John Petrucci ontvangt SENA Award

John Petrucci ontvangt de inmiddels prestigieuze SENA Performers European Guitar Award.

De legendarische gitarist van het evenzo legendarische Dream Theater is op deze 2019 editie van de SENA Performers European Guitar Award de eregast in de tijdelijk omgedoopte ‘guitarcity’ Bergen op Zoom en zal zich laten fêteren door een keur aan topartiesten en talenten die de Award-avond mede mogelijk maken. John Petrucci  zal vanavond niet alleen de  felbegeerde prijs in ontvangst nemen maar ook zijn muzikale kunsten laten gelden.

De SENA Performers European Guitar Award is inmiddels uitgegroeid tot een meer dan gerespecteerd evenement. We gaan terug naar 2006 waar poppunt Zeeland een prijs in het leven heeft geroepen ter ere aan de gitaarmuziek en de ontwikkeling daarin. De legendarische zanger/gitarist Eddy Christiani, waar deze prijs naar vernoemd is geweest, is immers van groot belang geweest voor de ontwikkeling van de elektrische gitaarmuziek in Nederland. Zo bracht Eddy Christiani in 1939 de eerste elektrische gitaar naar Nederland (Ephipone model M) en heeft daarmee indirect aan de kraamkamer gestaan van menig talent.

Onder de noemer ‘Eddy Christiani Award’ ging de prestigieuze prijs aanvankelijk naar Nederlandse gitaristen die een significante bijdrage hebben geleverd aan de gitaarmuziek. Neem Leender Haaksma, Danny Lademacher, Ad Vandenberg, Jan Akkerman en George Kooymans. In 2013 is deze Award overgegaan in de huidige SENA Performers European Guitar Award waarmee er ook globaal gekeken wordt naar gitaristen die een inspirerende bijdrage hebben geleverd in de muziek.

Inmiddels staat Bergen op Zoom, SENA en poppodium gebouw-T synoniem voor een jaarlijks terugkerend meerdaags gitaarspektakel. Zo weet de organisatie, met onder andere de drijvende kracht van Jean  Paul Heck, grote namen te verbinden aan de lijst Award winnaars.

John Petrucci

Het is maandagavond en de rode loper ligt klaar bij de ingang van Gebouw-T waar in de aanloop daar naartoe de vele banners van voorgaande winnaars nu worden aangevuld met die van de winnaar van de 2019 editie, John Petrucci. Wederom een icoon van formaat en leadgitarist van het legendarische Dream Theater.  De ‘Avenue of Fame’ vormt met het vele publiek een waardige erehaag voor John en zijn vrouw Rena Sands die gezamelijk de banner van 2019 onthullen.

Buiten is het subtropisch en binnen in een vol Gebouw-T schiet het kwik ook behoorlijk omhoog. De huisband bestaande uit Mark Bogert (gitaar), Rob van der Loo (bas), Darius Timmer (toetsen) en Koen Herfst (drums) zijn geen onbekenden in de scene en vormen anders dan vorige jaren de huisband van vanavond.

Marcel Singor en Wudstik

Wie anders dan Leo Blokhuis, muziekliefhebber/kenner pur sang, kan de presentatie beter op zich nemen? De huisband is geïnstalleerd en Marcel Singor en Wudstik zijn klaar om een ode te brengen aan Rush met Freewill en Red Barchetta. De 2019 editie is los.

Wytze Spierts

SENA richt zich niet alleen op gevestigde namen maar is veelal ook op zoek naar jong talent en roert zich de laatste jaren op diverse festivals met de zogenaamde ‘young talent stages’. Zoals voorafgaande jaren van de SENA Performers European Guitar Award krijgt het jeugdige talent ook een podium. Zo stond de vorige editie Yoebe Hollestelle in de line up van de Guitar Award voor Joe Satriani, dit jaar Wytze Spiers met zijn uitvoering van All summer long (Kid Rock) ondersteunt door de vocalen van Loek Verlaan. Talent wordt herkend en het publiek laat zich daarin ook gelden, het dak eraf, Wytze is de baas! 

Danny Lademacher & Wild Romance

Van de jonge rocker naar de oude rotten. Het podium wordt in een rap tempo omgebouwd voor Danny Lademacher, voormalig winnaar van de Guitar Award, en Wild Romance. Met Wytze nog in het gehoor schakelt men om naar de herkenning van weleer en neemt Danny Lademacher & Wild Romance  je met Ladykiller meteen mee in de achtbaan die menigeen al bereden heeft

Het is al redelijk op temperatuur in Gebouw-T maar de de Wild Romance laat de thermometer nog maar eens stijgen en neemt de veelal oudere jongeren met Margaritha met zich mee. Al 40 jaar Rock & Roll van de bovenste plank en presteren als een stel jonge honden.

De Wild Romance is ‘alive and kicking’ en met name ook de onuitputtelijke energie van Edgar Koelemeijer en David Hollestelle. Saturday night zet de zaal helemaal op zijn kop en met Checking Out sluit de band deze mini gig af. 

Eric Vaarzon Morel 

Maar al te vaak associëren we gitaarmuziek met de elektrische gitaar met diverse pedalen en dat past natuurlijk in de oorsprong van de Guitar Award. Uiteindelijk is de oorsprong de akoestische gitaar met een variëteit van klankkasten en snaren, waaronder de flamenco gitaar. En laten we daar, in dit genre, nou ook een virtuoos van wereldformaat van hebben, Eric Vaarzon Morel. Geen onbekende bij de SENA Guitar Award en in voorafgaande jaren al eerder het publiek muisstil gekregen. De souplesse, bevlogenheid en liefde van Eric voor de flamenco wordt gevoeld door het publiek en een respectvolle stilte is dan het grootste applaus.

Joe Tal

Deze editie staat weer bol van de diversiteit, zo ook met de workshops van Joe Tal op de Gitaardag en Guitarnight, de avond voorafgaand, en zijn optreden van vanavond. Joe Tal, gitarist van de progressieve deathmetalband Textures is een meer dan begenadigd gitarist in zijn genre, binnen en buiten onze landsgrenzen.

Ook vanavond liefde voor het vak, met een gebroken teen neemt Joe het podium en besluit zijn sandalen uit te doen en op zijn sokken een vreugdedansje te maken op het podium. Met een ondersteunende tape brengt Joe Necktyphus en New Horizons ten gehore en ook hiervoor veel bijval van het publiek.  

 

Pablo van de Poel

Van vintage rock tot dampige funkrock, daar staat Pablo van de Poel, de voorman van DeWolff voor. Niet alleen een geweldige gitarist maar ook achter de schermen actief als producent voor diverse bands waaronder Dawn Brothers. Pablo is met DeWolff inmiddels een gevestigde naam en staat op menig festival en podia hoog op het verlanglijstje. Leo Blokhuis steekt zijn enthousiasme ook niet onder stoelen of banken en terecht, “deze jongens zijn te laat geboren”.

Jan Akkerman

Geen introductie noodzakelijk. Meneer Akkerman heeft een meer dan inspirerende en grote bijdrage geleverd aan de muziekindustrie vol met vernieuwende factoren die vandaag de dag nog staan als een huis. Uiteraard is Jan een vaste waarde op het SENA podium en brengt ook vanavond, samen met de meer dan gedreven huisband, de klassieker Hocus Pocus ten gehore.

Award

De uitreiking van de SENA European Guitar Award 2019, de bevestiging van deze al zo mooie avond. De organisatie onthaalt de immer zo bescheiden en publiciteitsschuwe John Petrucci naar het podium maar vanavond straalt hij plezier en dankbaarheid uit. Uiteraard heeft de jury weer een gedetailleerd en bevlogen rapport opgemaakt welke, door Jean Paul Heck, even bevlogen wordt voorgedragen. De denkbeeldige veren passen er allemaal in en dat wordt overtroffen door hilarische filmpjes met gelukwensen van collega-bandleden en oud-winnaars zoals Walter Trout, Steve Vai en Joe Satriani.

Met de beelden van alle oud-winnaars refereert Leo Blokhuis aan het feit dat de laatste winnaars toch opvallend veel Italiaanse achternamen hebben en allen geboren zijn op Long Island, New York. Toeval? De felbegeerde Award wordt uiteindelijk overhandigd door de boomlange Arjen Lucassen (Ayreon) aan de bescheiden John Petrucci die zichtbaar, samen met zijn vrouw Rena Sands, geniet van deze eer en dankbaar de Award in ontvangst neemt.

John Petrucci en Rena Sands

John en Rena, beiden muzikanten op hun eigen pad, wonen onder hetzelfde dak, maar hebben nog nooit samengespeeld. Nu, onder het dak van Gebouw-T gaat dat eindelijk gestalte krijgen. Maar eerst het podium voor John en de huisband voor de apotheose van de avond en unieke mogelijkheid om als publiek deze geweldenaar van dichtbij te beleven en ’te voelen’. Lost Without you, de opener van John, terwijl hij oogcontact maakt met Rena. De huisband weet ook moeiteloos mee te draaien met Glasgow kiss en het publiek waant zich in een stadion met het complete Dream Theater.

De extra gitaar staat er al een tijdje, Rena Sands vult het podium aan en zet samen met John en band Jessica in van de The Allman Brothers. Elkaar even zoeken in de akkoorden maar uiteindelijk krijgt de climax van de avond gestalte waarmee de aanwezige Leif de Leeuw ( Blues Award Winner, SENA gast artiest 2018 en groot The Allman Brothers-fan) helemaal uit zijn dak gaat en de beleving van deze avond bevestigd.

 

Een mooie avond komt niet vanzelf, grote dank aan de organisatie en alle vrijwilligers die het mogelijk hebben gemaakt dat een ieder met een verzadigd gevoel huiswaarts is gekeerd. Met speciale dank aan Karin Schenk, Sena en Gebouw-T kijk ik ondertussen al uit naar de volgende editie.

Tekst en foto’s: Rijno Boon

Website SENA Award || Website John Petrucci

 

 

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine