Interview: Jaimi Faulkner

Reis vol avontuurlijke ontmoetingen van muzikale globetrotter

Interview: Jaimi FaulknerVoorafgaand aan het release-concert van zijn nieuwe album Turn Me Around in Paradiso hebben wij ‘s middags – op het terras van De Balie in Amsterdam – een exclusief interview met deze Australische singer-songwriter waarin hij onder meer aangeeft al op zeer jonge leeftijd met muziek begonnen te zijn. Faulkner: “Ik kom uit een gezin van muziekliefhebbers en ben al vanaf jonge leeftijd met muziek bezig. Op mijn vijfde ben ik begonnen met piano maar op mijn elfde kreeg ik van mijn vader een akoestische gitaar. Vanaf dat moment was ik compleet verkocht. Ik deed niets anders meer en speelde dag en nacht op mijn gitaar.“

Al op jonge leeftijd werd het bijzondere talent van Faulkner opgepikt. Eerst in eigen land – in 2004 debuteerde hij met het album Last Night – en spoedig ook buiten Australië. Zo werd zijn debuutalbum gespot door de Amerikaan Chris Whitley die Faulkner daarop vroeg als support voor zijn Australische tour in 2005. Daarna ging het hard met Faulkner die intensief begon te touren en soms meer dan 200 shows per jaar gaf. Dit had tot gevolg dat hij het op een gegeven moment wel gezien had in Australië en meer wilde.

Interview: Jaimi FaulknerCrossroad

Faulkner: “Hoewel Australië een enorm groot land is heeft het verhoudingsgewijs natuurlijk niet zo veel inwoners. En waarvan het merendeel zich bevindt in de grote steden. Ik kom zelf uit Melbourne. Een grote en zeer muzikale stad waar ik meerdere malen in alle zalen en podia heb opgetreden. Dit gold later ook voor de andere grote steden in Australië. Door het vele touren in eigen land had ik voor mijn gevoel alles wel een aantal keren gedaan. Hierdoor kwam ik op een crossroad te staan; dit blijven doen of er op uit trekken en elders in de wereld inspiratie opdoen. Vol overgave heb ik toen voor het laatste gekozen.”

Hierop stak Faulkner met zijn akoestische gitaar de oceaan over en begon aan een – naar wat naar later bleek – indrukwekkend muzikaal avontuur dat tot de dag van vandaag voortduurt. Een van de hoogtepunten op zijn muzikale reis was het American Juke Joint Festival in Clarksdale, Mississippi waar hij op het podium gevraagd werd door niemand minder dan blueslegende Big Jack Johnson die diezelfde avond een Lifetime Achievement Award  (met bijbehorende Gibson-gitaar) ontving. Faulkner: “Het was een grote eer met deze legende te mogen spelen en voor mij absoluut een muzikale verrijking.”

Stax Records

Een andere memorabele periode is de tijd die Faulkner doorbracht in muziekstad Memphis. Als winnaar van de prestigieuze Australian Blues / Roots Performer of the Year mocht Faulkner Australië vertegenwoordigen op de International Blues Challenge in Memphis, Tennessee. De stad ook van het befaamde Stax-label en singing reverend Al Green, met wie hij ook een ontmoeting heeft. Faulkner: “Mijn ontmoeting met Al Green was echt awesome. Samen met twee vrienden stonden wij in de vroege ochtenduren voor het kerkje van Al Green. Op een gegeven moment kwam er een grote bruine limousine – met op de kentekenplaat de woorden God We Love You! – aangereden waar Mr. Al Green uitstapte. Toen hij ons vriendelijk vroeg wat wij hier deden en waar we vandaan kwamen vond hij het te gek dat wij – als muzikanten – helemaal uit Australië hier naar toe waren gekomen. Hierop nodigde hij ons uit zijn kerkdienst bij te wonen. En zaten we opeens in een spirituele dienst van reverend Al Green! Compleet met organist en een gospel choir. Dit was echt indrukwekkend.”

Met Stax Records en Al Green komen we uiteraard uit bij de soulmuziek. En vraag ik Faulkner – die opvallend veel soul in zijn muziek legt – wat hij met deze muziek heeft.  “Ik ben opgegroeid met soulmuziek. De grote platencollectie van mijn vader zit vol met vette soulmuziek. En Melbourne is zeer soulminded. In veel clubs in de stad hoor je deze muziek. En er zijn meerdere radiostations die deze muziek veel draaien.”

Rory Block

Naast soulmuziek heeft Faulkner – die ook optrad met de oude soulmannen van The Holmes Brothers – het nodige met blues. Ook dit is duidelijk hoorbaar in zijn muziek en gitaarspel. Naast de eerdergenoemde Big Jack Johnson trad hij ook op met bluescoryfeeën als Rory Block en Guy Forsyth. Maar ook country, folk en pop verwerkt Faulkner in zijn muziek. Zo speelde hij onder meer ook met Raul Malo (The Mavericks), Chris Isaak, Paul Young en Jon Allen. En onze eigen Waylon en Stevie Ann.

Inmiddels woont Faulkner al weer een aantal jaren in Duitsland en is Berlijn min of meer zijn thuisbasis geworden. “Ik heb het zeer naar mijn zin in Europa. Ik hou van de drukte en de grote steden. En van de diversiteit en het enorme potentieel aan fantastische muzikanten. Ook hier in Nederland. In Europa voel ik mij dan ook thuis. En ben hier voorlopig nog niet uitgekeken.” 

Website Jaimi Faulkner

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine