Navarone is meer dan The Voice

Navarone, dicht bij zichzelf en meer dan The Voice

Het is een bewogen jaar voor Navarone, het nieuwe album Salvo staat op het punt ontdekt te kunnen worden door de steeds groter wordende schare fans en inmiddels is de deelname van Navarone aan The Voice al onderhevig geweest aan menig discussie. Navarone maakt keuzes, wil de onbekende paden ontdekken, kansen pakken en dicht bij de vaste fanbase blijven. Zaterdag 17 november 2018 is de kickoff van het nieuwe album Salvo in Doornroosje Nijmegen.

Het is noemenswaardig te prijzen hoe deze band al meer dan tien jaar op heel professionele wijze de ‘scene’ heeft veroverd en zichzelf continue overstijgt en innovatief blijft. Met de ontplooiing van Salvo en het toetreden tot het grote RTL podium is er ook een discussie gaande in hoeverre Navarone een knieval gaat maken naar het ‘grotere oor’. De inkijk in Salvo, met o.a. Cerberus en The Strong Survive maken de tongen los maar ‘bloedende’ knieën van een mogelijke knieval heeft men niet kunnen bespeuren. 

Niet alleen met grote professionaliteit benadert Navarone de invulling in hun muzikale ‘quest’ en uitvoering daarin  maar ook de zaken buiten het podium krijgen de aandacht in de toch al zo volle agenda. Zo brengen de heren hun kwaliteiten ook nog binnen andere bands ten gehore, zitten in de opnamestudio, schrijven songteksten, geven gitaar en/of zangles, zijn bezig met tour voorbereidingen, moeten hun eigen potje koken -of misschien maar beter van niet -. Hoe dan ook, zo zijn er meer soortgelijke gerespecteerde bands en sta je daar als toeschouwer helemaal niet bij stil. 

Begin van het jaar sprak ik kort met Roman over de richting van het toen nog naamloze album Salvo en vroeg hem in hoeverre je concessies moet en wil maken naar het ‘Hilversumse’ (The Voice had toen nog niet aangeklopt). “We gaan nu zeker niet alléén radio toegankelijke muziek maken, maar er een beetje tegen aan kloppen mag toch wel? Na al die jaren wil je ook wel eens een sprong verder maken maar ons DNA kan je niet aanpassen.”

 

Na een gedwongen radiostilte – ja, met een boete van €30.000 doe je dat – kwam de deelname aan The Voice in de openbaarheid waarmee de tongen loskwamen en de meningen verdeeld. “Hoe kan je nou je ziel verkopen aan The Voice”, “Het einde van Navarone” maar ook positieve klanken zoals “Een logische stap” of “Navarone is niet afhankelijk van The Voice en heeft een eigen fundament”. Om maar aan te geven dat we allemaal klaar staan met een mening.

Met o.a. Cerberus en The Strong Survive hebben de criticasters een kijkje in de keuken mogen nemen van Salvo. De ‘Driekoppige hond’ mocht tijdens de laatste shows al eens een plasje doen,…. als een fluwelen waterval met rauwe spetters. Geen enkele knieval te bemerken en meer dan dicht bij het DNA van Navarone. Met die hond willen we nog wel vaker aan de wandel. The Strong Survive heeft ook wel degelijk een Navarone stempel met een wellicht slim gekozen opbouw en dus ook zeker radio toegankelijk. Mocht dit een ‘slimme’ keuze zijn dan past ook dit nummer moeiteloos in het Navarone repertoire, volgens de mening van enkele insiders. 

De tijd zal het leren. Navarone schuwt de ongebaande paden niet en de deelname aan The Voice zal zeker voor verandering en nieuwe kansen zorgen. Het is begrijpelijk dat deze stap, na ruim 10 jaar  in de top van de clubscene en festivals meegedraaid te hebben, is genomen. Natuurlijk is er liefde voor de muziek en de achterban maar uiteindelijk is er bij veel bands ook een droom om van de muziek te kunnen leven. 

 

De angst van vele fans is het verliezen van het ‘familie’ gevoel, de toegankelijkheid van de band en het met medefans samensmelten tijdens de shows, een praatje maken, de eenheid en zich verbonden voelen met alles wat de mannen van Navarone doen, binnen en buiten het merk Navarone. Het gevoel dat de mannen zich breder kunnen gaan etaleren en daardoor niet iedere fan meer persoonlijk kan benaderen, verstoord het beeld van de eenheid en verbondenheid wat er nu heerst.

Navarone blijft al jaren dicht bij zichzelf en is meer dan alleen The Voice. Kansen moet je pakken en het huidige pad lijkt mij een logische waar we bij Doornroosje gewoon weer de release van een nieuw album gaan vieren. Ik ben er niet bang voor dat de mannen de fanbase laat vervagen, ze weten waar zij vandaan komen en dat maakt het tot een goed huwelijk,  met The Voice als ‘Cougar’  op een ander spoor.

Tekst en foto’s: Rijno Boon

Agenda Navarone

17 november 2018 - Doornroosje
8 december - Soundgarden lives - Effenaar
25 januari - podium Victorie
26 januari - Effenaar
2 februari - Metropool
9 februari - Groen Engel
16 februari - Luxor Live

Meer shows op de website van Navarone

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine