VALENTINO in het Rietveld Schröderhuis

De drie gezichten van deze alternatieve pop/rock band

Het moet voor muzikanten met een hart dat klopt voor een kunststroming als van De Stijl bijna aanvoelen als een droom die uitkomt, optreden in het Rietveld Schröderhuis in Utrecht. Uitzicht op zo’n beroemde rood-blauwe Rietveldstoel, een publiek dat zit op speciaal voor dit huis ontworpen zigzagstoelen. De Utrechts/Amsterdamse band VALENTINO flikte het. Op vrijdag 24 januari presenteerde het zeskoppige gezelschap op deze locatie zijn single aan een geselecteerd publiek in de vorm van een veredeld huiskamerconcert. LiveStreamMagazine (LSM) was erbij.

Bijzondere locaties

Drie keer zagen we VALENTINO de afgelopen vier maanden aan het werk. Drie totaal verschillende optredens op drie totaal verschillende locaties, die alle drie vanuit historisch perspectief als ‘bijzonder’ kunnen worden gekwalificeerd. Twee optredens op 13 oktober 2019 in Harderwijk als onderdeel van de Popronde 2019; één optreden in het Rietveld Schröderhuis in Utrecht. Eerst in Harderwijk een akoestische sessie als trio, waarbij in de Vischpoort een piepklein podium is ingericht. Diezelfde middag met z’n zessen voluit spelen in de Huiskamer van het Oude Stadhuis. En tenslotte, ook met z’n zessen maar dan weer akoestisch in Utrecht.

Als trio in De Vischpoort

Natuurlijk, VALENTINO had het liefst met z’n zessen in de Vischpoort willen staan, maar daarvoor was simpelweg niet genoeg de ruimte. En dus doen Stijn Grul (zang, gitaar), Martijn Broens (gitaar) en Michiel Lugt (saxofoon) deze opwarmsessie voorafgaand aan hun reguliere Popronde-optreden als trio. De entourage is prachtig. Een aan het eind van de 14e eeuw gebouwde stadspoort, grenzend aan water aan de rand van Harderwijk.

In het verleden de poort waardoor de vis van en naar de boten werd gebracht en die daarnaast bescherming bood tegen zowel vijanden als het water van de binnenzee. Tegenwoordig een monument. En vanmiddag een mini-concertruimte voor een korte sessie als aangename opmaat tot het optreden later die middag in het Oude Stadhuis.

Als sextet in het Oude stadhuis

Hemelsbreed bedraagt de afstand tussen de Vischpoort en het centraal gelegen Oude Stadhuis in Harderwijk ongeveer 200 meter. Maar het verschil tussen de optredens op beide locaties is op zijn minst opmerkelijk. In de Vischpoort, rustig en zacht. In de gerestaureerde en pas voor het publiek opengestelde Huiskamer van het Oude Stadhuis hard en dynamisch.

En dus is het voor een deel van het publiek, dat in alle rust denkt te kunnen genieten van een kopje koffie of thee, even schrikken als het nu zes man sterke VALENTINO een ‘normale’ set speelt. Wake Me When It’s Over knalt erin, net als Blackout halverwege de set en de afsluiter Back Again. Hier toont VALENTINO zijn andere gezicht. 

Spelen in een ‘V’ opstelling  

Wat dat betreft is het concert in het Rietveld Schröderhuis, dat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, een soort mix van de twee shows in Harderwijk. Aan de ene kant: akoestisch, stoeltjes voor zowel de band als het publiek en met niet meer dan vijftien bezoekers in de veredelde huiskamer. Maar nu wel degelijk met z’n zessen, dus inclusief Joris Ram (bas), Rik Hagt (trompet) en Arend van Beurden (drums) en met een set die qua lengte precies het midden houdt tussen het kwartiertje spelen in de Vischpoort en het optreden van bijna drie kwartier in het Oude Stadhuis. De opstelling deze avond in Utrecht? Een soort ‘V’ met Stijn Grul in de punt van de aanval.

Strak, sober en mooi

Best bijzonder, dit optreden in het Rietveld Schröderhuis want het is de eerste keer dat het monument wordt gebruikt als concertlocatie. Bijzonder is ook de ontvangst vanavond. Eerst een drankje in de ruimte waar bezoekers kennis kunnen maken met het werk van De Stijl, daarna buitenom naar het eigenlijke monument, waar iedereen een setje blauwe plastic schoenhoesjes krijgt uitgereikt.

En eenmaal op de eerste verdieping blijkt dat de strakke, vierkante vlakken van de buitenkant ook binnen de sfeer bepalen. En hetzelfde geldt eigenlijk voor de set die VALENTINO hier vanavond speelt: strak, sober en mooi. Logisch, want de uitbundigheid die prima past bij een popzaal zou in dit monumentale pand alleen maar misstaan. 

 

EP-presentatie op 14 maart in Cinetol

In het half uur dat VALENTINO vanavond op het podium staat – de band speelt drie sets voor drie groepjes van tussen de tien en vijftien mensen – zien we vooral de zachte, meer melancholische kant van de band. Dat geldt zowel voor de nummers die in Harderwijk nog sommige nietsvermoedende bezoekers uit hun stoelen bliezen, als voor de single Like I Haven’t Been Killed die deze avond wordt gepresenteerd. Liefhebbers van de wat ruigere kant van de band kunnen alvast de datum van vrijdag 14 maart in hun agenda noteren. Dan presenteert VALENTINO in het Amsterdamse Cinetol hun gloednieuwe EP die dezelfde titel zal dragen als de naam van de band.  

Tekst en foto’s: Herman Sixma

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine