Janis Joplin’s Original Band

Respectvol muzikaal eerbetoon aan Janis Joplin

Vanavond maakt een deel van de originele bezetting van de band van Janis Joplin zijn opwachting in het Haagse poppodium Paard van Troje. Zo hebben drummer David Getz en bassist Peter Albin als leden van Big Brother and the Holding Company vroeger met Janis Joplin gespeeld. Deze gasten draaien dus al heel wat jaartjes mee. Maar ondanks het feit dat de jaren gaan tellen doet dit niets af aan hun nog altijd aanwezige muzikale kwaliteiten.

Als deze heren op het podium staan verdwijnen de mogelijke ouderdomskwaaltjes als sneeuw voor de zon. Zo zit origineel bandlid en man van het eerste uur David Getz nog steeds als een jonge hond achter de drums de sterren van de hemel te spelen. En geef hem ’s ongelijk. Waarom zou je stoppen als je nog zoveel energie en kwaliteit in huis hebt.

David Getz

Hoewel de ruimschoots gepensioneerde Peter Albin laat weten hij op zijn leeftijd inderdaad te maken heeft met allerlei kwaaltjes voegt hij hieraan toe dat deze verdwijnen zodra hij op het podium staat. Als Kate Russo Thomson (Hammond-orgel, viool en backing vocals) en de geweldige gitarist Tom Finch zich zo’n twintig jaar geleden bij de band voegen is er meteen sprake van een goede klik. Het wekt dan ook geen verwondering dat we hier te maken hebben met een bijzonder goed op elkaar ingespeelde band.

Peter Albin

Maar ook de keuze voor Eileen Humphreys als zangeres blijkt een schot in de roos te zijn. Op haar schouders rust de niet misselijke taak om de zang van Janis Joplin op zich te nemen. Tot groot enthousiasme van het publiek laat Humphreys vanavond horen dat zij die taak met verve weet te vervullen. Haar lange en hoge vocale uithalen passen goed bij de nummers van Janis Joplin en het typische geluid van de sixties en seventees.

Eileen Humphreys

Gedurende het gehele optreden waan je je als publiek dan ook in de jaren ’60 of ’70. Of je die nou bewust hebt mee gemaakt of niet. Naar alle waarschijnlijkheid gebaseerd op het vermoeden dat dit concert voornamelijk een ouder publiek zou trekken is de zaal vanavond gevuld met stoelen. Maar eigenlijk blijkt bij het sterke voorprogramma van More Than Blues al dat men liever had willen staan.

Tom Finch

Het publiek komt dan ook al snel uit de stoelen om te dansen en iedereen gaat los op hits als Me and Bobby McGee en Mercedes Benz. Tijdens haar solo’s op viool maakt de in een onmiskenbaar jaren ‘70 outfit gestoken Kate Russo Thomson goed gebruik van het podium. Zo nu en dan gaat ze ook een muzikaal duel aan met Tom Finch die met ieder raak accoord, ingetogen spel of gierende solo´s laat horen een virtuoos gitarist te zijn.

Janis Joplin's Original Band

Naast het wederzijdse respect, de onderlinge genegenheid en het zichtbare spelplezier is het vanavond ook mooi om te zien dat alle bandleden met aandacht naar elkaars solo’s luisteren. Met dit verrassend sterke en spetterende optreden brengt Janis Joplin’s Original Band – Big Brother and the Holding Company een passend en respectvol eerbetoon aan de legendarische Janis Joplin.

Tekst & Foto’s: Lily Armstrong & Josy Boers

Website Big Brother and the Holding Company


Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine