Gretchen Peters

Bijzonder concert van begenadigd tekstschrijver en zangeres

Gretchen Peters Merleyn NijmegenIn schril contrast met het optreden van Jaimi Faulkner – vorige week – is muziekcafé Merleyn vanavond voor het grootste gedeelte gevuld met publiek van meer gevorderde leeftijd. Hoewel het enthousiasme vergelijkbaar te noemen is, trekt de muziek van Gretchen Peters blijkbaar weer een geheel andere doelgroep. In de Verenigde Staten is deze country- en folkzangeres al decennia lang een gearriveerde artieste die al menig prijs in de wacht sleepte. Bezig aan een grote Europese tournee – die haar eerder in Ierland, Schotland en Duitsland bracht – is het concert van vanavond in Merleyn de eerste van een reeks optredens in Nederland.

Overigens trad Peters in het verleden al vaker op in Nederland. En laat het publiek weten verheugd en verrast te zijn hier ook zoveel nieuwe fans te zien. Tijdens deze tour wordt Peters bijgestaan door de Canadese Christine Bougie op gitaar en slide-guitar en Barry Walsh op piano en accordeon. Walsh is de man met wie Peters al ruim twintig jaar muzikaal samenwerkt en met wie ze ruim twee jaar geleden in het huwelijk trad. Peters zelf speelt akoestische gitaar maar maakt vooral grote indruk met haar prachtige stem en bewogen teksten die zij overwegend zelf schrijft. Indrukwekkend is ook de samenzang met Walsh en het subtiele gitaarwerk van Christine Bougie.

Gretchen Peters Merleyn Nijmegen

Peters staat bekend als begenadigd songschrijver en schreef nummers voor onder meer Martina McBride, Etta James, Anne Murray en Neil Diamond. Ook schreef ze nummers samen met Bryan Adams. Daarnaast bracht ze zelf inmiddels zeven studio-albums uit. Vanavond speelt Peters onder andere ook McBride’s nummer Independence Day waarvoor zij in 1995 de Song Of The Year Award – uitgeroepen door The Country Music Association – won. Peters heeft in het verleden veel samen gewerkt met onder meer Tom Russel van wie zij vanavond ook het fraaie Guadalupe ten gehore brengt.

Gretchen Peters Merleyn Nijmegen - foto © Henk Beenen

Sociaal bewogen

Het laatste wapenfeit van Peters is het album Hello Cruel World, uitgebracht in 2012. Volgens eigen zeggen haar meest persoonlijke plaat tot nu toe. Een veelzeggende en bewust gekozen titel waar een verhaal achter schuilt. Deze plaat is namelijk tot stand gekomen na een uitermate bewogen periode in Peters’ bestaan. Het album staat dan ook vol met zwaar beladen en sociaal bewogen nummers. Naast ecologische natuurrampen als de olieramp in New Mexico en de overstromingen in het zuiden van de Verenigde Staten beschrijft en bezingt Peters op dit album vooral ook persoonlijk leed – zoals de zelfmoord van een dierbare vriend – en relativerende openbaringen zoals de revelatie dat haar zoon een transgender is.

Peters weet dit alles op zeer mooie wijze om te zetten in prachtige muziek en teksten en weet het publiek ademloos te krijgen met nummers als Dark Angel, Hello Cruel World, The Matador en Natural Disaster. Geheel terecht valt haar keer op keer een ovationeel applaus ten deel. Ook als Peters alleen achter de piano plaats neemt. Verder wordt ze op vakkundige wijze begeleid door Bougie en Walsh die zo nu en dan de piano verruilt voor een accordeon.

Paradiso

Als Peters halverwege te kennen geeft dat de muzikanten die haar vanavond begeleiden zelf ook mooie solo-projecten hebben stapt ze voor even naar de zijkant van het podium, daarmee alle ruimte gevend aan Barry Walsh. Na een kleine introductie – waarin hij laat weten dat het nummer gebruikt is in de Nederlandse documentairefilm De Sekspolitie (de door 700.000 mensen bekeken film van Roy Dames, red.) en afkomstig is van zijn nieuwe album Paradiso (inderdaad vernoemd naar de befaamde concertzaal in Amsterdam) – speelt hij tot groot enthousiasme van het publiek op piano het prachtige instrumentale Gretchen’s Theme.

Tegen het einde van het concert heeft het publiek er duidelijk nog geen genoeg van en wil meer. Gelukkig krijgt het nog een toegift met een mooie uitvoering van Towns van Zandt’s Snowin’ on Raton en een uit volle borst meegezongen Wild Horses van The Rolling Stones. En daarmee kan gerust gesteld worden dat Merleyn vanavond getuige is geweest van een bijzonder concert.

Lees ook het interview met Gretchen Peters

NB. Deze review is opgenomen op  Website Gretchen Peters

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine