Jeroen Kant op de Armadillo


Jeroen Kant op de Armadillo


Vrij als een (water)vogel

Track 10 van zijn album Alles In Kleur uit 2017 was wellicht al een voorbode.  ‘Ik zie wel wat er op mijn pad komt / ik zie wel waar de wind me brengt / ik ben zo vrij als een vogel / verlost van alle sleur’. Nu, vier jaar later, treffen we Jeroen Kant in Nationaal Park De Biesbosch. De drukte van Tilburg heeft plaatsgemaakt voor de stilte van een van Nederlands mooiste natuurgebieden, de woongroep is ingewisseld voor het leven op een boot. Vrij als een vogel, een watervogel in dit geval. Welkom aan boord bij Jeroen Kant; muzikant, scheepskapitein (maar ook stuurman, machinist en dekknecht) en maatje van de scheepskat Muchacho. Welkom bij een bootconcert voor vier. 

Een jongensdroom komt uit

“Het was altijd al mijn droom om op een boot te wonen”, vertelt Jeroen. “En toen, door Corona, had ik plotseling zeeën van vrije tijd die ik vooral in De Biesbosch doorbracht. Eerst heb ik mijn eigen kleine bootje verkocht aan een vriend en vervolgens heb ik de roestige, net iets ruimere boot van mijn vader overgenomen en helemaal opgeknapt. Daar woon ik nu.” Maar met het verder inrichten van zijn droom – leven en muziek maken op zijn eigen boot – kwamen voor Jeroen de vragen. Hoeveel stroom verbruik ik? Hoe hou ik het warm en droog binnen en het vocht en de schimmel buiten? Waar doe ik de was en de boodschappen? Vragen, heel veel vragen. Nu, een aantal maanden verder, functioneert de muziekstudio aan boord, doet hij de vaat met een half fluitketeltje water en weet hij precies hoe lang een volle gastank meegaat. Zin leven in De Biesbosch staat op de rails.

          

Te gast op de Armadillo

Dat Jeroen prima in zijn vel zit blijkt de middag dat ik te gast ben op de Armadillo. ‘Zorg dat je om 13:00 uur klaar staat bij de kajaksteiger aan de Spieringsluis in Werkendam, dan pikt Jeroen je daar op met zijn rubberboot’, luidde de uitnodiging. En ja hoor, een Brabants kwartiertje na de afgesproken tijd komt Jeroen in zijn dinghy de bocht om pruttelen, worden twee muziekliefhebbers die hun (bijna) privé-concert erop hebben zitten uitgezwaaid en mogen wij plaatsnemen in het Jeroens wankele (hulp)bootje om koers te zetten naar de Armadillo. Op weg naar de laatste van een serie van tien bootconcerten. Tien concerten voor elke keer vier personen, georganiseerd met subsidie vanuit het Fonds Podiumkunsten.

Tien bootconcerten

“Superleuk dat ze financieel bijspringen om zulke kleine concertjes mogelijk te maken”, vertelt Jeroen. “Ik was eerst bang dat ik moeite zou hebben om die concerten vol te krijgen, maar vier minuten na mijn aankondiging op social media was het gepiept. Waarom deze vorm? Ach. Het leek mij tof om de mensen die mij en mijn muziek volgen van heel dichtbij mee te nemen in mijn wereld van dit moment. En dichterbij dan op de Armadillo kan eigenlijk niet. Iedereen vond het geweldig, iedereen zat echt te genieten en ging stralend weer aan wal na een paar uur. Fijn om te zien dat mijn nieuwe muziek echt overkomt bij de mensen.”

Over meerkoeten, grillen van de natuur en horken

Geen zeemansliederen vanmiddag in De Biesbosch, wel veel nieuw werk bestemd voor Jeroens’ nieuwe album Water dat eind van dit jaar verschijnt. Verstilde liedjes over hoe het is om ’s morgens wakker te worden met het geluid van kijvende meerkoeten of een krassende reiger. Sfeervolle liedjes over het leven in de natuur. En soms een boos liedje zoals het recent op single verschenen Stront In Mijn Kop. Over horken die overal in de natuur hun afval achterlaten, zich niks aantrekken van hun omgeving en schijt hebben aan de hele wereld. Daar ergert Jeroen zich (terecht) kapot aan. Naast de liefde is ook boosheid soms een prima inspiratiebron. En toch is Water naar eigen zeggen zijn meest positieve plaat tot nu toe. Positief, maar wel met een flinke dosis scepsis en onderhuidse spanning. Dat hoor je terug in de teksten, dat voel je in de uitvoering.

Wie vliegt die is veilig, wie rap is rent weg

“Ik hoef niet meer zo nodig te schrijven over het kroegleven of de strijd die je als muzikant moet leveren om ’verder’ te komen. Mijn nieuwe liedjes gaan over de grillen van de natuur en de seizoenen. Over op het juiste moment op de juiste plek zijn. Over hoe ik me nu voel, over de dieren om me heen en wat de natuur met diezelfde dieren kan doen.” Met z’n vieren luisteren we naar Er Komt Hoog Water Aan. ‘Wie vliegt die is veilig / de nijlgans, de reiger / wie rap is rent weg / de ree, de haas / Maar wat moet de veldmuis, wat moet de mol / wie redt de vos uit haar hol.’ De beelden van de zomerse overstromingen in Limburg zijn niet ver weg. Twee voorbijvarende kano’s houden even hun peddels stil.

Ontvang het slechts met eenvoud

Klein, sfeervol en in tekstueel opzicht tot nadenken stemmend. Dat geldt zowel voor het nieuwe werk van Jeroen Kant als voor de wat oudere nummers die vanmiddag op de voorplecht van de Armadillo worden gespeeld. Zoals Altijd Zo Geweest, van de EP Diesel (2020) dat in de akoestische uitvoering van vanmiddag prima past bij zijn nieuwe werk. En, op speciaal verzoek vanuit het vierkoppige publiek, Ontvang Het Slechts Met Eenvoud, dat is terug te vinden op zijn album Goud Of Op Je Bek Gaan (2011). ‘Je leven wordt getekend door de keuzes die je maakt / geketend aan je fouten, als een oude plaat / maar of je op een wolk te hemel gaat, of de hel wordt ingesleurd / ontvang het slechts met eenvoud, alles wat gebeurt.’

Er komen nieuwe tijden

Water – de logische titel van zijn nieuwe album – is af en zal na een succesvolle crowdfunding actie in het najaar van 2021, zowel op cd als vinyl verschijnen. Laagje voor laagje ingespeeld en opgenomen in de ‘thuisstudio’ op de Armadillo, onder de goedkeurend blikken van zijn maatje Muchacho. Een album als ode aan de Biesbosch. Water is ook de song waarmee Jeroen zijn bootoptreden vanmiddag begint, terwijl wordt afgesloten wordt met het prachtige Wees Gerust. Eigenlijk een soort slaapliedje dat zomaar door het kajuitraam bij hem naar binnen kwam waaien en dat zijn, in de ogen van Jeroen Kant, vaak de beste.’ Zolang er sterren aan de hemel staan / Zolang de zon van Oost naar West blijft gaan / Er komen altijd nieuwe tijden aan / Wees gerust.

Albumpresentatie op 27 november 2021

Op 27 november 2021 wordt het nieuwe album van Jeroen Kant ten doop gehouden op het Biesbosch Museumeiland in Werkendam. Toepasselijker kan bijna niet. En daarna? Scheepskat Muchacho weet het wel. In een herfstzonnetje slapen op de voorplecht, in de winter doezelen voor de houtkachel, af en toe een slok water drinken vanaf het zwemplateau en als het even meezit elke dag verse vis. Jeroen zelf hoopt na afschaling van de Corona-maatregelen op een flinke reeks nieuwe optredens. ‘Solo, maar hopelijk ook met Leon Sibum, een toffe gitarist die ook goed kan zingen. Dan kan ik alle laagjes die in de productie van het album zitten ook live doen. Dat lijkt me helemaal te gek.’ Hou voor toekomstige optredens van Jeroen Kant zijn website in de gaten.

Tekst en foto’s:  Herman Sixma  || Website Jeroen Kant

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine