Josh Ritter & Tift Merritt

Concertzaal gevuld met betoverende muziek en hemelse zang

In de voor deze gelegenheid uitverkochte grote zaal van De Lindenberg vindt een bijzonder akoestisch dubbel-optreden plaats van Josh Ritter & Tift Merritt. Deze twee uiterst talentvolle Amerikaanse singer-songwriters weten de betoverende muziek vleugels te geven met hemels mooie zangpartijen.

de Lindenberg
Het is overigens niet de eerste keer dat de twee hun talenten bundelen en samen op pad zijn. Vorig jaar deden zij ook al een Europese tour en stonden in dat kader op het podium van Doornroosje. Maar vanavond is het publiek verwachtingsvol en in grote getale naar deze fraaie concertlocatie gekomen om zich muisstil te laten overspoelen door de intense en bij vlagen ontroerend mooie muziek.

Tift Merrit De uit North Carolina afkomstige singer-songwriter en alt-country-zangeres Catherine Tift Merritt (1975) opent het concert en weet het publiek van meet af aan bij de lurven te pakken met haar fraaie songs en vooral prachtige stemgeluid. Op Tift Merritt is de metafoor ‘engelen horen zingen’ geheel en al van toepassing. Terwijl ze zichzelf afwisselend begeleidt op gitaar en piano is het met name haar betoverend mooie stemgeluid die de muziek tot grote hoogte laat stijgen. Ook als Merritt het nummer Train Song van Tom Waits zonder microfoon de zaal in slingert bereikt ze met het grootste gemak het publiek in de bovenste rijen en blijft haar stem staan als een huis.

De melancholische songs worden stuk voor stuk gedragen door het vocale geweld van Merrit die wel vergeleken wordt met artiesten als Emmylou Harris, Lucinda Williams en Joni Mitchell. Bij een aantal nummers doet haar stemgeluid – zeker in het hogere bereik – ook denken aan Dolly Parton. En bij de songs die ze achter de piano ten gehore brengt moet ik ook denken aan Tapestry van Carol King. Hetgeen het ongekende bereik van Merritt’s stem goed weer geeft.

In eigen land wordt haar grote talent al geruime tijd op waarde geschat. Merritt werd maar liefst vijf keer genomineerd voor een Grammy, trad meermaals op in de talkshows van David Letterman en Jay Leno en haar nummer Another Country – van haar gelijknamige album uit 2009 – werd gebruikt in de film New In Town met Renée Zellweger. Een optreden als vanavond moet haar bekendheid in Europa toch terecht doen vergroten. Vorig jaar gaf Merritt – na het uitkomen van haar laatste album ‘Traveling Alone’ – ook al een indrukwekkend solo-optreden in het Nijmeegse muziekcafé Muziekcafé Merleyn

Josh Ritter

Gelukkig is er na het optreden van Tift Merritt een half uur pauze ingelast en kan ik haar beeldschone nummers en stem nog even op me in laten werken. Bij terugkomst in de zaal ben ik klaar om mij mee te laten slepen door de muziek van de uit Moscow, Idaho afkomstige singer-songwriter Josh Ritter. Voor Nijmegen bepaald geen onbekende. Ritter stond meermaals op de planken in de Waalstad. Vorig jaar nog gaf hij samen met Tift Merrit een memorabel concert in Doornroosje.

Josh Kaufman, Josh Ritter & Zach Hickman
Begeleid door twee geweldige multi-instrumentalisten – de fantastische gitarist Josh Kaufman en bassist, toetsenist en mandolinespeler Zach Hickman – maakt Ritter het publiek deelgenoot van zijn muziek en verhalende liedjes. Josh Ritter is een echte songschrijver en verhalenverteller in de traditie van Bob Dylan en Leonard Cohen. Zijn songs zijn uitgebreide vertellingen die hij op fraaie wijze in verfijnde muziek weet te vatten. Naast eigen werk als Bringing In The Darling en het ontroerende Girl In The War vertolken Ritter en consorten vanavond onder meer ook op wonderschone wijze de Fleetwood Mac cover Save Me A Place met prachtige harmony-zang.

Josh RitterDe harmony-zang in een aantal nummers is van een ongekende schoonheid. En als Hickman zijn contrabas met een strijkstok bewerkt en bespeelt als een soort cello weet hij de muziek van een extra melancholische sfeer te voorzien. De begeleidende muzikanten wisselen veelvuldig van instrument waarbij met name Kaufman – op zowel slide-guitar, mandoline als akoestische gitaar – betoverende klanken uit zijn snaarinstrumenten weet te halen. Zo nu en dan verlaten Kaufman en Hickman de bühne en staat Ritter er geheel en al alleen voor. Maar ook dan blijft hij fier overeind. Als op zijn verzoek alle lichten uitgaan brengt hij op gevoelige wijze de prachtige en meeslepende vertelling The Curse ten gehore.

Wait For Love

Voor het afsluitende nummer voegt ook Tift Merritt zich op het podium om samen met de heren – in werkelijk prachtige samenzang – het nummer Wait For Love ten gehore te brengen. Hierop valt hen – volkomen terecht – nogmaals een staande ovatie ten deel.

Website Tift Merritt

Website Josh Ritter

  

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine