Zomer in het Vondelpark (1)

Maaike Martens en Birgit Schuurman in Vondelpark

Ofwel, de dames grijpen de macht op deze bewolkte zondagmiddag in het openluchttheater van het Vondelpark. Eerst in het Nederlands via een dozijn kleine liedjes van Maaike Martens; liedjes op de grens van kleinkunst en pop. Daarna de switch naar een uur lang Engelstalige popsong van Birgit Schuurman en haar band en dat betekent wat meer power en een wat voller geluid. Bij elkaar opgeteld twee uur muziek die nu eens een hilarisch en dan weer soms een pijnlijk eerlijk inkijkje biedt in de leef- en denkwereld van deze twee Nederlandse duizendpoten.    

 

Theatrale nederpop

Want een duizendpoot kun je Maaike Martens gerust noemen, zeker als je kijkt naar haar staat van dienst op het gebied van de schone kunsten. Die vermeldt rollen in televisieseries zoals de Co-Assistent, Dokter Tinus, SpangaS, en zeer recent De Luizenmoeder, waarin Maaike de lekker vet aangezette rol van Ursula speelt.

Daarnaast is zij regelmatig te zien in programma’s van bijvoorbeeld Het Klokhuis, stond zij samen op de planken met Youp van ’t Hek, schreef en zong jarenlang het Spijkerlied bij het Spijkers Met Koppen radioprogramma en speelde ze de rol van Maxima in de musical HEMA, waarvoor ze in 2013 een musical-award voor de beste vrouwelijke hoofdrol won. En vanmiddag dus op het Vondelparkpodium als rockchick met een uurtje ‘theatrale nederpop’.

 

Echte vriendinnen?

Dat Maaike Martens is afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunst Academie merk je aan alles. Aan de manier waarop ze beweegt op het podium, aan de manier waarop zij met het publiek omgaat, aan de vorm en inhoud van haar liedjes. Zoals in Het Gaat Niet Over, een ode aan de personen die je nooit zult vergeten ook al verdwijnen ze misschien uit je leven.

Of over die beste vriendin, met wie je plantjes op het graf van haar oma zette en samen een opoefiets jatte. Degene waarover je je nu in Vriendinnen afvraagt of jullie wel echt vriendinnen waren. En zo niet, wat was het dan wel? Al met al een dozijn liedjes, merendeels terug te vinden op haar in 2017 verschenen debuutalbum Wie Blijft Hier. Dit najaar gaat zij met haar band op tournee door Nederland.

 

Van vele markten thuis

Net als Maaike Martens is ook Birgit Schuurman als verhalenverteller op meerdere fronten actief. Films? Kijk naar de rollen in bijvoorbeeld Floris, De Eetclub, Dik Trom, Black Out (samen met haar zus Katja), Rokjesdag en Ho’s Before Bro’s. Musicals? Birgit kroop in de huid van Toffe Jans in de musical De Jantjes, was te zien en te horen in 5 Jaar Met Jou en recent in 50 Tinten…..De Parodie.

Toneel? We noemen Pumps en Penalties en De Gevangenis Monologen. En op de televisie was Birgit actief in bijvoorbeeld Fort Boyard en De Mannentester. Dus net als Maaike Mertens is Birgit Schuurman van vele markten thuis, inclusief de muziekmarkt. Na een muzikale stilte van 12 jaar presenteerde zij op 28 maart 2018 in de Melkweg haar tweede album A Fool For Love (Zie LSM…..). Vanmiddag mag ook het Amsterdamse Vondelpark kennismaken met Birgit Schuurman als zangeres.

 

A Fool For Love

En die hernieuwde kennismaking bevalt prima, ook al loopt de speellijst vandaag bijna parallel aan die van de albumpresentatie in de Melkweg en gaan ook nu halverwege de set de knellende ‘killer heels’ uit. De verrassingen? De titeltrack van haar nieuwe album, A Fool For Love, die uiteindelijk niet op het album terecht is gekomen en die vanmiddag voor de eerste keer live wordt gespeeld.

 

En Fragile. Niet zozeer omdat het op de setlist staat, maar omdat het twee keer achter elkaar wordt uitgevoerd. Gewoon omdat het kan, omdat er nog wat minuten over zijn. En omdat het publiek er desgevraagd geen enkel bezwaar tegen heeft.

Tekst en foto’s: Herman Sixma 

Website Birgit Schuurman

Website Maaike Martens

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine