Zomer in het Vondelpark (4)

Zwieren en zwaaien met Kita Menari en de Handsome Poets

Zondagmiddag, een lekker temperatuurtje, een flauw zonnetje, tribunes aan weerszijde van het openluchttheater die lekker gevuld zijn. Op de ruimte voor het podium de voor het Vondelpark gebruikelijke mix van jong en oud. In afwachting van een middagje zomerse popmuziek zonder al te veel opsmuk en fratsen. Eerst een klein uur catchy, uptempo liedjes van Kita Menari. Daarna ruim een uur zwaaien en zwieren op de dansbare indiepop van de Handsome Poets. 

Ontsnapt aan Magere Hein

Kita Menari viert het leven. Dat geldt zowel voor de vijf leden van de band van Micha de Jonge – naast Micha bestaat Kita Menari uit Jonne Venmans, Job Fisser, Max Anglionin en Samuel Veerhuis – als de liedjes die dit jonge gezelschap uit Amsterdam. Lekker in het gehoor liggende nummers met een zomers karakter.

Muziek die past bij het jaargetij, muziek die levenslustig van het podium spat. En met name die levenslust is iets waar Micha aan hecht sinds hij magere hein recht in de ogen keek tijdens een duiksessie in Maleisië. Op 16 meter diepte aan het eind van zijn examen voor het duikbrevet weigert zijn zuurstoffles alle verdere diensten en schiet hij naar boven. Weg uit de klauwen van de man met de zeis; omhoog richting wateroppervlak en het leven. 

We dansen…..

Die avond en nacht danst, drinkt en feest Micha de ‘bijna-dood ervaring’ van zich af met vrienden en vreemden. ‘Kita Menari’ staat er op het briefje dat hij de volgende ochtend in zijn broekzak vindt. Wie het heeft geschreven weet hij niet. En wat deze Maleise woorden betekenen moet hij navragen: ‘We dansen’. Terug in Nederland worden deze twee woorden niet alleen zijn levensmotto, maar ook de naam van zijn band.

Op 5 mei 2017 verschijnt met Young Lovers een eerste single, op 6 oktober gevolgd door Shooting For Stars. Beide nummers zijn terug te vinden op de EP Lagoon, die begin 2018 het leven ziet en worden natuurlijk ook vanmiddag in het Vondelpark gespeeld. Met flair, met verve. Kita Menari gaat dansend een mooie toekomst tegemoet.

Terug van weggeweest

De Handsome Poets beleefden een stormachtige beginperiode, waarbij de single Dance (The War Is Over) in 2010 zorgde voor de doorbraak in Nederland en Sky On Fire deze knappe dichters internationaal op de kaart zette. Een beginperiode waarin twee albums werden uitgebracht – Handsome Poets in 2011 en Sky On Fire in 2012 – en menig festival werd platgespeeld.

Met het succes kwamen ook de nodige strubbelingen op zowel het muzikale als het personele vlak. Maar de band bleef bestaan en met (en in) 2015 werd een derde album uitgebracht. Wel besloot men even gas voor terug te nemen. Dat ‘even’ duurde circa drie jaar, tot begin 2018 als de nieuwe single Make It Better verschijnt. De Handsome Poets zijn terug van weggeweest.

 

Meezingen met oud en nieuw werk

Aan het enthousiasme waarmee de teksten van nagenoeg alle nummers door een flink deel van het publiek worden meegezongen valt niet af te lezen dat de band ook maar enigszins aan populariteit heeft ingeboet. Een klein meisje sluit – zittend op de grond met roze oorbeschermers op – vriendschap met een leeftijdsgenootje voorzien van blauwe oorbeschermers; haar moeder zit even in haar eigen wereld en laat zien en horen dat wat haar betreft de Handsome Poets nog steeds ‘top’ zijn.

En dat betekent meezingen met nummers van het eerste album, zoals (We Can’t Be) Saints, Call Back Tomorrow en Dance (The War Is Over). Meezingen met nummers van het tweede album, zoals Lucky One, Alright en Sky On Fire. Meezingen met Light Up The Sky en Wildside van het derde album. En ja, ook meezingen met de drie nieuwe nummers die vanmiddag worden gespeeld in de vorm van Friends Don’t Lie, Easy en Make It Better. Voor haar zijn de Handsome Poets helemaal niet weggeweest.

 

Tekst en foto’s: Herman Sixma

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine