Interview The Brew (Jason Barwick)

English version

Interview met Jason Barwick van The Brew

Voorafgaand aan het optreden van de Engelse (blues)rock band The Brew in Luxor Live ontmoet ik de bandleden ’s middags al rond de soundcheck in het Arnhemse poppodium waar ik in de kleedkamer een gesprek heb met zanger/gitarist Jason Barwick. Om te beginnen laat ik hem weten dat wij eerder dit jaar ook al aanwezig waren bij het memorabele optreden van The Brew in Luxor Live en evenals alle aanwezigen onder de indruk waren van hun vlammende live-show.

The Brew

Hoewel The Brew in eigen land en andere Europese landen al de nodige bekendheid geniet is dit in Nederland nog groeiende. Dit is dan ook een mooie gelegenheid om via zanger/gitarist Jason Barwick wat meer over de band te weten te komen.

Jullie komen uit Grimsby, Engeland. Waar ligt dit eigenlijk? En is Grimsby een stad of meer een dorp?

“Grimsby ligt in het Noord-Oosten van Engeland, vlakbij Hull. Het is eigenlijk maar een klein gehucht. Maar Hull is wel een bekende plaats in Engeland vanwege de ferry verbinding met Rotterdam.”

Komen jullie alle drie uit Grimsby? Ik bedoel, kennen jullie elkaar van daar?

“Ja, wij komen allemaal van Grimsby. Daar hebben we elkaar ook leren kennen. Wat ik al zei, Grimsby is zo’n klein plaatsje, daar kent iedereen elkaar.”

Bij jullie vorige optreden in Luxor Live speelde de band Kysmet Ryding in het voorprogramma. Ik weet dat zij ook uit Grimsby komen. Hoe is de muziekscene in Grimsby?

“Om eerlijk te zijn, zijn er aardig wat indie-bands en ook  wel Britpop groepen. Maar op het gebied van rock gebeurt er niet veel. Eigenlijk is het alleen Kysmet Ryding en wij die zich bezighouden met sixties en seventees rock. In Grymsby is overigens ook wel een folk-scene met veel akoestische jamsessies.”

“Ik werd geattendeerd op de band Strange Brew.

De band waar Tim en Kurtis in speelden.”

Je geeft aan dat jullie elkaar allemaal kennen vanuit Grimsby. Maar hoe is The Brew uiteindelijk ontstaan? Hoe zijn jullie muzikaal bij elkaar gekomen?

“Tim en Kurtis speelde al in een band genaamd Strange Brew en ik speelde zelf ook in een aantal bandjes. In die tijd werd ik door verschillende mensen geattendeerd op de band Strange Brew. Ze zeiden allemaal dat ik deze gasten zeker eens moest checken. En hoewel ik destijds meer van de blues was wilde ik eigenlijk ook wel meer de rock kant op. Hiermee was mijn interesse in Strange Brew gewekt. Zeker toen ik op een avond in een of andere kleine club optrad met mijn bandje The Swamp Snakes en de moeder van Kurtis Smith mij benaderde en zei dat haar zoon drummer is in een band genaamd Strange Brew. Diezelfde avond hebben Kurtis, Tim en ik kennis gemaakt. En een paar weken later was Strange Brew op zoek naar een nieuwe gitarist. Zo zijn we samen gekomen.”

The Brew

Oke, wanneer was dit? En sinds wanneer zijn jullie als The Brew gaan optreden en opnemen?

“Ik was toen vijftien dus dat moet ongeveer tien jaar geleden zijn. Sterker nog, dat is nu precies tien jaar geleden. We zijn al snel gaan optreden en opnemen. Ik denk dat dit in 2005 of 2006 was.”

Jullie muziek is duidelijk geënt op de soms psychedelische rock van de sixties en seventees. Vanwaar?

“Dat is de muziek waar wij mee opgegroeid zijn. En Tim heeft dergelijke bands in die tijd nog live zien spelen. Dit is gewoon de muziek die in ons hart zit. En op dat gebied ontdek nog steeds mooie dingen.”

Toch wordt jullie muziek ook vaak moderne blues genoemd. Vind je dat oke?

“Natuurlijk. De mensen mogen onze muziek noemen zoals ze het willen. Maar ik vind zelf dat het meer rock is.”

Ik heb gezien dat jullie naast andere Europese landen met name veel optreden in Duitsland. Ik neem dan ook aan dat jullie zeker daar bekend zijn. Is dit mede het gevolg van het feit dat jullie twee keer op het befaamde Rock Palast hebben gespeeld?

“O ja, dat is absoluut een grote factor geweest. We speelden al veel in Duitsland maar na Rock Palast ging het ineens heel hard. Zeker na die keer dat het management van Joe Bonamassa op het laatste moment besloot dat zijn show niet mocht worden uitgezonden. Toen hebben ze onze show in zijn geheel uitgezonden. Dus voor ons was dit juist goed. Dit heeft in Duitsland inderdaad heel veel teweeggebracht.”

“We zijn in het bijzonder trots op ons laatste album Control”

In het verleden was bassist Tim Smith de leadzanger van The Brew. En nu ben jij dit. Sinds wanneer en wat is hiervan de reden?

“Tot die tijd deed ik alleen maar backing vocals en was Tim de leadzanger. Eigenlijk was ik altijd te verlegen om de leadzang voor mijn rekening te nemen. Ik vind mijzelf ook helemaal niet zo’n goede zanger. Hoewel het een uitdaging is, zie ik mijzelf nog altijd meer als een gitarist dan een zanger. De eerste keer dat ik de leadzang deed was in 2009 op het album Joker.”

Op welk nummer of album zijn jullie zelf in het bijzonder trots?

“Ieder nummer of album heeft zijn eigen sterktes en zwaktes. Maar we zijn toch wel in het bijzonder trots op ons laatste album Control. Zo willen we graag klinken. We zijn zeer tevreden over de sound op het door Toby Epson geproduceerde en door Steve Harris gemixte album Control.”

Het art-work op jullie albums is bijzonder fraai en psychedelisch. Wie is hiervoor verantwoordelijk?

“Onze drummer Kurtis is het creatieve brein. Hij is verantwoordelijk voor al onze albumcovers.”

Is er tot slot nog iets wat je aan de Nederlandse fans kwijt wilt?

“Nou, allereerst zeer bedankt dat wij hier welkom zijn. We hopen hier snel weer terug te komen.”

Als we het interview hierop beëindigen voegt Barwick daar nog terecht aan toe: “Keep supporting Rock & Roll! Keep supporting live-music! And keep supporting The Brew!

Website The Brew

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine