Ribs and Blues 2019

Struikelen over de ribs en opstaan met de blues

Ribs en Blues 2019 staat ook dit jaar weer garant voor een passende line-up met een muzikale diversiteit wat meer dan goed ontvangen wordt door de festival bezoekers. De weergoden zijn Ribs en Blues goed gezind tijdens dit pinsterweekend en dat is te zien in de toestroom van vele muziekliefhebbers en buurtgenoten.

Voor deze editie is LiveStreamMagazine aanwezig op de pinksterzondag – al hadden we graag alle dagen verslag gedaan – en doen verslag van een zevental optredens. Ribs & Blues, het grootste gratis festival van Europa, met nu ook de openings zaterdag geheel gratis, is toch wel een uniek evenement waarbij de muziek, saamhorigheid, gemeenschapsgevoel en ‘boeren’ verstand maar eens laat zien dat een kleine gemeenschap zichzelf groots op de kaart zet.

 

Matt Schofield

Over Britse bluesgiganten gesproken, Matt Schofield staat gewoon in de top 10 van de beste Britse Blues-gitaristen aller tijden bij Guitar & Bass Magazine, naast de legendes Eric Clapton en Peter Green. Op deze pinksterzondag staat Matt al relatief vroeg geprogrammeerd maar het bluesminnend publiek weet de mainstage tent meer dan goed te vullen en spreekt hiermee de denkbeeldige waardering uit maar Matt Schofield en band.

Drie opeenvolgende overwinningen voor gitarist van het jaar en een overwinning voor Album of the Year bij de British Blues Awards brachten hem tot hun Hall of Fame. The LA times zegt dat “Het Verenigd Koninkrijk de beste bluesgitarist heeft voortgebracht in decennia. Hij steekt met kop en schouders boven het maaiveld uit.” Dit bluesgenie moet je dus gaan zien!

Wilko Johnson

De legendarische Wilko Johnson is een muzikant met een grote rugzak en vooral bekend van de Britse rock- en bluesband Dr. Feelgood, inspirator van de punkbeweging en filmster in Game Of Thrones. Wilko, geboren als John Peter Wilkinson, draagt een gedenkwaardige rugzak met zich mee, zowel muzikaal als persoonlijk. Het overwinnen van zijn speed verslaving en het overlijden van zijn vrouw zou menig persoon doen breken.

Alsof de gifbeker helemaal leeg moest, in 2013 kondigde Johnson aan dat hij gediagnostiseerd was met terminale kanker. Een reeks afscheidsconcerten was al aangekondigd ware het niet dat de artsen met een bijgestelde diagnose kwamen. Een complexe operatie heeft hem weer een leven met vooruitzichten gebracht. Het publiek in Raalte betuigt haar waardering, wanneer Wilko Johnson het podium betreedt, met een groot applaus en geniet van de ‘old school’ blues, al haperde de motor zo nu en dan, maar dat is hen vergeven.

Flavium

Flavium behoort tot de meest toonaangevende bluesbands van Nederland en niet voor niets toegetreden tot de Dutch Blues Hall of Fame. De van oorsprong Apeldoornse band is al jarenlang toonaangevend op diverse blues podia en festivals, binnen en buiten Nederland.

Vijftig jaar geleden, in 1969, richtte Anne Geert Bonder bluesband Flavium op. 2019 staat uiteraard in het teken van vijftig jaar Flavium en de ‘Anniversary tour’ werd afgelopen maart afgetrapt in het ‘thuishonk’ Gigant in Apeldoorn. Ribs & Blues biedt Flavium het grote podium dat zij verdienen waar ook de vele bluesliefhebbers hun waardering tonen door de mainstage tent compleet te vullen. 

Tricklebolt

Een uitstapje naar de Delta stage met Tricklebolt op het podium. De Sallandse formatie bestaande uit Tim Kampman (lead guitar), Bastian Pen (guitar,vocals), Daan Pen (bass), Lars Spijkervet (drums) en Roy Scholten (Hammond) zijn langzamerhand al een gevestigde naam aan het worden en hebben al de support mogen verzorgen voor o.a. Di-rect, DeWolff en Golden Earring. 

Tricklebold zijn niet meer die vijf jonge gasten van weleer maar schoppen je als volwassen muzikanten zo de seventies in en dat laat ik mij genoegelijk overkomen. Een duidelijke fanbase aan de barrier, de tent gevuld met ook oudere jongeren, het dak mag er af, en zo geschiedde. Wil je Tricklebolt ontdekken? Het uit 2018 gelijknamige debuutalbum Tricklebolt neemt je mee in ‘no nonsens’ rock.

Eli Paperboy Reed

In 2015 heeft LiveStreamMagazine al eens verslag gedaan van  Eli ‘Paperboy’ Reed  in Doornroosje Nijmegen. Destijds niet met zijn complete bezetting maar vandaag wel met een complete begeleiding, inclusief de toch wel welkome aanvulling van de blazers.

De veelzijdige Amerikaanse soul- en rhythm & bluesartiest Eli ‘Paperboy’ Reed heeft een opvallend ‘zwart’ stemgeluid die je meeneemt naar de authentieke soul en rhythm & blues. Zeker op de momenten dat Eli de krachten van zijn stem laat gelden is een verwijzing naar bijvoorbeeld Otis Redding, Wilson Pickett en James Brown wellicht gerechtvaardigd. Vandaag laat Eli wederom zien dat hij een wel geziene gast is op menig festival en naadloos aansluit in de line-up van Bribs & Blues.

DeWolff

Verkozen tot ‘best rockact’ tijdens de Edison uitreiking van dit jaar kondigt de organisatie het powertrio DeWolff met trots aan als ‘onze’ Ribs & Blues act op hun aankondiging van de 2019 editie. De Wolff heeft zijn sporen al verdiend en is uitgegroeid tot één van de grootste live acts van ons land met hun onuitputtelijke vintage rock.

Niet voor niets is DeWolff een kado voor menig festival en een garantie voor muzikale diversiteit van phychedelische vintage rock tot dampende funkrock. Ook vandaag staan Pablo van de Poel, Robin Piso en Luka van de Poel weer als een huis wat ook niet ontgaan is aan collega muzikanten die stiekem mee staan te kijken aan de zijkanten van de mainstage. 

Laurence Jones

Lang verwacht en hoog op de verlanglijst is het dit jaar gelukt om Laurence Jones te boeken op deze editie van Ribs & Blues wat ook met trots wordt uitgedragen door mede organisator Eric Nijenkamp. Deze editie staat Laurence Jones  als headliner op deze eerste pinsterdag op het programma en het blues minnende publiek weet maar al te goed dat de dag met een climax afgesloten gaat worden, volle bak dus voor Laurence Jones op deze mooie dag. 

Op zijn zeventiende begon Laurence zijn eigen bluesband. Hij won drie jaar op een rij de ‘Young Artist Of The Year’ award op de British Blues Awards. En nu, op zijn 25ste, heeft hij vier albums uitgebracht en over de hele wereld getoerd in de voorprogramma’s van onder andere Status Quo, Gary Clark Jr, Kenny Wayne Shepherd, James Bay, Van Morrison, Buddy Guy, Robert Cray, Joe Bonamassa, en Eric Burdon. In Nederland speelde hij onder andere op het North Sea Jazz Festival (2016) en Bospop (2017) en diverse kernpodia.

Op een relatief jonge leeftijd zo bevlogen zijn muziek over kunnen brengen op het publiek. Noodzakelijke ingrediënten zijn een dosis talent, liefde voor de muziek, bevlogenheid en uiteraard plezier, en dat maakt een gerecht tot ‘haute cuisine’. Zelfs de meer dan gerenommeerde gitaarvirtuoos Walter Trout – ook Ribs & Blues veroveraar – blijkt een liefhebber en fan te zijn van Laurence. De gevestigde orde herkent de nieuwe garde en juicht talent meer dan toe om de blues levend te houden.

 

Ribs & Blues 2019 is weer een hele mooie editie geworden en met een geweldige variëteit waarvan één en al hulde aan de organisatie. Niet alleen wat de muziek betreft, de saamhorigheid, gastvrijheid en gemeenschapsgevoel doet je thuis voelen op dit evenement. 

Tekst en foto’s: Rijno Boon

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine