Ontstaan en ontwikkeling van de platenhoes

Ontstaan en ontwikkeling van de platenhoes

Eerste platenhoesDe allereerste echte platenhoes‘Smash Song Hits’ van Rodgers & Hart – (zie hiernaast) stamt alweer uit 1940. Sindsdien heeft de ontwikkeling van de platenhoes een vogelvlucht genomen. Toen eind jaren veertig de 33 1/3 toerenplaat werd uitgevonden stelde grafisch ontwerper Alex Steinweiss – destijds in dienst bij Colombia Records – voor de verpakking van deze platen te voorzien van een grafisch ontwerp. En dat bleek een schot in de roos. Het oog wil immers ook wat. Hierop vertienvoudigde de verkoop van ‘langspeelplaten’ die vanaf dat moment verpakt werden in een kartonnen sleeve. Hiermee was de LP-hoes – zoals wij die vandaag de dag nog kennen – een feit.

In de jaren daarna ontwikkelde de vormgeving van de platenhoes zich tot een ware kunstvorm waar veel fotografen, designers, grafisch vormgevers en kunstenaars mee aan de haal gingen. En het waren niet de minsten die zich daar mee bezig gingen houden. Ook bands en artiesten begonnen zich meer en meer te realiseren dat een mooie, kunstzinnige platenhoes een prima middel is om de inhoud – de muziek – een bijkomende identiteit mee te geven. Dit natuurlijk naast het positieve commerciële aspect dat een fraaie LP-hoes de verkoop stimuleert.

Andy Warhol

Bands en artiesten gingen dan ook professionele fotografen, designers, vormgevers en kunstenaars – waarvan Andy Warhol en Anton Corbijn bekende voorbeelden zijn – benaderen om bijzondere platenhoezen te ontwikkelen. Aan de andere kant speelde eigenbelang voor hen ook een rol want een veel verkopende plaat is natuurlijk een prima middel om je eigen kunst onder de aandacht te brengen van een groot publiek.

Andy WarholViolatorJoe JacksonDark Side of the Moon

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine