

‘Dear Island is een soort ode aan Vlieland, een soort bedankbrief

Maar het is ook een ode aan de onafhankelijkheid’

“Lekker dingen proberen en veel opnemen, dat werkte eigenlijk perfect voor ons. We hebben daar een paar weekenden gewerkt aan al die ideeën en langzamerhand raakte het steeds meer af. Uiteindelijk hebben we in Henk Jonkers de juiste producer gevonden. Hij had op Vlieland het album ‘Show’ met Hallo Venray opgenomen en kende die plek dus goed. We hebben het album in iets van tien dagen opgenomen.”

Bewilder

“Die andere vier zeiden eigenlijk ‘laten we gewoon een band beginnen’. Dat was wel een mooi geschenk, want ik wil niets liever dan in een band spelen. Zo ontstond Bewilder. Op Vlieland werd Bewilder een feit. De band is vernoemd naar het eerste liedje (dat niet op het album staat overigens, maar dat ze wel live spelen, red.). De bandnaam symboliseert ook het groepsproces dat we voelden op en door het eiland. We zijn daar van het pad geraakt en weten niet waar de reis eindigt. Wel weten we dat we de goede kant op gaan.”

Waar gaat ‘Dear Island’ over?

Dear Island is een soort ode aan Vlieland. Als een soort bedankbrief. Maar ook een ode aan de onafhankelijkheid. Als band vonden we daar de rust waarin we vrij aan het album hebben kunnen werken. We wilden graag als band een geluid en gevoel neerzetten dat kenmerkend is voor een eiland. Een eiland verandert door de zee en de wind altijd van vorm en ik hoop dat we dat als band ook doen.”

Je zat natuurlijk in GEM, maar daarna heb je heel veel muziek gemaakt in verschillende projecten. Hoe is het om nu weer in een vaste band te zitten?

“Het was heel leerzaam en lekker om ook een beetje aan de zijkant je ding te doen, zoals wat ik hiervoor deed. Dat heeft me ook wel weer gevormd. Maar ik vind het echt heerlijk dat ik inmiddels in een vaste band zit en de focus heb gevonden. Dat teamspel en het samen spelen doet me goed.”

‘De laatste tijd heb ik naar wat meer dansbare platen geluisterd

Maar ook naar klassiekers als David Bowie’

Naar welke artiesten luister je zelf de laatste tijd (of waar haal je je inspiratie vandaan)?

De inspiratie ontdek ik altijd achteraf. Zo van ‘misschien heb ik dat daar en daar opgepikt’. Als een soort déjà vu. Live-concerten spelen daar ook een belangrijke rol in. Ze inspireren me altijd om iets nieuws te maken. Ik moet zeggen dat ik de laatste tijd naar wat meer dansbare platen heb geluisterd, zoals Mount Kimbie, Tame Impala, Deerhunter, Future Islands, best wel veel eigenlijk. Maar ook veel klassiekers hoor. David Bowie bijvoorbeeld. Dat luisterde ik sowieso al heel vaak. Het is altijd leuk om muziek te luisteren, maar soms is het ook erg afleidend, omdat je ook weer met je eigen ding aan de slag moet. Als zo’n eigen album dan af is ga ik weer heel veel andere platen luisteren. Gewoon om daar weer lekker in te komen. Iets anders luisteren dan de hele tijd je eigen mixen.”

Wat zijn de toekomstplannen van Bewilder?

Ik heb altijd wel veel ideeën. Onze eerste focus is nu sowieso om een nieuw album te maken. We hebben dan ook heel veel gespeeld, veel clubshows maar ook mooie festivals deze zomer zoals Best Kept Secret, Appelpop, Welcome To The Village en Dijkpop. Wat natuurlijk goed is. Maar ik hoop dat we er aan toe komen om veel te schrijven en op te nemen. Ik denk het wel. We hebben een nieuwe manier gevonden om te werken aan nieuwe muziek. Niet zozeer regelmatig repeteren, maar af en toe weekenden bij elkaar komen om ideeën uit te werken en op te nemen. Qua koers zegt mijn gevoel dat het nu al een heel ander album wordt dan ‘Dear Island’. Niet zozeer in een heel andere stijl, maar ik hoop dat het wel weer erg gevarieerd gaat worden. Tijdens deze najaars-tour zullen we ook echt wel wat nieuwe nummers gaan proberen voor het publiek.”

Tot slot: Wat kan het publiek verwachten tijdens een show van Bewilder?

Een enerverende show. Ik hoop dat we het ook tijdens liedjes als So It Goes, Tied Up en It’ll Be Soon intiem kunnen maken. We spelen vaak net weer even andere versies, soms variëren we in dynamiek, soms in arrangement. We zoeken die spanning en open passages graag op en voelen vanzelf wel aan hoe we eindigen. Dat is onvoorspelbaar, dat is Bewilder.”

Door: Dylan de Lange

De komende maanden staat Bewilder op het podium van Bibelot (Dordrecht, 7 okt), De Amer (Amen, 9 okt), Vera (Groningen, 14 okt), De Peppel (Zeist, 19 nov), Songbird (Rotterdam, 27 nov), Hedon (Zwolle, 3 dec) en Bitterzoet (Amsterdam, 17 dec).

Website Bewilder

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine