Lakshmi in Vondelpark

Godin van het licht overtuigt ook in steviger werk

Eind 2016 stond de band Lakshmi in de ‘LSM spotlight naar aanleiding van het verschijnen van twee EPs en een eerste tour langs de Nederlandse poppodia. Inmiddels zijn we ruim een half jaar verder. Op 24 maart 2017 verscheen het debuutalbum, simpelweg getiteld ‘Lakshmi’. En vandaag staat de band in een bewolkt maar zo goed als droog Vondelpark. Met nummers van zowel het debuutalbum als van de EP ‘Come Sin With Me’. En met een sound die sinds het verschijnen van de EP’s in 2016 grotendeels hetzelfde is gebleven, inclusief de poëtische teksten van frontvrouw Lakshmi Swami Persaud.

Daar staat hij, eenzaam aan de linkerkant van het podium. Het koffertje met het opschrift ‘LAKSHMI’S Merch-tafeltje. ‘Na afloop kom ik hier heen’ ondertekend met een hartje. En dat is precies wat er gebeurt, als Lakshmi haar set van 45 minuten heeft afgesloten met een ziedende versie van The Lost Kult (Starry Eyed). Het koffertje gaat open en de albums gaan als warme broodjes over de tafel.


Een persoonlijke boodschap? Geen enkel probleem. Een sticker voor de kinderen? Natuurlijk, we hebben ze speciaal voor jullie laten maken. En vooral selfies, heel veel selfies. Met fans van 75 jaar en met fans van 35 jaar,. Maar ook met fans van nog geen tien jaar oud en fans uit binnen- en buitenland. Het is duidelijk, Lakshmi doet vanmiddag goede zaken met haar electric dark pop music; donkere popmuziek met sterk poëtische teksten.

Gelijk knallen

Vier bandleden vanmiddag op het podium van het openluchttheater Vondelpark. Naast natuurlijk Lakshmi zelf zien we Pascal Voorbraak (gitaar), Kasper de Boer (drums) en Tobias Kolk (basgitaar). “Ja, we hebben onze violiste, Pauline Koning, thuisgelaten”, vertelt Lakshmi als ik haar na afloop van het optreden even kort spreek. “We hebben vandaag gekozen voor het wat steviger werk. Bij zo’n kort openluchtoptreden moet het gelijk knallen”. En knallen doet het. Vanaf de allereerste tonen van Only For The Wicked tot en met de afsluiter. En, alsof de goden meekijken en meeluisteren, voelen we daar niet een spat regen als het nummer Rain van de EP ‘Come Sin With Me’ wordt ingezet?


Vandaag een korte set van negen nummers. Zes van het debuutalbum, waarbij vooral het sfeervolle, wat langzamer On The Run opvalt. Over niet weten waar je eigenlijk thuishoort; het zoeken naar jezelf, de zoektocht naar het paradijs. Daarnaast, netjes verspreid over de set, drie nummers van de EP ‘Come Sin With Me’. Allemaal net wat steviger dan op de albums en allemaal net wat uitbundiger dan bij de cluboptredens. Jammer dat Lakshmi het vanmiddag moet doen met een matig gevuld voorterrein van het podium.

Door naar baas Brainpower

Om 16.45 uur is datzelfde voorterrein aanmerkelijk voller voor Trijntje Oosterhuis en haar band. Tsja, mainstream muziek – Trijntje doet vanmiddag een try-out met enkel Nederlandstalige nummers – trekt nu eenmaal meer toehoorders dan een wat meer alternatief opererende band als Lakshmi. Of ze dat erg vindt? “Ach, wij zijn nu eenmaal geen Trijntje Oosterhuis en bovendien pas een paar jaar bezig”, zegt Lakshmi berustend.


“Laat ons maar lekker ons eigen ding doen. En weet je, komende donderdag en vrijdag spelen we voor een 1000+ publiek in openluchttheater Caprera in Bloemendaal als voorprogramma van Typhoon. Dat wordt hoe dan ook een feestje.” En weg is ze. Door naar Festival Mundial om daar (zoals ze via Facebook laat weten) even te spieken bij baas Brainpower en zijn band.

Tekst & Foto’s: © Herman Sixma

Website Lakshmi

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine