Interview: King Dude

 Duistere Folk van ‘satanische Johnny Cash’

King Dude Merleyn Nijmegen

De muziek van de uit Seattle (Washington) afkomstige King Dude – pseudoniem voor T.J. Cowgill – laat zich lastig omschrijven. Het optreden van vanavond bekijkend en luisterend naar de muziek doet namen opdoemen als Swans, 16 Horsepower, Woven Hands, Johnny Cash, Buddy Holly en Lou Reed. Dit alles wel met een geheel eigen ‘twist’. En waarbij ‘zwart’ de gemene deler is. Per slot van rekening luidt de bijnaam van Johny Cash; ‘the Man in Black’ en hebben zowel Buddy Holly als Lou Reed wel iets met die kleur.    

Op het podium staan – geheel toepasselijk – drie in het zwart geklede heren. Naast zanger/gitarist ‘King Dude’ bestaat de driekoppige band verder uit de zogeheten Demon Brothers met Joey D’Auria op drums en Nick Friesen op gitaar. Een duivelse naam die de muziek mede typeert. Het is dan ook niet vreemd te noemen dat platen van King Dude namen meekregen als The Black Triangle, My Beloved Ghost en Burning Daylight. Inderdaad heeft het geheel – in muziek en verschijning – wel iets sinisters over zich, hetgeen de term ‘duistere folk’ wel rechtvaardigt.

King Dude Merleyn Nijmegen‘King Dude’ heeft eerder in meerdere metal- en hardcorebands gespeeld. Dit verklaart mede het feit dat het publiek in een goed gevuld Merleyn voor een groot deel uit hardrockfans bestaat. En zo nu en dan is dit ook wel terug te horen in de muziek. Nummers als Vision in Black, Whitch’s Hammer en Lucifer’s The Light Of The World passeren vanavond de ‘zwarte’ revue. En tot enthousiasme van het publiek haalt Joey D’Auria – die zijn drums met regelmaat als pauk bespeelt – bij één van de nummers zelfs een grote ketting tevoorschijn. 

Sinister

Na afloop van het concert heb ik boven Merleyn een prettig gesprek met ‘King Dude’ over zijn drijfveren en muziek in het algemeen. Hierin geeft hij onder meer aan dat hij van jongs af aan al met muziek bezig is. Eerst als liefhebber en luisteraar en later – vanaf zijn 16e – als muzikant. Je hebt in meerdere metal- en hardcorebands gespeeld en nu richt je je meer op deze muziek. Wat heb jij met Folk? “Ik luisterde altijd al naar Folkmuziek. Die muziek heeft zo’n zeggingskracht. Folkmuziek is echt van alle tijden. Kijk maar naar alle folk-traditionals die ook vandaag de dag nog door allerlei singer-songwriters en artiesten vertolkt worden. Deze muziek heeft zo’n grote traditie en is universeel. Overigens moet ik wel zeggen dat ik een van de grootste Folk-legendes, Bob Dylan, pas een aantal jaren geleden ben gaan waarderen.” 

Interview King Dude Merleyn NijmegenOp de vraag waar hij het liefst mee bezig is; spelen in metal- en hardcorebands of dit, antwoord hij: “Om eerlijk te zijn ben ik liever met dit project, met deze muziek, bezig.  Ik bedoel folkmuziek waar ik mijn eigen draai aan geef. Hier kan ik veel meer mijn ziel en zaligheid en ‘echte’ liefde voor muziek in kwijt.” Hoewel ‘King Dude’ de laatste tijd voornamelijk bezig is met zijn solo-project heeft hij de metal en hardcore niet volledig vaarwel gezegd. “Ik doe binnenkort nog wel een tour met de metal-band Urfaust. En ik ga iets doen met de progressieve rockband Cross.”

Duister

Welke folk-muzikanten beschouw jij als voorbeelden? “Ik ben groot fan van de folk-artieste Sybille Bairre en natuurlijk de folk-legende Woody Guthrie. Maar zeker ook van de Straws en de Engelse band Wishbone Ash.” Hoe zou jij zelf jouw folkmuziek omschrijven? “Dat is moeilijk, het is een mengeling van verschillende muziekstijlen met Folk als uitgangspunt. Het is Folk met invloeden uit de Rock & Roll, Hardrock en Blues.” Duister?  “Ja, ook wel.”  Als ik hem zeg dat mensen uit het publiek hem wel betitelen als ‘een satanische versie van Johnny Cash’, zegt hij dat hij dit helemaal oké vindt: “Dat vind ik prima. Het is meer dan een grote eer op wat voor manier dan ook vergeleken te worden met zo’n grootheid.”

Tot nu toe bracht King Dude een aantal platen uit en laat weten dat hij druk doende is met nieuw werk: “Ik ben bezig met een nieuw album. Na deze tour ga ik verder werken aan deze plaat die “Fear” gaat heten. Maar eerst deze tour afronden. Na Nederland gaan we nog naar Duitsland, Frankrijk, Spanje en Engeland.”

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine