Malford Milligan, van verstoteling tot soul icoon

Malford Milligan, van verstoteling tot soul icoon.

Malford Milligan, de uit Texas afkomstige soulzanger en achtvoudig winnaar van de ‘Austin Music Awards’ heeft zijn roots in Amerika maar heeft Nederland in zijn hart gesloten. Begonnen als leadzanger bij de Texaanse band Storyville met onder andere bassist Tommy Shannon en drummer Chris Layton van Stevie Ray Vaughan’s Double Trouble aan zijn zijde. Tegenwoordig de handen ineen gestoken met Jack Hustinx waarmee Malford in samenwerking met JW Roy het laatste album Live Will Humble You heeft uitgebracht.

Dutch Tour

Nederland biedt mogelijkheden voor Malford Milligan and The Southern Aces. De clubtour al volgeboekt en gecontracteerd voor The Sound Of The Blues & Americana, een productie van liefhebber Johan Derksen, die Malford uiteraard wel wist te vinden. Mogelijkheden ten over om een mooi muzikaal jaar te beleven echter met een op het oog niet zichtbaar virus, alom bekend onder de naam Covid-19,  weet heel de wereld op haar kop te zetten voor menig artiest en muzikant.

Van verstoteling tot soul icoon

Het jaar 2020 gaat de geschiedenisboeken in als een verloren jaar en wordt voor menigeen ervaren als een zwarte bladzijde in hun leven. Het verhaal van Malford Milligan laat je relativeren en in de spiegel kijken. Anno 2020 hadden wij aan niets tekort, konden gewoon naar de supermarkt, konden gewoon in een multicultureel Nederland met respect met elkaar omgaan. Malford Milligan, geboren als zwarte albino in het racistische Texas (USA) had zijn ‘zwartboek’ toen al beleefd. Blanken en de politie waren niet je vriend, het kon je je leven kosten. En zo in deze Corona tijd en het uitblijven van een muzikale uitlaatklep beleeft Malford opnieuw zijn strijd.

“Would you let me in, despite my skin? I’m so tired, I’m so tired, but I can’t let go.”

I’m so tired, het meer dan persoonlijke nummer dat Malford Milligan heeft geschreven en vorig jaar uitbracht dekt toch alle lading…..

Corona en Becel

Malford is een graag geziene gast in Nederland en heeft Eindhoven als basis voor de Dutch Tour en laat de Verenigde Staten tijdelijk achter zich. Onzekere tijden tussen de eerste en tweede lockdown voor wat de mogelijkheid tot optredens en festivals betreft. Gezien de Corona maatregelen kon Malford theoretisch wel terug naar zijn vrouw in Verenigde Staten maar weer terug naar Nederland zat er dan niet meer in. Contractuele verplichtingen houdt de soulzanger voor lange tijd in Nederland. Toch weet Malford een grotere bekendheid te krijgen dankzij de Becel reclame, ja, dat is hij.

Laatste optreden

Vele optreden waren al afgelast waar er tegelijkertijd weer ruimte op de agenda geboden werd voor optredens in een kleine, intieme settings. Zo ook de mogelijkheid voor Theo van den Heuvel die vanuit zijn muzikale netwerk het contact heeft gezocht met Jack Hustinx om, ondanks een kleiner podium, Malford Milligan te steunen en de grote achtertuin van Galerie Bernheze open te stellen voor een uniek optreden van Malford en Jack (gitaar en vocals), aangevuld met Roel Spanjer (keyboard). En uniek werd het, de rake teksten over zijn verleden en de huidige toestanden in zijn Amerika komen letterlijk binnen bij de dertig aanwezige liefhebbers die de emoties van Malford deelden, voelden en lieten gaan…. Een dikke staande ovatie belichaamde de grote dank van de aanwezigen aan het trio. 

De andere kant van de medaille

Het wordt vaak geromantiseerd, de status en roem van een muzikant. Niets is minder waar – vooral in 2020 – en de onzekerheden en het niet kunnen optreden laten de financiële buffers van menig muzikant of band in ‘no time’ verdampen. Ondanks zijn status als soul-icoon, ook wel eens vergeleken met Otis Redding, heeft Malford het als vele andere muzikanten ook niet makkelijk en wordt door zijn vrienden gesteund in de tijd dat hij in het Eindhovense verblijft. Een mooie integere man die, ‘doorspekt’ met een verleden en toch hoopvol en vol overgave zijn soul geeft, verdient ook jouw steun.

Ga naar de website van Malford Milligan en bestel dat mooie album (-en) Life Will Humble You.

Tekst en foto’s: Rijno Boon

LiveStreamMagazine