Kashmir

 

Doornroosje

Deense alternatieve rockband terug van weggeweest

Kashmir + The Vagary Doornroosje NijmegenDeze alternatieve rockband uit Kopenhagen draait alweer heel wat jaartjes mee en is in eigen land wereldberoemd. Maar ook buiten de Deense landsgrenzen is Kashmir in bepaalde kringen een begrip. Dit geldt zeker ook voor Nederland en Doornroosje in het bijzonder. Naast het feit dat de band al vaker in dit poppodium stond speelden de heren in het verleden ook op festivals als Pinkpop en Lowlands.

Deze begin jaren ´90 geformeerde band – opgericht door de destijds in de kunstscene van Kopenhagen actieve Kasper Eistrup (zang, gitaar), Asger Techau (drums) en Mads Tunebjerg (bas) en later (2001) aangevuld met Henrik Lindstrand (keyboard) – was lange tijd een graag geziene gast op Europese podia en festivals. Aanvankelijk begonnen onder de naam Nirvana zag de band zich – als gevolg van een reden die zich laat raden – genoodzaakt met een andere naam op de proppen te komen.

Radiohead

Kashmir + The Vagary Doornroosje NijmegenAls Kashmir wisten de heren daarop een herkenbare sound te ontwikkelen waarbij je moet denken aan het vroege werk van Radiohead en The Editors. Hoewel de meer rustige nummers ook wel associaties oproepen met Coldplay en zo nu en dan zelfs The Cure. Naar aanleiding van het net uitgebrachte nieuwe album E.A.R. is de band zojuist begonnen aan een grote Europese tournee waarbij ze naast Nederland en Scandinavië verder onder meer ook Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk aandoen.

Voor veel fans betekent het concert van vanavond een hernieuwd weerzien. Na een sterk debuut en een aantal puike studio-albums wordt de band in de loop der jaren helaas steeds introverter waarmee het een deel van de fans van zich vervreemd. Na het fraaie album No Balance Palace uit 2005 wordt het zelfs een aantal jaren opvallend stil rond Kashmir. Pas in 2010 komt de band met de tegenvallende opvolger Trespassers. Toch lijkt een groot deel van de fans in Nederland de band het voordeel van de twijfel te geven gezien het feit dat Doornroosje vanavond zo goed als uitverkocht is.

Nostalgie

Kashmir + The Vagary Doornroosje NijmegenIn de wandelgangen spreek ik diverse mensen die toch vooral vanuit nostalgisch oogpunt op dit concert zijn afgekomen. Een aantal geeft aan dat dit naar aanleiding is van de nieuwe plaat. En het moet gezegd, met het vorige maand uitgebrachte album E.A.R. revancheert Kashmir zich gelukkig en grijpt terug naar elementen uit het sterke verleden. Op dit album staan weer de nodige krachtige en uitgebalanceerde nummers waarvan een aantal je naar de strot grijpen.

Vanavond trapt de band elektronisch af met twee nummers van dit nieuwe album – Blood Beach en Piece Of The Sun – en grijpt zo nu en dan terug op ouder werk als Kalifornia en Mouthfull Of Wasps. Hoewel de band veel gebruik maakt van electronica maken de nummers waarbij de bandleden gebruik maken van ‘echte’ instrumenten – en zanger Kasper Eistrup de akoestische gitaar ter hand neemt – toch de meeste indruk.

David Bowie

Zoals te verwachten bestaat het merendeel van de gespeelde nummers – waaronder Pedestals, Purple Heart en Peace In The Heart – uit tracks die afkomstig zijn van het nieuwe album. Kashmir sluit overweldigend af met She’s Made Of Chalk. Daarmee laat de band de afsluiter op de setlist Cynic – waar niemand minder dan David Bowie op plaat (No Balance Palace, 2005) een bijdrage aan leverde – om niet opgehelderde redenen achterwege. Toch geeft Kashmir het publiek met dit optreden de indruk dat het een band aan het werk gezien heeft die weer terug is van weggeweest.

Website Kashmir

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine