Mary Gauthier naar Nederland

In november komt de legendarische Amerikaanse singer-songwriter Mary Gauthier voor een aantal concerten naar ons land. De eerste show op Nederlandse bodem is op 3 november in TivoliVredenburg, een dag later gevolgd door een optreden in 013 in Tilburg. Op 5 november maakt ze haar opwachting op het TakeRoot Festival in Groningen en op 6 november staat ze op het podium van LantarenVenster in Rotterdam. Voor de liefhebbers van alt-country en folk is dit een uitgelezen mogelijkheid deze befaamde americana artieste en troubadour live aan het werk te zien. In eigen land wordt Gauthier gezien als één van de grootste en meest bewonderde singer-songwriters.

De in Louisiana geboren Mary Gauthier is wat je noemt een ‘laatbloeier’, op haar 35-ste schreef ze haar eerste nummer. In 1997 debuteerde ze met het album Dixie Kitchen. Als het gaat om door haar bezongen thema’s als afwijzing, onthechting, eenzaamheid, angst, drank en drugs is Gauthier een echte ervaringsdeskundige. Als kind word ze ter adoptie afgestaan en belandt in een gastgezin waarvan de ‘vader’ des huizes een alcoholist is. Als tiener neemt Gauthier de benen waarna een zwervend bestaan vol alcohol en drugs volgt.

Bob Dylan

Uiteindelijk weet Gauthier af te kicken en haar passie te vinden in het schrijven en zingen van indrukwekkende americana songs. Als geen ander weet Gauthier haar persoonlijke ervaringen en misère uit het verleden te vertolken en op muziek te zetten. Niet voor niets nemen duizenden beginnende singer-songwriters maar wat graag deel aan haar befaamde songwriter-workshops. Haar werk wordt door vele artiesten vertolkt en ook Bob Dylan en Tom Waits zijn grote bewonderaars. De songs van Gauthier bieden vaak een sombere kijk op het leven en worden om die reden ook wel aangeduid als country-noir.

Mary Gauthier bracht tot nu toe een zevental indrukwekkende platen uit. Na haar debuut-album ‘Dixie Kitchen’ (1997) volgde het meeslepende ‘Drag Queens & Limousines’ (1999), ‘Filth and Fire’ (2002) en het schitterende ‘Mercy Now’ (2005), met het openhartige I Drink, het ontroerende Mercy Now en het fraaie Prayer Without Words. In 2007 verschijnt ‘Between Daylight and Dark’, gevolgd door het toepasselijke ‘The Foundling’ (2010 en ‘Trouble & Love’ (2014). In 2018 verschijnt het enerverende ‘Rifles & Rosary Beads’ een album met nummers die ze schreef met Amerikaanse veteranen.

Website Mary Gauthier

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine