Pareltjes uit de Popronde 2019 (2)

TESSEL voor het ultieme strandgevoel

Een flinke dosis enthousiasme kun je de vier mannen van TESSEL niet ontzeggen. Vier optredens op vier achtereenvolgende dagen? Geen enkel probleem! Zij zorgen voor de vibes, de toeschouwers maken het feestje. Van Assen naar Doetinchem en dan via Amersfoort naar Zwolle. Als je meedoet aan de Popronde, dan doe je dat ook goed. Voor TESSEL betekent dit optredens in 25 van de 41 steden die in 2019 werden aangedaan. Daarmee staat de band in de top 10 van meest geboekte acts van 2019. LSM ging op 13 oktober kijken in Harderwijk. 

Op blote voeten door het zand

Wat is er lekkerder dan op een zwoele zonnige zondagmiddag in oktober even met je blote voeten door het zand te banjeren. Het podium is ingericht, het geluid is afgeregeld, de strandtentbezoekers van Walhalla zijn geïnformeerd dat ze over een minuut of 20 beginnen. En dus lopen de vier mannen van TESSEL even naar buiten. Voor wat foto’s, voor een stukje ontspanning, voor wat happen frisse Harderwijkse lucht. Natuurlijk, Harderwijk is geen Texel of een van de andere Waddeneilanden waar ze eerder in 2019 nog speelden tijdens de Horizontour, maar de sfeer is een beetje hetzelfde. Zo’n relaxt ‘eilandgevoel’, waar de indie-surf sound van TESSEL meer dan uitstekend bij past.

Een imposante uitstalling

Terwijl de mannen van TESSEL buiten het Harderwijkse strand onveilig maken en in Walhalla I Predict A Riot van de Kaiser Chiefs uit de speakers knalt, staat bij het podium een meisje van een jaar of zeven vol bewondering naar de uitgestalde apparatuur te kijken. ‘Mijn pappa speelt ook in een band’, zegt ze vol trots. ‘Hij is drummer.’ Nee, zelf hoeft ze niet zo nodig het podium op. Nog niet tenminste.

Maar het ziet er, zeker in haar ogen, wel imposant uit, al die gitaren en vooral dat drumstel. Ach, je weet maar nooit. Misschien verandert ze nog van gedachten en staat ze over een jaar of 15 ook op zo’n zelfde podium. Als deelnemer van de Popronde 2035. Misschien is het bij de mannen van TESSEL ook wel zo begonnen.

Een stoomcursus meters maken

‘Voor ons betekent deelname aan de Popronde, naast een stoomcursus ‘hoe presenteer je jezelf aan zowel de muziekindustrie als het publiek’, vooral meters maken’, vertelt Levi Oostermeijer (zang, gitaar) mij na afloop van de show. ‘Als je drie à vier keer per week speelt, groei je als band steeds dichter naar elkaar toe. Je kunt je set testen, nieuwe liedjes schrijven en werken aan je performance.

Omdat je op zoveel verschillende plekken in het land komt merk je dat je steeds flexibeler wordt en dat naar de ruimte toe leert spelen. Een show in een platenzaak of een koffietentje klinkt heel anders dan een show in een kroeg of, zoals in dit geval, op een poppodium. Maar in alle gevallen blijven we TESSEL.’

Schreeuwen om een toegift

De charme van de Popronde-optredens zit hem vooral ook in de onverwachte gebeurtenissen die onvermijdelijk het pad van iedere act kruisen. Zoals die avond toen TESSEL om 23:30 uur moest spelen achterin café Stoffel in de Tilburgse binnenstad. Leuk, zo’n straatje met veel kroegen, maar als flink aantal daarvan ook meedoen aan de popronde kun je gerust spreken van concurrentie. ‘Bij binnenkomst vreesden we het ergste, maar toen we onze set begonnen stroomde onze kroeg ineens helemaal vol.

Toen we bij ons laatste nummer waren stonden de mensen echt te dansen en mee te zingen. Dat hadden we nog nooit op die manier meegemaakt. Er werd zelfs geschreeuwd om een toegift, maar die hadden we niet en dus hebben we ons eerste liedje nog een keer gespeeld. Mensen gingen echt uit hun dak. Geweldig.’

Samen afzien verbroedert 

Publiek dat uit z’n dak gaat, collega-muzikanten die je een compliment geven, een positieve recensie in de muziekbladen. Daar doe je het als band voor. En dus een gratis advies van TESSEL voor al die acts die zich opgeven voor deelname aan de Popronde 2020. ‘Geniet van elke show, want je rijdt soms drie uur naar een optreden voor maar zes mensen in een brakke kroeg. Ga er 100% voor. Niets is zo vervelend als een drie uur durende terugweg met het gevoel van ‘had ik maar meer gegeven’.

En daarnaast: maak gewoon lekker lol met elkaar en ga kijken bij de andere bandjes in de stad. Iedereen doet hetzelfde en iedereen is ook helemaal krokant aan het eind van de zondag. Elk weekend weer. Dat verbroedert al lekker snel, haha.’

Op naar meer, groter, toffer

Met meer dan 25 optredens behoorde TESSEL tot de meest geboekte acts van de Popronde 2019. Niet slecht voor een band die net een jaar bestaat. Waar ze over vijf jaar staan? Levi Oostermeijer ziet het al helemaal voor zich. ‘Sowieso ligt er een album (en misschien wel twee) dat we hopelijk in Amerika hebben opgenomen met de producer van Real Estate. Die dude is echt zó bizar goed! Zijn stijl is precies wat wij willen.

Daarnaast hoop ik dat we dan, qua shows, inmiddels op een lekker segment festival zijn beland en dat we tegen die tijd genoeg slagkracht hebben voor grotere live-producties. Muziek, in combinatie met een toffe lichtshow en bewegende videobeelden. Oh ja, ook graag een toffe sync in bijvoorbeeld een serie als Stranger Things. Kortom, dromen genoeg voor de komende vijf jaar en daarna!’

Tekst en foto’s:  Herman Sixma  

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine