Ramblin’ Roots

English version

Smaakvol festival voor muzikale fijnproevers

LSM Saxofoon

Met het spetterende en uiterst sfeervolle optreden van Pokey LaFarge, de prachtige concerten van Jimmy LaFave en Gretchen Peters, een zeer bijzondere en intieme performance van Sam Baker en Carrie Elkin, de romantische jazz van Gregory Page en enerverende optredens van onder meer Sonny Landreth, Albert Castiglia en Joe Louis Walker kan het Americana en rootsfestival Ramblin’ Roots in TivoliVredenburg wederom terugkijken op een zeer geslaagde en druk bezochte editie.

Ramblin' 14Ramblin' 13Ramblin' 9Ramblin' 10Ramblin' 15Ramblin' 6
Festival Ramblin’ Roots 2015 vindt dit jaar verdeeld over vier podia plaats waarbij het nog een hele tour is om tijdig aanwezig te zijn bij één van de in het immens grote gebouw gevestigde zalen. En dan te bedenken dat het nieuwe TivoliVredenburg zelfs nog over meer zalen beschikt waarbij gelijktijdig afspelende concerten elkaar niet hoeven te bijten. Zo vindt vanavond  – los van Ramblin’ Roots – ook nog een stijf uitverkocht concert plaats van de Godmother of Punk Patti Smith die samen met haar band het legendarische album ‘Horses’ ten gehore brengt.

Ramblin' RootsNa opwindende middagconcerten van onder meer de Nederlandse formatie Beans & Fatback, de Canadese singer-songwriter Stephen Fearing en de uit New York afkomstige gitarist Albert Castiglia is het aan het begin van de avond in de Grote Zaal de beurt aan de uit Austin, Texas afkomstige singer-songwriter Jimmy LaFave die met een geweldige band naar Nederland is gekomen. Naast vaste waarde Bobby Kallus op drums heeft LaFave dit keer zijn neef Jesse LaFave op bas en de fantastische instrumentalisten John Inmon op leadgitaar en Radoslav Lorkovic op piano en accordeon meegenomen.

Jimmy laFave | Foto © Henk BeenenDe muziek van de veelzijdige Jimmy LaFave is nog het best te typeren als doorleefde americana met country-, folk-, rock- en bluesinvloeden waarin, naast de sterke teksten, met name zijn bijzondere en unieke stemgeluid grote indruk maakt. Vanavond spelen LaFave en band een overtuigende set met prachtige ballades als Never Is A Moment, The Beauty Of You, Only One Angel en de overweldigende songs Cafe In The Rain en Going Home. Maar ook lekkere uptempo nummers als Deep South 61 Highway Blues waarop zowel Lorkovic en gitarist John Inmon de ruimte krijgen heerlijk te soleren.

Jimmy LaFave Natuurlijk maken met Queen Jane Aproximately en Just Like A Woman ook een aantal nummers van de door Jimmy LaFave zeer bewonderde Bob Dylan deel uit van de set-list. LaFave en zijn mannen besluiten het optreden op Ramblin’ Roots met het door het publiek enthousiast meegezongen Have You Ever Seen The Rain van Creedence Clearwater Revival. Het optreden van Jimmy LaFave en band mag zeker beschouwd worden als één van de hoogtepunten van Ramblin’ Roots 2015. Een aantal dagen eerder waren wij overigens ook al aanwezig bij het magistrale optreden in Doornroosje

En in 2013 sprak ik Jimmy LaFave na zijn optreden in Podium Roepaen in Ottersum, hetgeen resulteerde in een eerder gepubliceerd interview

Gregory Page

Na Jimmy LaFave begeeft een groot deel van het publiek zich via een groot aantal (rol)trappen naar het in de nok van TivoliVredenburg gevestigde – en voor dit optreden stampvolle – podium Cloud 9 voor het optreden van de Canadese zanger/gitarist Steve Dawson. Of naar het eveneens een paar verdiepingen hoger gelegen Pandora podium voor het meer jazz georiënteerde concert van de in Londen geboren maar in Californië woonachtige songwriter, troubadour en romantische crooner Gregory Page.

Gregory Page | Foto: © Henk BeenenZijn optreden in een overvolle en broeierige Pandora zaal houdt het midden tussen vaudeville cabaret en een folk revival. Geïnspireerd door de muziek van de periode 1930 – 1950 weet Page op geheel eigen wijze invloeden uit de jazz, blues, Ierse folk en Franse chansons te vatten in verhalende en poëtische liedjes. Vanavond weet Gregory Page zich begeleid door een drummer en het prachtige pianospel van Sky Ladd. En zoals te verwachten brengt Page veel nummers van zijn laatste album ‘Let’s Fall in Love Again’ ten gehore.

Gregory Page is overigens de op het laatste moment aangekondigde special guest op Ramblin’ Roots 2015. Ook Page zagen wij onlangs nog in Nederland aan het werk met een concert in Luxor Live in Arnhem.

Sonny Landreth

Met de diversiteit van de eerder beschreven concerten is de trend gezet en bewijst dit Americana en roots festival evenals vorig jaar haar muzikale veelzijdigheid. Zeker als daarna in de Grote Zaal niemand minder dan Sonny Landreth zijn opwachting maakt. Met deze in Canton (Mississippi) geboren maar in Louisiana woonachtige gitaarvirtuoos heeft Ramblin’ Roots absoluut één van de allerbeste slide-gitaristen ter wereld in huis weten te halen. En een man met een enorme muzikale staat van dienst.

Sonny Landreth maakte ooit deel uit van John Mayall and the Bluesbreakers en speelde onder meer in de band van John Hiatt. Ook werkte hij samen met Eric Clapton, Derek Trucks, Warren Haynes, Jimmy Buffet, Mark Knopfler en vele anderen. En daarnaast werkte hij mee aan talloze albums van anderen. Zo leverde Landreth recentelijk nog een bijdrage aan het nieuwe album ‘Into The Sun’ van Robben Ford.

Sonny Landreth | Foto © Rijno BoonMet zijn onnavolgbare slide-techniek en fingerpicking-spel op zijn Fender Stratocaster bewijst Sonny Landreth ook vanavond dat hij een virtuoos slide-gitarist is. Vanwege de zydeco invloeden in zijn spel wordt hij ook wel de The King of Slydeco genoemd. Tot groot genoegen van vele fans keerde Landreth dit jaar na diverse muzikale uitstapjes met het toepasselijke Bound By The Blues ‘onvermijdelijk’ terug naar zijn muzikale roots: de blues. Derhalve een typisch gevalletje van ‘het bloed kruipt waar het niet gaan kan’. Begeleid door een vurige ritmesectie speelt Landreth vanavond met verve het nodige werk van dit nieuwe album.

Voor diegenen die na het bluesgeweld van Sonny Landreth ‘afkoeling’ zoeken kan aansluitend terecht bij het optreden van de uit Idaho afkomstige americana zangeres Eileen Jewell die samen met haar band een intiem optreden verzorgt in een overvolle Pandora zaal. Een zo mogelijk nog grotere intimiteit doet zich voor in Cloud 9 bij het optreden van de Texaanse singer-songwriter Sam Baker die vanavond bijgestaan wordt door de geweldige zangeres Carrie Elkin.

Sam Baker

Met Sam Baker & Carrie Elkin is het publiek in Cloud 9 getuige van een zeer bijzonder en intiem optreden. Sam Baker is een uitzonderlijk artiest, of eigenlijk meer een verhalenverteller die zijn songs ten gehore brengt met een opvallend stemgeluid. Dit als gevolg van een bijna noodlottige gebeurtenis in zijn leven. In 1986 overleefde Baker ternauwernood een bomaanslag in Peru toen hij in een smalspoor-trein op weg was naar het hooggelegen Machu Picchu.

Sam Baker & Carrie Elkin | Foto © Rijno BoonBij deze, door de van oorsprong maoïstische guerrillabeweging Lichtend Pad uitgevoerde, bomaanslag raakte Baker zelf zwaargewond. Met onder meer een doorboorde dijbeenslagader, een verbrijzelde linkerhand en gescheurde trommelvliezen vocht hij voor zijn leven. Dit had onder meer tot gevolg dat hij zich daarna gedwongen zag linkshandig gitaar te spelen. En dit resulteerde in doofheid waardoor Baker nu zo’n bijzonder stemgeluid heeft. Zowel de muziek als persoonlijkheid van Sam Baker zijn gestoeld op deze ingrijpende gebeurtenis.

Sam Baker | Foto © Rijno BoonVanavond maakt Sam Baker het aanwezige publiek hier deelgenoot van. Zo laat hij weten dat de reizigers met wie hij de coupé deelde bij deze aanslag om het leven kwamen, waaronder ook een 9-jarig Duits jongetje. De aanblik van het dode lichaam van dit jongetje staat tot op de dag van vandaag op zijn netvlies, zo geeft Baker aan waarna hij het prachtige Broken Fingers inzet. Een nummer afkomstig van zijn debuut-album ‘Mercy‘ uit 2004 waarop hij uitgebreid verhaalt over deze aanslag en de gevolgen. Van een ongekende schoonheid zijn ook het vanavond ten uitvoer gebrachte Orphan – met een phrase uit de spiritual ‘Swing Low Sweet Charriot’ – en Say Grace.

Overigens zagen wij Sam Baker & Carrie Elkin samen met Chip Dolan eerder al aan het werk tijdens een prachtig optreden in Lux, Nijmegen

Pokey LaFarge

Helaas vindt het optreden van Sam Baker gelijktijdig plaats met dat van Eileen Jewell & Band waardoor het publiek zich geconfronteerd ziet met het maken van lastige keuzes. Ondertussen wordt de Grote Zaal in gereedheid gebracht voor wat naar later blijkt het meest sfeervolle optreden van Ramblin’ Roots 2015, dat van de Amerikaanse zanger/gitarist Pokey LaFarge met zijn kleurrijke band. 

Pokey LaFarge | foto © Rijno BoonDe muziek van dit bonte gezelschap is gebaseerd op de authentieke en melancholische Amerikaanse blues en country uit de jaren twintig met invloeden uit de vroege jazz, western swing en ragtime. Hoewel hier wel degelijk sprake is van een revival houdt Pokey LaFarge het zelf op: “It’s not retro music. It’s American music that never died”. Wat het ook zijn moge, het swingt hoe dan ook de pan uit.

Pokey LaFargePokey LaFargePokey LaFarge
Met ogenschijnlijk speels gemak weten Pokey LaFarge en band de sfeervolle Grote Zaal van TivoliVredenburg op te zwepen en in beweging te krijgen met hun aanstekelijke muziek waarbij de geweldige muzikanten gebruik maken van een breed instrumentarium met naast contrabas, drums en gitaar onder meer ook banjo, trompet, saxofoon, trombone, kornet en een wasbord.

Pokey LaFarge | foto © Henk BeenenOpvallende verschijningen naast LaFarge zijn Chloe Feoranzo die haar klarinet afwisselt met saxofoon en Ryan Koenig die zijn muzikale kunsten vertoont op mondharmonica, banjo, kleine trom en een percussie instrument met wasbord. Op uiterst inventieve wijze weet deze formatie mid-western country blues en western swing te vermengen met fraaie harmony zang en een vleugje New Orleans brass-werk.

Met een spetterend optreden weten zij samen met een enthousiast swingend publiek een heerlijk en nostalgisch feestje te bouwen. Daarmee bewijst Pokey LaFarge dat hij met recht op voorhand al tot één van de headliners werd geafficheerd.

Gretchen Peters

Dit geldt zeker ook voor de in Nashville, Tennessee woonachtige singer-songwriter en Americana en roots-artieste Gretchen Peters die in Cloud 9 vakkundig bijgestaan wordt door toetsenist Barry Walsh op piano en accordeon en de uit Noord-Ierland afkomstige Connor McCreanor die zijn bas zo nu en dan afwisselt met een standing bass. Walsh is overigens ook de man met wie zij al ruim vijfentwintig twintig jaar muzikaal samenwerkt. En de man met wie ze ruim vijf jaar geleden mee in het huwelijk trad.

Gretchen PetersGretchen Peters staat bekend als begenadigd songwriter die naast haar eigen werk ook nummers schreef voor onder meer Neil Diamond, Etta James, Anne Murray en Martina McBride. Geheel terecht werd Peters vorig jaar opgenomen in de prestigieuze Nashville Songwriters Hall Of Fame.

Blackbirds

Op Ramblin’ Roots brengen Peters, Walsh en McCreanor met onder andere Pretty Things, het gevoelige The House on Auburn Street en het geweldige titelnummer Blackbirds op sublieme wijze een aantal nummers van haar meest recente meesterwerk ‘Blackbirds’ ten gehore waarvoor zij eerder dit jaar met recht genomineerd werd voor een Grammy.

Maar met Hello Cruel World, het prachtige Five Minutes en het catchy Woman On The Wheel krijgt het publiek vanavond ook een aantal nummers van haar eveneens meesterlijke plaat ‘Hello Cruel World’ uit 2012 te horen. Stuk voor stuk songs waarin Peters niet alleen laat horen over een prachtig stemgeluid te beschikken maar ook blijk geeft van haar uitzonderlijke kwaliteiten als songschrijver. Hetzelfde geldt zeker ook voor het vanavond ten uitvoer gebrachte en magistrale The Matador.

Gretchen PetersGretchen Peters was deze maand in ons land voor een aantal optredens. Zo waren wij eerder deze week nog bij het bijzonder fraaie concert in Luxor Live En in 2013 sprak ik haar uitvoerig hetgeen resulteerde in een uitgebreid en openhartig interview

Joe Louis Walker

De eer dit jaar festival Ramblin’ Roots 2015 af te sluiten is voor de inmiddels 65-jarige uit San Francisco afkomstige bluesman Joe Louis Walker (JLW). Ook JLW speelde eerder al met menig groot artiest samen en bewijst de laatste jaren dat hij nog altijd ‘alive & kicking’ is. Dit bewees hij vorig jaar nog met zijn op het befaamde Alligator Records uitgebrachte album ‘Hornet’s Nest . Maar zeker ook op het begin oktober op Mascot Label Group uitgebrachte jubileum-album ‘Everybody Wants A Piece

Tekst: Rick Warner || Photos: © Henk Beenen en © Rijno Boon

Website Ramblin’ Roots

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine