Pareltjes uit de Popronde 2019 (4)

Sterre Weldring op weg naar meer publiek en grotere gigs.

Deelnemen aan de popronde betekent voor de artiest vooral een lesje flexibiliteit. Niet alleen bij de afstand die je in de trein, bus of auto zit, maar ook voor wat betreft de plek waar je moet spelen. Soms valt het mee, soms valt het tegen. Sterre Weldring kent beide kanten van de medaille. Het ene moment sta je ’s middags te spelen in een proeflokaal in Haarlem. Twee weken later word je verwacht in een tot Bed & Breakfast omgebouwde woonark aan de Rijn te Arnhem. Kortom, het is altijd weer een verrassing waar je bent geboekt en wat je op de plaats van bestemming aantreft.  

Genieten en afzien

Alsof je van een soort hemel in iets terecht komt wat verdacht veel weg heeft van de onderwereld. Dat soort gevoel moet Sterre Weldring hebben als ze het podium in het prachtige Jheronimus Bosch Art Center in de levendige binnenstad van Den Bosch vergelijkt met de troosteloze, uitgestorven omgeving van de culturele vrijplaats De Nijverheid in een buitenwijk van Utrecht. Er is nog een verschil. In Den Bosch staat ze alleen op het podium en in Utrecht samen met haar maatje Daan van Zelm. De speellijst is nagenoeg hetzelfde, de uitvoering verschilt, het blijft mooi.

Van accordeon naar gitaar

Het zat er al vroeg in voor de jonge Sterre Weldring, een carrière in de muziek. Als kleuter meezingen met filmpjes op tv en video; bij de muziekles uit bewondering voor haar opa kiezen voor de accordeon. En toen, zo rond haar 15e verjaardag, ontdekte ze de Engelse singer-songwriter Jake Bugg, die op zijn beurt weer was beïnvloed door artiesten als Donovan en Bob Dylan.

Dat wilde zij ook; zelf liedjes schrijven en jezelf begeleiden op de gitaar. De accordeon werd ingewisseld, op haar kamer werd een begin gemaakt met het instuderen van wat akkoorden en in haar hoofd ontstond het allereerste liedje dat ze schreef, Many Roads. Sterre Weldring, de singer-songwriter, was geboren.

Muzikale vrijplaats

‘It’s dark outside / It’s raining all night long / What are you searching for?’. De eerste regels van het eerste liedje dat ze vanavond samen met Daan van Zelm in Utrecht speelt. Inderdaad, het is donker buiten, het is miezerig en het is voor bezoekers van deze Popronde-locatie even zoeken naar de ingang van De Nijverheid.

Eenmaal binnen is het behaaglijk warm en kunnen de (helaas schaarse) bezoekers plaatsnemen aan de bar of in het kleine zaaltje. Lion’s Den (maar daarover in een van de volgende ‘pareltjes’ meer) heeft net gespeeld, Sterre Weldring begint. ‘Ik doe eerst twee liedjes samen met Daan en dan twee liedjes alleen.’ Na Midnight Hour volgt, opnieuw toepasselijk, Morning Sun. En vervolgens in haar eentje On Hold.

Signature Song

“In principe sta ik achter en ben ik trots op alles wat ik speel, maar als ik dan toch moeten kiezen voor een soort ‘signature song’ dan is dat On Hold’, vertelt Sterre als ik haar later wat vragen voorleg. “Waarom? Omdat ik dat nummer aan het begin van de Popronde heb uitgebracht als single. De Popronde was voor mij een mooie mogelijkheid om deze single te promoten en ik heb die dan ook tijdens iedere show gespeeld. Het nummer gaat over het investeren in een relatie, waarbinnen je zelf (achteraf gezien) alleen maar achteruitgaat. Je geeft iemand heel veel van je tijd, terwijl je jezelf tekortdoet en wegcijfert. Je zet jezelf als het ware ‘on hold’. Het nummer beschrijft het moment waarop je je dat realiseert en besluit zonder die betreffende persoon verder te gaan.”

Een woonboot als podium

Jezelf wapenen tegen de onverwachte hindernissen, het promoten van nummers die je zelf hebt geschreven en waar je trots op bent, als muzikant meters maken. Allemaal redenen die ook voor Sterre belangrijk waren toen zij in het voorjaar van 2019 besloot zich in te schrijven voor de popronde. ‘Ik hoopte vooral nieuwe stappen te maken met mijn muziek en dat is goed gelukt.

Meedoen met de popronde is een mooie manier om heel veel te spelen op nieuwe plekken en voor nieuwe mensen. Een van de leukste plekken waar ik ben geweest? Waarschijnlijk toch Arnhem, op een bijzondere woonboot die de bewoner zelf had gebouwd en die ook nog eens helemaal vol zat met een aandachtig luisterend publiek. Dat was zeker een van mijn favoriete optredens.’

Meer muziek, grotere gigs

De popronde-optredens van 2019 zitten erop, 2020 is net begonnen. Haar verdere plannen voor de komende jaren? ‘Ik wil meer muziek uitbrengen, werken aan mijn netwerk en fanbase en hopelijk wat grotere gigs gaan spelen. Over vijf jaar hoop ik een album uit te hebben en groot genoeg te zijn voor het spelen van een club- of theatertour.’ We gaan Sterre Weldring volgen.

Tekst en foto’s:  Herman Sixma

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine