Pareltjes uit de Popronde 2019 (3)

Áslaug onderweg naar een mooie toekomst

Deel uitmaken van het rondreizende Popronde betekent zowel concessies doen als flexibel zijn. Je hebt aangegeven wanneer en tegen welk bedrag je wilt spelen en misschien heb je zelf wat plaatselijke organisaties benaderd. Maar in principe is het afwachten wie toehapt en hoe vaak er wordt toegehapt. Wat dat toehappen betreft scoorde Áslaug in 2019 niet de meeste optredens. Maar overal waar werd gespeeld was duidelijk dat deze act een mooie toekomst tegemoet gaat. LSM zag Áslaug aan het werk in Hoorn, Hilversum en Amsterdam.

IJslandse roots

Altijd lastig, die IJslandse namen. Bij vrouwen eindigt de achternaam meestal op ’dóttir’, ofwel ‘dochter van’. Bij de mannen op ‘son’. Maar hoe spreek je nu bijvoorbeeld een voornaam als Áslaug uit? Frontvrouw en naamgeefster van de band Áslaug legt het aan de hand van de geprojecteerde tekst op de muur van het Filmtheater in Hilversum nog een keertje uit.

‘Je schrijft het zoals hier staat, dus met een streepje op de ‘A’ en je spreekt het uit als Ausleu en dan met een hele zachte ‘g’ erachteraan’, vertelt de in Utrecht geboren en getogen zangeres die voluit Áslaug Vigfúsdóttir heet. Inderdaad, IJslandse roots. Trots op haar afkomst en wel degelijk besmet door het IJslandse muziekvirus, maar verder zo Nederlands als het maar kan. 

In-store in Hoorn

Met twee singles op zak, een EP die al werd aangekondigd voor 2019 maar nu in 2020 ook echt gaat verschijnen en een fikse portie aandacht vanuit zowel de muziek- als de dagbladpers, mag de band Áslaug niet ontbreken in de serie ‘pareltjes uit de Popronde 2019’. ‘Ja, het ging en gaat lekker’, vertelt de naamgeefster van de band als ik haar complimenteer na afloop van haar optreden in Uptown Records in Hoorn.

En dat terwijl je bij zo’n ‘in store’ optreden altijd een verrassing is hoe het klinkt en of er op zondagmiddag überhaupt wel mensen op komen dagen. Wat beide punten betreft deze middag alleen maar goed nieuws; het geluid is gegeven de omstandigheden prima en de platenzaak staan mudvol. Terecht.

Meer Scandinavisch dan IJslands

De muziek van Áslaug kan het best worden omschrijven als een mix van meerstemmige zang, ruimtelijk klinkende synthesizers en dynamische jaren 80-drums. Catchy songs die verrassen en net even afwijken van het populaire dertien-in-een-dozijn werk. Liedjes die gemakshalve kunnen worden aangeduid met het label ‘alternative’, maar waarin elementen zijn terug te vinden uit verschillende genres zoals folkrock en ambient.

Liedjes die voor Áslaug Vigfúsdóttir meestal beginnen met deuntje in haar hoofd. Deze melodie wordt vervolgens achter de piano of computer verder uitgewerkt en daarna volgen de woorden. Het resultaat? Al met al eigenlijk meer Scandinavisch dan typisch IJslands, in de lijn van Robyn, Sigrid en Tove Lo. Maar wel overgoten met een saus van Hollandse nuchterheid.  

Ultiem Nederlands talent

Voor Áslaug betekende deelname aan de Popronde 2019 vooral het opdoen van speelervaring en het genereren van naamsbekendheid. Een opstapje naar het wat grotere werk en dat gold in feite ook voor het verzoek te komen spelen op het ESNS (EuroSonic / NoorderSlag) festival in het derde weekend van januari 2020.

Met een contract voor V2 Records op zak en in de wetenschap dat begin dit jaar haar eerste EP verschijnt zal het in 2020 voor Áslaug wel goed komen. Helemaal nu de band ook nog eens is opgenomen in VPRO’s 3voor12 lijst van ultieme Nederlandse talenten voor 2020, met als aanbeveling om deze band ook echt live te gaan zien. Een aanbeveling die LSM van harte onderschrijft. 

Tekst en foto’s: Herman Sixma 

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine