Pareltjes uit de Popronde 2019 (5)

De gecontroleerde woede van Foxlane

Als je in meer dan 30 van de 41 speelsteden geboekt staat, dan mag je jezelf met recht een van de kampioenen van de Popronde 2019 noemen. Zeker, de EP All Quite Good Now lag er al sinds 2017 en het winnen van de Grote Prijs van Nederland zal zeker hebben geholpen, maar een dergelijke grote belangstelling moet zelfs de mannen van Foxlane hebben verbaasd. Lig je, na een nachtelijk optreden in café Dwaas te Sittard, net in bed, word je geacht de volgende dag om 17:15 uur weer fris en fruitig aan te treden in café ’t Kroegje in Hoorn. Afzien dus, maar op een lekkere manier.

Met dank aan Peaky Blinders

Noem het slim, noem het geluk. Je maakt in 2017 een nummer dat verwijst naar de populaire Netflix serie Peaky Blinders met de titel Birmingham, je komt in de speellijst van die serie en als half september 2019 De Wereld Draait Door een item besteedt aan een nieuw seizoen van Peaky Blinders sta jij toch maar mooi op het DWDD-podium om (een deel van) dit nummer te spelen. Kortom, een betere start van de Popronde 2019 kon de Nijmeegse band Foxlane zich waarschijnlijk niet wensen. LSM zag de band aan het werk in Haarlem, Hoorn, Hilversum en (met een extra toegevoegde gitarist) op het eindfeest in de Melkweg. Vier keer genieten van Guus Timmermans en zijn maten.

Woest rollende ogen

Het is toch even schrikken voor een van de toeschouwers in het Haarlemse Patronaat. Sta je rustig met een biertje in je hand naar Foxlane te kijken, duikt de zanger bij het voorlaatste nummer het publiek in om op 30 centimeter afstand van jouw gezicht met woest rollende ogen zijn tekst in de loopmicrofoon te brullen. Dat werkt toch intimiderend. Van schrikt morst de brave man een flinke scheut bier op de grond.

Eenmaal terug op het podium na zijn wilde rondedans door het publiek, wordt zijn glas galant en bijna verontschuldigend bijgevuld door Guus Timmermans. ‘Sorry maat’, klinkt het vriendelijk. Het past bij de show, het past bij het spel dat met het publiek wordt gespeeld, het past bij Foxlane.

Meedoen met de ‘big boys’

‘Ik zou het moderne indie noemen’, vertelt Guus als we het hebben over de muziek van Foxlane en hun deelname aan de popronde. ‘Indiehooks gecombineerd met soul/jazz basloopjes en garage gitaren; meestal dynamisch en energiek, soms ingetogen. En wat deelname aan de popronde betreft, 2019 voelde als het juiste moment. De set is goed, we hebben inmiddels genoeg ervaring om die set goed neer te zetten en dan kan de popronde een prima springplank zijn voor de volgende stappen.’

Zijn advies aan bandjes die ook overwegen aan de popronde mee te doen? ‘Wacht met aanmelden tot je mee kunt doen met de ’big boys’, zorg dat je je zaakjes op orde hebt, houd goed overzicht en denk vooruit. Wij hebben ook gewacht tot we echt zover waren.’

Jezelf in een live loop volgen op tv

Gevraagd naar zijn meest bijzondere popronde-ervaring hoeft Guus niet lang na te denken. ‘Dat was in Zwolle. Het begon er al mee dat bij aankomst iedereen in het café enkel oog had voor de voetbalwedstrijd PEC Zwolle tegen Ajax op alle tv schermen in de pub. Niet erg, alleen een beetje onhandig met spullen sjouwen. Eenmaal klaar met opbouwen kregen we van de geluidsman, die volgens mij een borrel te veel op had, te horen dat onze eigen geluidsman niet aan de knoppen mocht zitten.

Na flink wat getouwtrek en na gedreigd te hebben met niet spelen, werden de organisatoren van Popronde Zwolle opgetrommeld en werd die geluidsman op zijn plek gezet. Toen we met flink wat vertraging eindelijk konden spelen, bleek dat er een camera op onze hoofden was gericht en dat we ons optreden in een live loop terugzagen. Heel confronterend.’

Een song als een excuusbrief

De apparatuur staat opgesteld, het geluid klopt, de alcoholconsumptie (‘we hebben met z’n allen afgesproken om voorafgaand aan de show de hoeveelheid alcohol te limiteren, want de lol moet natuurlijk niet ten koste gaan van de kwaliteit van het optreden’) is beperkt gebleven, tijd voor de muziek zelf. Tijd voor wat Guus als zijn eigen signature song beschouwt. “Voor mij is dat Excuse Me / Off Grid, een nog niet uitgekomen nummer (Komt wel uit binnenkort!). Ik heb het gevoel dat we daar iedereen mee inpakken.

Het nummer gaat over dat je na 18 jaar je ouderlijk huis verlaat en de wijde wereld intrekt. Bijna 20 jaar hebben je ouders tijd en energie in je opvoeding gestoken, je wilt niet dat ze daarna niks meer van je horen, maar dat gebeurt geleidelijk aan wel. Dit nummer is een soort excuusbrief.”

En door dendert Foxlane

De eerste festivals voor 2020 zijn al geboekt, een aantal interessante clubshows staat in de steigers. Wat dat betreft is de band, die naast Guus Timmermans (zang, gitaar, synthesizer) bestaat uit Christiaan Végh (gitaar, synthesizer, backing vocals), Joris van der Veeken (drums, backing vocals) en Norman Samuels (basgitaar), al aardig op weg om de doelen voor de komende jaren waar te maken. ‘Een mooie tour door Engeland in 2025 lijkt ons ontzettend tof. Daarnaast hopen we tussen 2020 en 2025 elk festival van Nederland plat te spelen.’ En door dendert Foxlane.

Tekst en foto’s: Herman Sixma

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine