John Fullbright & Amy Speace

Amerikaanse singer-songwriter bezorgt publiek kippenvel

John Fullbright in Merleyn

Met zijn huidige tournee laat John Fullbright – met support-act Amy Speace – niet alleen een diepe indruk achter. Hij bewijst eveneens dat het terecht is dat hij met lovende kritieken overladen wordt en als een van dé upcoming artiesten op het gebied van roots en americana wordt beschouwd. Hoewel pas 25 jaren jong, geldt hij nu al als één van de nieuwe voorgangers van het genre. Onlangs stond Fullbright nog op het prestigieuze Americana Festival in Nashville en zijn eerste studio-album From the Ground Up werd meteen genomineerd voor een Grammy Award in de categorie Best Americana Album.

Voorheen maakte deze Amerikaanse singer-songwriter en folk-artiest deel uit van de Turnpike Troubadours en de Mike McClure Band. Fullbright is afkomstig uit Oklahoma, de staat waar opvallend veel folk- en americana artiesten actief zijn. In de weelderige muziekscene aldaar wist Fullbright al snel naam te maken. Zijn muziek wordt dan ook wel getypeerd als Oklahoma Red Dirt. Een typische sound die nog het best te omschrijven is als een mix van van rock, country, bluegrass, blues, western swing en honky tonk. Vertolkers van deze sound zijn onder meer Jimmy Lafave, Townes van Zandt en Tom Skinner.

Amy Speace

Na uitverkochte shows in Utrecht en Eindhoven geeft Fullbright vanavond een overweldigend concert in een stampvol muziekcafé Merleyn in Nijmegen. Maar ook het voorprogramma van de Amerikaanse singer-songwriter en zangeres Amy Speace is van een grote schoonheid. Zichzelf begeleidend op gitaar zingt zij de sterren van de hemel. Terecht merkt Fullbright later in zijn set dan ook op: “There are a lot of artists with little talent who’ve got a lot of credits. Amy Speace got a lot of talent, but little credits.”

Amy Speace

Amy Speace foto: ©Addy Nijenboer

Het zal mij niets verbazen als we in de toekomst nog veel gaan horen van Amy Speace. Aan het einde van haar indrukwekkende optreden vraagt Speace of Fullbright haar op het podium wil vergezellen. Als hij door alle drukte heen het podium heeft bereikt en achter de piano plaatsneemt maakt het publiek voor het eerst kennis met het prachtige stemgeluid van Fullbright. Samen brengen zij het wonderschone The Sea & The Shore ten gehore. En bezorgen het publiek het eerste kippenvel-moment.

z2

In zijn eigen set laat Fullbright horen over een intens stemgeluid te beschikken en zeer goed uit de voeten te kunnen met piano en gitaar, soms ondersteund met mondharmonica. Daarnaast bewijst hij ook een goede tekstschrijver te zijn. Zowel in bestaande nummers – waaronder Satan & St.Paul, Unlocked Doors, Me Wanting You en het fraaie Going Home – als in nieuw en nog uit te brengen werk. Als Fullbright laat weten binnenkort een nieuw album te gaan opnemen speelt hij een aantal nummers die hij nog op de plank heeft liggen, waaronder het prachtige I Didn’t Know.

John Fullbright in Merleyn

Fullbright weet – naast roots en americana – zeker ook stijlen als folk, alt-country en blues in zijn muziek leggen. Waarmee de veelzijdigheid van deze talentvolle artiest eens temeer bewezen wordt. Als het concert bijna ten einde is, speelt en zingt Fullbright nog het bijzonder mooie Ramblin’ Girl van Tom Skinner. De singer-songwriter die hij niet alleen intens bewonderd, maar naar eigen zeggen ook aangezet heeft tot het maken van muziek en het schrijven van liedjes.

Website John Fullbright

Website Amy Speace

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine