Zachary Lucky verrast publiek in Nijmegen

In het drukke tourschema van menig muzikant zijn altijd wel een paar schaarse ‘vrije’ dagen te vinden. Zo ook in het geval van de Canadese singer-songwriter Zachary Lucky. Voordat hij zijn tournee voortzet in Duitsland waar hij onder andere zijn opwachting maakt op het Static Roots Festival in Oberhausen geeft hij vanavond invulling aan zo’n vrije dag met een verrassend, intiem optreden in de achtertuin van de familie Sanders in Nijmegen.

De muziek van Zachary Lucky (33) is het best te typeren als een mix van roots, country en folk. Gewapend met een akoestische gitaar, een grote cowboyhoed en zijn warme, beetje rasperige bariton-stem brengt hij vanavond een doorsnee van zijn werk ten gehore. Tot op heden bracht hij zes albums uit waarvan ‘Songs For Hard Times’ (2021) het laatste wapenfeit is.

Saskatchewan

Met Everywhere a Man Can Be neemt Zachary Lucky het publiek vanavond mee naar de mooiste plekken van Canada waaronder de prairies van Alberta, Nova Scotia, Ontario en natuurlijk Saskatchewan, de streek waar hij opgroeide. Even later zingt hij deze Canadese provincie op beeldende wijze alle lof toe in de gevoelige ballade Saskatchewan, titelnummer van zijn album uit 2012.

Dat hij zeer begaan is met de aarde, de natuur en het milieu blijkt onder meer wel uit Salty Air en het van het album ‘Midwestern’ (2016) afkomstige Revelation Blues waarin hij zijn pessimistische kijk geeft op de aantasting van de natuur en de teloorgang van het milieu. Van dit album horen we later onder andere ook No Shame Working Hard en het country-achtige Sometimes I Wonder (How I Got This Far) voorbij komen.

Een setting als deze draagt niet alleen bij aan een intieme sfeer, het nodigt ook uit tot de nodige interactie met het publiek. Zo kondigt hij een aantal van zijn nummers aan met een leuke of bijzondere anekdote. En vertelt hij over zijn geliefde Canada, zijn geboortegrond in Saskatchewan, zijn familie en het feit dat zijn overgrootouders uit Oekraïne afkomstig zijn.

Townes van Zandt

Tot de hoogtepunten van vanavond behoort zeker het prachtige Goodbye Dear Old Stepstone, terug te vinden op zijn meest recente album ‘Songs For Hard Times’. Tijdens dit nummer lijkt het wel alsof hij goed warm gedraaid is want vanaf dat moment valt het op dat hij met zeer verfijnd tokkelwerk ook een geweldige gitarist is.

Naast eigen nummers en traditionals speelt Zachary Lucky ook een aantal covers van Townes van Zandt en John Prine. Zo horen we met White Freight Liner Blues en het schitterende Rex’ Blues twee songs van Townes van Zandt. Afsluiter van een zeer geslaagd intiem, akoestisch tuinoptreden is de Schotse traditional Wild Mountain Thyme.

Tekst: Rick Warner || Foto: Alfred Boland

Website Zachary Lucky

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine