Ruud Fieten released nieuwe EP

Ruud Fieten released nieuwe EP Mad Dogs in the Sun

Op vrijdag 18 oktober heeft Ruud Fieten en zijn band zijn eerste EP gepresenteerd in Hedon Zwolle. Wij mochten de vijf nummers een dag eerder beluisteren. Hieronder onze indruk.

Foto (EP cover): Matt Bullock

Als Ruud Fieten in het dorpje Hpa-An in Myanmar voor een boerderij staat, die deels verdwijnt achter de grijze rook van een vuurtje op de aangrenzende akker, maakt Matt Bullock een foto. Het beeld van de boerderij, gehuld in rook, doet Ruud denken aan een oorlogssituatie. Hoe kijk je aan tegen oorlog? “Dit heeft mij altijd geïntrigeerd,” zegt hij als ik hem spreek tijdens de vooravond van de release van zijn debuut CD met deze band (Fieten heeft al eerder de EP Orchids uitgebracht). De foto inspireert hem tot het schrijven van de vijf songs van dit album; vijf korte verhalen over oorlog, bekeken vanuit het perspectief van vijf verschillende mensen. De foto vormt het cover van het album.

De band heeft officieel nog geen naam. “Maar tijdens de aankondiging zojuist op het podium, hoorde ik jou toch een naam noemen,” zeg ik, en op de achtergrond begint al iemand te lachen. “Voorlopig noem ik ze de Sunshine Fiësta Club”, antwoordt Fieten grijnzend, “maar hier moeten we nog even over nadenken”.

In het openingsnummer I have seen what I have seen geeft de vluchteling zijn ervaring. Het is zoals het is. Fieten opent akoestisch en zijn stem is heel direct. Als de band aan het eind van de song invalt, wordt het hulpeloze gevoel door met name het koor nog eens versterkt.

Daarna is het de beurt aan de boer die zijn land en oogst ziet vergaan. In Orchard laat de band haar Americana kant horen. De toon is bijna smekend. “If you love me like a friend, would you give it back again?”.

De arbeider houdt zich gedeisd. In Repeat after me weet hij niet of hij nog mag dromen, maar hij hoopt op een goede afloop.

Direct nadat de eerste tonen van The Garden worden ingezet moet ik denken aan Ray LaMontagne. Een typische folksong die je meeneemt in de gevoelens van de pacifist. Een heerlijk breed scala van instrumenten die je laten meewiegen en op de juiste momenten een stilte laten vallen, om Fieten zijn verhaal te laten neerzetten.

Tenslotte komt de soldaat aan het woord in de titelsong Mad Dogs in the Sun. Hij kijkt verbaasd om zich heen en vraagt zich af waarin hij terecht is gekomen. “When all these mad dogs in the sun are all fading away”, zingt Fieten met lange trage uithalen. En dit wordt nog eens versterkt door het meeslepende geluid van de elektrische gitaar.  Een heerlijke afsluiter, waarna je nog even in stilte blijft nagenieten.

Mad Dogs in the Sun is een concept album met bijzondere verhalen die je aan het denken zetten. Een folkplaat met Americana invloeden en absoluut de moeite waard om te beluisteren.

De band: Ruud Fieten (vocals en akoestische gitaar), Frederik Roeland (drums), Peter Kroes (bas), Gerhard Post (elektrische gitaar), Marcel Fakkers (piano en orgel), Dave von Raven (piano).

Website: Ruud Fieten

Tekst en concertfoto’s: Guido Roncken

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine