Amy Speace & Jens Lysdal

English version

Concertreeks “Puur Wit” in Terheijden: Amy Speace & Jens Lysdal

Witte Kerkje TerheijdenVanavond sluit de Amerikaanse singer-songwriter Amy Speace haar tournee door Nederland af op een wel zeer bijzondere en fraaie locatie, namelijk het Witte Kerkje in Terheijden (bij Breda). Op de zondagmiddagen doet dit kleine protestantse godshuis nog gewoon dienst als kerk, maar sinds enige tijd vinden hier onder de noemer “Puur Wit” maandelijks ook de nodige interessante akoestische concerten plaats. Op 20 februari maakt de bekende Canadese singer-songwriter Lynn Miles hier haar opwachting en vanavond dus Amy Speace.

Als wij eerder op de avond bij het Witte Kerkje in Terheijden arriveren worden wij op vriendelijke wijze welkom geheten door enkele functionarissen van de kerk en later door de initiator van “Puur Wit”, de heer Nico Vermeulen. En krijgen wij netjes een ruimte aangeboden waar het interview met Amy Speace kan plaatsvinden. Bij binnenkomst treffen naast Amy Speace en manager Andy Washington ook Jens Lysdal, de van oorsprong Zweedse maar later in Denemarken woonachtige singer-songwriter die naar later blijkt vanavond de support-act is.

Jens Lysdal

Camera
NIKON D700
Focal Length
32mm
Aperture
f/2.8
Exposure
1/50s
ISO
4000
Camera
NIKON D700
Focal Length
32mm
Aperture
f/2.8
Exposure
1/50s
ISO
4000

Jens Lysdal

Als het kleine kerkje tegen half negen volgelopen is met muziekliefhebbers maakt de talentvolle zanger/gitarist Jens Lysdal zijn opwachting. Zichzelf begeleidend op gitaar brengt hij op gevoelige wijze een aantal nummers ten gehore van zijn zojuist uitgebrachte album Easy Heart, opgenomen in The Congress House in Austin, Texas. Lysdal begint echter in het Zweeds met het nummer Grimash Om Morgonen van de in Zweden immens populaire Cornelis Vreeswijk. Gevold door een instumental waarin Lysdal bewijst een subliem gitarist te zijn. En het fraaie I should Have Danced, het nummer dat Lysdal samen schreef met zijn Amerikaanse vriend en collega Ray Bonneville. Maar de meeste indruk maakt Lysdal toch wel met de prachtige ballade – en titelnummer van zijn nieuwe plaat – Easy Heart.


Amy Speace

Amy Speace

Rond half tien maakt Amy Speace onder luid applaus haar opwachting en begint allereerst – zonder microfoon – met een gezongen poëtische vertelling. Gevolgd door het schitterende The Fortunate Ones, het nummer dat ze samen met singer-songwriter Mary Gauthier opnam op haar meest recente album How To Sleep In A Stormy Boat. Daarna maakt Speace gebruik van het feit dat het vanavond volle maan is door bij de introductie van het nummer Hunter Moon te vertellen dat de native Americans – de indianen – een naam hebben voor iedere volle maan. Zo gaat the hunter moon (in november) bijvoorbeeld vooraf aan the harvest moon. Overigens leid Speace de meeste van haar nummers in met een anekdote.

Amy Speace & Jens LysdaleNaast eerder genoemde nummers en de titeltrack speelt Speace vanavond tot enthousiasme van het aanwezige publiek nog een aantal tracks van haar nieuwe album waaronder Left Me Hanging. Maar ook eerder werk komt voorbij zoals het fraaie Weight Of The World, een nummer van Speace dat in het verleden ook opgenomen is door folkzangeres Judy Collins. Als aan het einde van het optreden ook Jens Lysdal zich op het podium begeeft brengen zij samen nog een tweetal nummers ten gehore waaronder het prachtige It’s Too Late To Call It The Night. Daarmee komt een toepasselijk eind aan een bijzonder optreden waarin Speace bewijst een begenadigd storyteller en songschrijver te zijn.

Review in English

Lees ook het exclusieve en uitgebreide interview met Amy Speace.

Website Amy Speace

Website Jens Lysdal

Website “Puur Wit”/ Witte Kerkje

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine